Blaaskanker
Bij blaaskanker groeien er kwaadaardige cellen in de blaas. Onze specialisten hebben veel ervaring met de behandeling van deze vorm van kanker.
De term blaaskanker gebruiken we wanneer de cellen van de binnenbekleding van de blaaswand gaan woekeren. Daardoor ontsporen deze cellen en gaan ze ongecontroleerd groeien. Er bestaan twee vormen van blaaskanker:
- Niet-spierinvasief groeiende blaaskanker: Deze vorm van blaaskanker is oppervlakkig. Niet-spierinvasief groeiende blaaskanker beperkt zich tot het slijmvlies of de bindweefsellaag van de blaas
- Spierinvasief groeiende blaaskanker: Bij deze vorm van blaaskanker groeien de kankercellen in of door de spierlaag van de blaas
Er zijn vijf stadia van blaaskanker. In welk stadium de ziekte verkeert, hangt af van de plaats, de diepte van de kankercellen en eventuele uitzaaiingen.
- De kanker is heel lokaal en zit alleen in het slijmvlies van de blaas
- De kanker zit ook in het bindweefsel van het blaasslijmvlies
- De kanker is in het spierweefsel van de blaas doorgedrongen
- De kanker is via het spierweefsel doorgedrongen naar het vetweefsel daaromheen
- De kanker heeft zich uitgezaaid naar de lymfeklieren en/of weefsel en organen nabij de blaas, bijvoorbeeld de baarmoeder, vagina, prostaat of buikwand
Oorzaken
Roken kan een oorzaak zijn van blaaskanker, net als chronische urineweginfecties. Vroeger kwam blaaskanker ook voor bij mensen die werkten met giftige stoffen, zoals verf en lood. Blaaskanker komt voornamelijk voor bij mannen en vrouwen ouder dan 50 jaar. Er zijn bijna vier keer zoveel mannen als vrouwen met blaaskanker.
Symptomen
Veel voorkomende klachten zijn:
- Bloed in de urine
- Pijn bij het plassen
- Moeilijk of juist veel plassen
- Chronische blaasontsteking
Onderzoeken
Om de diagnose blaaskanker te kunnen stellen, zijn verschillende onderzoeken nodig. De uitslagen van de onderzoeken en het behandeladvies worden besproken in het multidisciplinaire overleg met de betrokken specialisten (vanuit de afdelingen Urologie, Radiologie, Radiotherapie, Nucleaire Geneeskunde, Pathologie en Medische Oncologie). Aansluitend wordt een afspraak gemaakt om de resultaten van dit overleg met de uroloog / verpleegkundig consulent te bespreken.
Behandeling
De behandeling is afhankelijk van een aantal factoren zoals het soort en aantal tumoren, oppervlakkige of diepe ingroei in de wand en of er uitzaaiingen zijn. Als genezing onmogelijk blijkt, richt de behandeling zich op het remmen van de ziekte en/of verlichten van de klachten (palliatieve behandeling). Deze vorm van behandeling bestaat uit chemotherapie of uitwendige bestraling.