Catharina ziekenhuis komt live vanuit de operatiekamer

De elfde editie van de Hartweek in het Catharina Ziekenhuis is in volle gang. Ruim 700 verpleegkundigen en specialisten uit heel Nederland zijn deze week in Eindhoven om zich te laten informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cardiologie en cardiothoracale chirurgie. Woensdag werd live verbinding gemaakt met de operatiekamer voor een Mini-maze operatie, een ICD-implantatie en voor een behandeling van het Wolff Parkinson White Syndroom.

Eén van de live operaties die te zien was, was het plaatsen van een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD). Een behandeling die wordt toegepast bij patiënten met levensbedreigende hartritmestoornissen. Cardiologen en cardiothoracaal chirurgen kunnen door innovatieve operatiemethoden steeds meer behandelingen uitvoeren via heel kleine sneetjes, zodat een patiënt sneller herstelt. In het Catharina Ziekenhuis gebeurt dat ook onder andere bij het plaatsen van een ICD. 

Onder de huid

Een ICD is een klein apparaatje dat onder de huid wordt plaatst. “De ICD geeft het hart net als een pacemaker elektrische schokjes zodra het normale hartritme afwijkt. Een ICD lijkt op een pacemaker, maar is aanmerkelijk gecompliceerder. Een pacemaker kan het hartritme alleen bijsturen, een ICD kan ook direct ingrijpen bij een levensbedreigende hartstoornis. De ICD treedt in werking bij het voorkomen van een hartstilstand en een te trage hartfrequentie. Bij dat laatste werkt hij dan als een normale pacemaker. De elektrische schok zorgt er voor dat de hartritmestoornis stopt en het normale hartritme wordt hersteld”, legt cardiothoracaal chirurg dr. Bart van Straten uit.

Kennis delen

Het doel van de Hartweek is om met de zorgprofessionals die dagelijks te maken hebben met hartpatiënten kennis en ervaring te delen, elkaar te informeren en te inspireren. “En dat we mét en van elkaar leren en op deze manier klantgerichte samenwerking blijven optimaliseren”, aldus dr. van Straten. Vandaag staat nog een snijpracticum op het programma en wordt er gesproken over grote ingrepen bij de oudere, kwetsbare patiënt.

Nieuwsgierig naar de Mini-maze-operatie uit het Catharina Ziekenhuis? Komende maandag begint het SBS6-programma Trauma Centrum met uitzendingen vanuit het Catharina Ziekenhuis. In de eerste uitzending voert Niels Verberkmoes deze operatie uit. Trauma Centrum wordt uitgezonden op SBS6 en begint om 20.00 uur.

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis