'Ik ben nog niet bezig met afscheid nemen'

Je bent 34 jaar, getrouwd en vader van twee jonge meiden. Toch zal Peter van Berkel zijn dochters niet op zien groeien, geen Abraham in de tuin zien staan en ook zijn 25-jarig huwelijk niet kunnen vieren. Mijlpalen waar iedereen vaak naar uitkijkt in zijn of haar leven. Een jaar geleden werd abrupt op de noodrem getrapt nadat Peter op 13 november 2015 te horen kreeg dat hij een tumor in zijn hersenen had.

Op dit moment is hij stabiel, de tumor is verwijderd en in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zitten de bestralingen en de chemotherapieën erop. “Ik voel me nu goed. Ondanks het feit dat er nog diverse ziekenhuisbezoeken en onzekere tijden zullen volgen, probeert Peter met zijn gezin te ‘leven’. “Ik ben nog niet bezig met afscheid nemen maar met herinneringen maken. Vooral voor mijn vrouw en twee dochters. Mijn deelname aan het programma ‘Mijn Laatste Keer’ op SBS6 is een hele belangrijke geworden”, vertelt Peter van Berkel.

De afgelopen maanden zijn Peter en zijn gezin gefilmd voor het televisieprogramma ‘Mijn Laatste Keer’ wat op dinsdag 22 november te zien is op SBS6. “De belangrijkste reden om hier aan deel te nemen, is het feit dat ik een prachtig document nalaat voor mijn gezin. Als mijn dochters straks wat ouder zijn, is er materiaal beschikbaar en kunnen ze zien hoe we dit als gezin hebben ervaren, wat er allemaal is gebeurd. En niet onbelangrijk: er is bewegend beeld van hun vader. Ik heb de opnames als heel bijzonder ervaren. Tijdens het draaien hebben we ontzettend gelachen, maar tegelijkertijd was het loodzwaar en confronterend. Het zorgde voor een achtbaan aan emoties. Maar het was het waard, het document is klaar. Het is mijn document voor de toekomst geworden.”

Noodrem

Peter en zijn vrouw Francy stonden vorig jaar nog midden in het leven. Met hun twee dochtertjes zaten ze in de verbouwing van hun nieuwe woning aan de Zevenbergseweg in Berghem toen het noodlot toesloeg. “We hadden onze intrek genomen in een stacaravan en ik stond vol goede moed de betonnen vloer van de woning eruit te breken. Toen ging het vreselijk mis. Ik kreeg een epileptische aanval en zakte in elkaar. “Na onderzoeken komen de artsen op 13 november 2015 met de diagnose: geen epilepsie, maar een hersentumor”, zegt Peter, “en dan gaat de trein rijden. Op 4 december ben ik geopereerd in Tilburg. De tumor was drie centimeter en zat aan de rand. Ik ben een positief ingesteld mens en dat heb ik volgehouden tot de operatiekamer. Toen kreeg ik het te kwaad en werd ik bang. Hoe kom ik uit de operatie? Kan ik mijn werk nog doen? Als ze maar niets raken. Het zijn toch je hersenen.” De operatie slaagt. De tumor is op het oog honderd procent verwijderd maar Peter weet dat ieder moment de kanker weer kan gaan groeien. De hersentumor van Peter is de ergste in zijn soort en de vooruitzichten zijn slecht. De gemiddelde levensduur voor iemand met dit type hersentumor is 14 maanden en er is tien procent kans op een levensduur van 5 jaar.

In teken van kanker

Voor de nabehandeling gaat Peter naar het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “Dan ga je het traject in van bestralingen en chemo. Elke dag ging ik met de taxi op en neer naar Eindhoven. Dat was pittig. Vooral omdat sinds de diagnose mijn leven, maar ook dat van mijn vrouw en kinderen in het teken staat van de kanker. Ik kan bijvoorbeeld niet zoveel prikkels meer aan, ben sneller moe. Met twee jonge kinderen is dat soms lastig. Ze zijn 4 en 9, dus waar de één nog niet alles begrijpt wat er gebeurt, is de ander er heel bewust mee bezig. Maar daarin worden we goed begeleid door het Catharina Ziekenhuis. Mijn oudste heeft zelfs een spreekbeurt gehouden op school”, zegt Peter.

Toekomst

Peter kijkt niet al te ver vooruit. “In januari wordt er weer een scan gemaakt. Daar ben ik nu nog niet mee bezig. Net als voor ieder ander komt Sinterklaas en Kerstmis eraan en toasten we op het nieuwe jaar. Het leven moet ook gewoon doorgaan en zo lang ik me goed voel, parkeer ik de kanker.” Dinsdag 22 november zendt SBS6 in Mijn Laatste Keer het verhaal van Peter uit. De uitzending begint om 21.30 uur.

Bekijk het artikel van Peter van Berkel in Weekblad Regio Oss

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis