Uitspraken over Eindhovense ziekenhuizen door Diederik Samsom (PvdA) in verkiezingsdebat onjuist

Donderdagavond 30 augustus heeft de heer Diederik Samsom, lijsttrekker van de Partij van de Arbeid, in het verkiezingsdebat van het programma Knevel & Van den Brink (EO) uitspraken over de ziekenhuizen in Eindhoven gedaan die feitelijk onjuist zijn.

Diederik Samsom heeft gezegd: ”In de regio Eindhoven zijn ziekenhuizen met elkaar gaan samenwerken in plaats van met elkaar gaan concurreren. Dat is ingewikkeld in dat systeem van marktwerking want dan moeten ze de Nederlandse Mededingingsautoriteit uitschakelen maar dat is ze gelukt. En er wordt gebudgetteerd en wat gebeurt er; er wordt meer zorg geleverd; de wachtlijsten nemen af. De kwaliteit van de zorg neemt toe. Dat is op dit moment gaande in Nederland.”

De Eindhovense ziekenhuizen St. Anna Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum werken volledig conform de richtlijnen van de Nederlandse MededingingsAutoriteit (NMa). Dit wil zeggen dat er géén algemene afspraken op regionaal niveau tussen de drie Eindhovense ziekenhuizen bestaan. Laat staan dat er regionaal gebudgetteerd wordt. Het is uiteraard zo dat de Eindhovense ziekenhuizen de patiëntenzorg op de eerste plaats hebben staan en maximale kwaliteit van zorg nastreven. De Eindhovense ziekenhuizen acteren volledig conform het systeem van marktwerking zoals door de NMa voorgeschreven. In regio Eindhoven bestaat een idee vanuit zorgverzekeraars en huisartsen om op andere wijze te gaan samenwerken. Daarover worden gesprekken gevoerd, maar is nog geen overeenstemming bereikt.

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis