Obesitas-chirurg Nienhuijs: ‘Verhaal achter patiënt kwam in tv-serie goed naar voren’

Zaterdagavond 4 juli startte op Omroep Brabant de herhaling van Dik Tevreden, de tv-serie waarin vier patiënten van het Catharina Obesitascentrum een jaar lang werden gevolgd. Chirurg Simon Nienhuijs is blij dat de serie de komende negen weken weer op de buis is. “We merken dat patiënten die de serie al gezien hebben, beter voorbereid het traject in gaan.”

Nienhuijs twijfelde geen moment toen hij werd benaderd om mee te werken aan een negendelige televisieserie over het Catharina Obesitascentrum. “Het was vernieuwend, het was spannend, maar wij zagen het vooral als een mooie kans om te laten zien wat we hier doen.

“Er zijn mensen die denken dat je hier binnenkomt, geopereerd wordt en daarna slank door het leven gaat. Maar zo gaat het niet. Er gaan heel wat overwegingen aan vooraf voor we de beslissing maken óf we gaan opereren en of we dan voor de gastric bypass of gastric sleeve kiezen. En na de operatie is er ook nog een uitgebreid natraject waarin we de patiënt nog jaren volgen. Dat kun je in folders en op je website wel uitleggen, maar een televisieserie is daar een nog beter platform voor.”

Chirug Simon Nienhuijs (links) voert een gastric sleeve uit terwijl de cameraploeg van Dik Tevreden meekijkt

Terecht, zo bleek. Want Nienhuijs  merkte dat de serie van grote waarde was, en nog steeds is. De uitzendingen zijn namelijk ook permanent terug te vinden op de website van het Catharina Ziekenhuis. “Er is een groot verschil in hoe patiënten informatie tot zich nemen. Sommigen hebben het liefst een gesprek met een arts, anderen halen informatie van internet en wij hebben nu als extra communicatiemiddel ook de tv-serie. Dat helpt enorm. Wij zijn heel erg van het shared decision making, zoals we dat noemen. Dat de arts en patiënt samen beslissen welke weg er bewandeld wordt. Dat gaat een stuk gemakkelijker als mensen beter geïnformeerd zijn.”

Complicatie

“Het sterke van de serie is dat het niet mooier is gemaakt dan het was. Eén van de vier patiënten kreeg na de operatie te maken met een complicatie. Ontzettend vervelend, maar die dingen kunnen gebeuren. Dat hebben we niet weg willen poetsen. Wat ik ook goed vond, is dat de verhalen achter de patiënten goed naar voren kwamen. Dat de vier patiënten waar de serie om draaide ook thuis en in hun privéleven werden gefilmd, gaf een mooie extra dimensie en leverde mooie televisie op. Het was puur en herkenbaar.”

Herkenbaar was Nienhuijs zelf ook, want hij was de enige van de zes bariatrische chirurgen die een prominente rol in de serie speelde. “Het blijft leuk om herkend te worden. Nog steeds heb ik mensen tegenover me in mijn spreekkamer die elkaar aanstoten en fluisteren: dat is ‘m. Maar belangrijker vind ik dat mensen beseffen dat ik niet de enige chirurg ben.”

“Ik snap de keuze van de televisiemakers om per specialisme met één boegbeeld te werken. Dat is goed voor de herkenbaarheid. Maar daardoor zagen mensen niet dat er een team van dertig vakmensen iedere dag keihard werkt om onze patiënten te helpen. Psycholoog Robin Luijmes kwam veel in beeld, maar vergeet niet dat wij de enige obesitas kliniek zijn met vijf fulltime psychologen die zich alleen maar met bariatrie bezig houden. En Marieke Kools is natuurlijk een fantastisch boegbeeld, maar we hebben nog drie steengoede obesitasverpleegkundigen.”

Gelukkig zorgde dit niet voor scheve gezichten in het grootste obesitascentrum van Zuid-Nederland, dat zich sinds begin dit jaar zelfs een Centre of Excellence mag noemen. Nienhuijs: “Nee, absoluut niet. Iedereen was vooral erg blij met het resultaat. En we zijn ook blij dat de serie in herhaling gaat. Zoals ik al zei is het een goede en mooie informatiebron. Hoe meer mensen deze informatie krijgen aangereikt, hoe beter. En voor de mensen die er geen informatie uithalen is het nog altijd ook gewoon een mooie tv-serie waarin het echte verhaal over obesitas wordt verteld.”

Herhaling Dik Tevreden

Vorig jaar de serie gemist of wil je deze nog een keer bekijken? Dat kan. Omroep Brabant zendt de 9-delige tv-serie deze zomer opnieuw uit. Vanaf zaterdag 4 juli 18.00 uur zijn obesitas-patiënten Lucia Wildschut, Ton van der Lee, Janneke van Tilburg en John Huntjens weer wekelijks te zien. Geen tijd om de herhaling te zien? Geen probleem, want alle afleveringen staan ook op de website van het Catharina Ziekenhuis.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden