Wat is blaaskanker?

Bij blaaskanker groeien er kwaadaardige cellen in de blaas. Blaaskanker komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Per jaar krijgen ongeveer 6.000 mensen in Nederland te horen dat zij blaaskanker hebben.

Het Catharina Ziekenhuis: gespecialiseerd in blaaskanker

 • Een behandelteam met veel ervaring in de behandeling van blaaskanker.
 • Patiënten uit de regio worden naar ons doorverwezen voor een blaasverwijdering (cystectomie).
 • U krijgt een vast aanspreekpunt voor alle vragen die u heeft over uw ziekte en de behandeling daarvan.
 • Als blijkt dat u blaaskanker heeft, beslist u samen met de arts wat voor u de beste behandeling is

Zorgpad

De behandeling van blaaskanker bestaat uit verschillende stappen. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. U bezoekt tijdens uw behandeling verschillende specialisten en afdelingen. Op deze pagina kunt u de belangrijkste stappen vinden die bij het zorgpad blaaskanker horen.

 • Veel voorkomende klachten bij blaaskanker zijn:

  • Bloed in de urine
  • Pijn bij het plassen
  • Moeilijk of juist veel plassen
  • Chronische blaasontsteking
 • Om te bepalen of u blaaskanker heeft, zijn verschillende onderzoeken nodig. Het gaat om (een combinatie) van:

  Vast aanspreekpunt tijdens uw traject

  Als u onder behandeling bent bij het Catharina ziekenhuis krijgt u een eigen casemanager. Dit is uw vaste contactpersoon tijdens de hele behandeling in ons ziekenhuis. Vaak is dit een verpleegkundig specialist of consulent. Deze persoon werkt nauw samen met de arts.  Van onze patiënten horen we vaak terug dat zij het contact met de zorgverleners als laagdrempelig en prettig ervaren.

  Persoonlijk behandelplan

  Op basis van de diagnose maken de specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Dit gebeurt tijdens een multidisciplinair overleg. Dat is een vergadering waarbij verschillende medische specialisten van meerdere ziekenhuizen samenkomen om uw persoonlijk behandelplan te bespreken. Samen kijken zij welke behandelingen het beste passen bij uw situatie. De kennis van elke elk specialisme wordt daarbij meegenomen. Het gaat om specialisten van de afdelingen urologie, radiologie, radiotherapie, nucleaire geneeskunde, pathologie en medische oncologie.

  Onderdeel van het persoonlijk behandelplan is Samen Beslissen. Als u kanker heeft, neemt u in korte tijd moeilijke beslissingen die directe gevolgen hebben voor op uw leven op korte en/of lange termijn. U bespreekt uw situatie en voorkeuren samen met uw arts. Uiteindelijk beslist u samen met uw arts wat voor u de beste behandeling is.

 • De behandeling van blaaskanker hangt af van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld het soort en het aantal tumoren, oppervlakkige of diepe ingroei in de blaaswand en of er uitzaaiingen zijn. Dit wordt bepaald via een kijkoperatie aan de blaas:

  Na de operatie kijkt de uroloog welke behandeling nodig is.

  Behandelingen voor blaaskanker die niet doorgroeit in de blaasspier

  Als de blaastumor wel doorgroeit in de blaasspier maar niet of slechts beperkt is uitgezaaid, kunnen de volgende behandelingen uitgevoerd worden:

  Bij uitzaaiingen kan blaaskanker niet meer worden genezen. Behandelingen die dan mogelijk zijn:

 • Keuzehulp bij blaaskanker

  Als u de diagnose blaaskanker krijgt, kan het zijn dat u een aantal keuzes moet maken. Dit doet u altijd in samenspraak met uw arts. Daarnaast zijn er handige testen die u kunnen helpen een keuze te maken en tegelijkertijd meer informatie geven.

  • Als u blaas moet worden verwijderd, krijgt u een stoma of een vervangblaas. Dit heeft allebei voor- en nadelen. Deze keuzehulp helpt u te kiezen wat het beste bij uw situatie past.
  • Als u spier-invasieve blaaskanker zonder uitzaaiingen heeft, zijn er twee behandelmogelijkheden: het weg halen van de blaas of een combinatie van bestraling en chemotherapie. Deze keuzehulp helpt u te kiezen wat het beste bij uw situatie past.

  Ondersteunende zorg

  Het hebben van kanker heeft grote invloed op uw leven, op meerdere fronten. Bij het Catharina Ziekenhuis kunt u ondersteuning krijgen op verschillende gebieden, zoals psychosociale hulp, fysiotherapie of palliatieve zorg. Het gaat hierbij niet om behandelingen die de ziekte bestrijden, maar bijvoorbeeld om het verlichten van klachten of het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan zijn tijdens, maar ook na uw behandeling. Uw vaste aanspreekpunt kan u verder helpen als u vragen heeft over deze ondersteunende zorg.

Vragen over blaaskanker?

Bel 040 - 239 66 22
Catharina Ziekenhuis Logo
Catharina Ziekenhuis

Samenwerking in de regio

Om de best mogelijke zorg bij kanker te geven, werken onze specialisten samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners.  

 • Op gebied van blaaskanker werken onze specialisten intensief samen met de artsen van het Anna Ziekenhuis en het Máxima MC. Er is elke week een multidisciplinair overleg (MDO) tussen onze ziekenhuizen.
 • De verwijdering van de tumor via de plasbuis (TURT operatie) gebeurt in ons ziekenhuis en op meerdere plekken in de regio, zoals hetAnna Ziekenhuis en het Máxima MC. Voor een blaasverwijdering (cystectomie) worden patiënten van deze centra doorverwezen naar ons ziekenhuis. Ook patiënten van het Elkerliek en het SJG Weert komen naar het Catharina Ziekenhuis voor een operatieve verwijdering van de blaas.

Wetenschappelijk onderzoek naar blaaskanker

Binnen het Catharina Ziekenhuis voeren onderzoekers voortdurend onderzoek uit naar verschillende vormen van kanker. Dit geldt ook voor blaaskanker. We behandelen dan ook regelmatig patiënten in studieverband, of patiënten hebben de mogelijkheid om mee te doen aan trials (wetenschappelijke studies). Informeer hiervoor bij uw behandelend arts of uw casemanager.

Voor blaaskanker loopt er een onderzoek waarbij we onderzoeken of een leefstijlprogramma voorafgaand aan de blaasverwijdering ervoor zorgt dat er minder kans is op complicaties. Dit onderzoek heet de ENHANCE studie.

Meer informatie over blaaskanker

Veelgestelde vragen

 • Roken kan een oorzaak zijn van blaaskanker, net als chronische urineweginfecties. Vroeger kwam blaaskanker ook voor bij mensen die werkten met giftige stoffen, zoals verf en lood. Blaaskanker komt voornamelijk voor bij mannen en vrouwen ouder dan 50 jaar. Er zijn bijna vier keer zoveel mannen als vrouwen met blaaskanker.

 • Er zijn 5 stadia van blaaskanker. Het stadium hangt af van de plaats, de diepte van de kankercellen en eventuele uitzaaiingen.

  • De kanker is heel lokaal en zit alleen in het slijmvlies van de blaas.
  • De kanker zit ook in het bindweefsel van het blaasslijmvlies.
  • De kanker is in het spierweefsel van de blaas doorgedrongen.
  • De kanker is via het spierweefsel doorgedrongen naar het vetweefsel daaromheen.
  • De kanker heeft zich uitgezaaid naar de lymfeklieren en/of weefsel en organen nabij de blaas, bijvoorbeeld de baarmoeder, vagina, prostaat of buikwand.
 • Er bestaan twee vormen van niet uitgezaaide blaaskanker:

  • Niet-spierinvasief groeiende blaaskanker: deze vorm van blaaskanker is oppervlakkig. Niet-spierinvasief groeiende blaaskanker beperkt zich tot het slijmvlies of de bindweefsellaag van de blaas.
  • Spierinvasief groeiende blaaskanker: bij deze vorm van blaaskanker groeien de kankercellen in of door de spierlaag van de blaas.
 • Of u een stoma nodig heeft bij blaaskanker hangt af van meerdere factoren, zoals de grootte, de plaats en het stadium van de kanker. In sommige gevallen wordt blaaskanker behandeld met een operatie waarbij alleen de tumor wordt verwijderd. Als de kanker zich in een vergevorderd stadium bevindt of de blaas moet worden verwijderd, kan een stoma nodig zijn. Op deze pagina vindt u meer informatie over stomazorg.

Staat uw antwoord er niet bij, neem contact op.

Bel 040 - 239 66 22
Catharina Ziekenhuis Logo
Catharina Ziekenhuis

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden