Een operatie in het Catharina Obesitascentrum, zoals een gastric sleeve (maagverkleining), maakt onderdeel uit van een heel zorgtraject. Dat traject van vijf jaar bestaat uit de screening, een mogelijk voortraject, de operatie en het natraject. Een operatie is nodig om mensen met (extreem) overgewicht de kans te geven hun eigen gezondheid te herstellen.

Wat is een gastric sleeve (maagverkleining)?

De gastric sleeve is een operatie waarbij de maag wordt verkleind. Deze operatietechniek is niet zo oud als de gastric bypass, maar wat betreft gewichtsvermindering en vermindering van de gezondheidsrisico’s die samenhangen met overgewicht, zijn er al veel aanwijzingen voor goede resultaten op langere termijn.

Onvoorstelbaar hoe goed de sleeve door de jaren heen blijkt te werken."

drs. Smulders chirurg

Wanneer wordt een gastric sleeve uitgevoerd?

Patiënten die in aanmerking komen voor een gastric sleeve moeten een BMI hebben die hoger is dan 40 kg/m2. Of een BMI hoger dan 35 kg/m2 in combinatie met diabetes (suikerziekte), hypertensie (hoge bloeddruk), hypercholesterolemie (hoge cholesterol), Obstructief SlaapApneu Syndroom (OSAS) en gewrichtsklachten. Daarnaast moeten patienten minimaal 18 jaar oud zijn en minstens 1 jaar geprobeerd hebben om op een andere wijze - onder begeleiding - af te vallen. Ook moet er een positief advies zijn gegeven door het multidisciplinaire team van de obesitas kliniek van het Catharina Ziekenhuis, dat bestaat uit een chirurg, verpleegkundig specialist, psycholoog, diëtiste, fysiotherapeut en zonodig een endocrinoloog.  

De gastric sleeve wordt in het Catharina Obesitascentrum vaak uitgevoerd. De keuze voor een sleeve is voor veel patiënten de beste operatie. Zij ervaren de voordelen van gewichtsafname, zonder de nadelen van een darmomleiding (zoals dumping). Voor patiënten met de ziekte van Crohn is de gastric sleeve de enige oplossing.

Voor mensen met een heel hoog BMI, zogenoemde super obesitas, krijgen in de meeste gevallen eerst een gastric sleeve. Door die operatie raken patiënten kilo’s kwijt, maar hun BMI blijft soms toch boven de 40 steken. Is dat het geval dan komen zij na zo’n anderhalf jaar vaak in aanmerking voor een tweede operatie om ook het spijsverteringskanaal om te leggen. Standaard was dat tot nu toe de gastric bypass. Maar bij een voorheen super obese patiënt geeft zo’n operatie te weinig extra effect. Daarvoor is de SADI-methode ontwikkeld.

Uiteraard kiest u in nauw overleg met uw chirurg welke operatie het beste bij u past.

Hoe wordt een gastric sleeve uitgevoerd?

Bij de gastric sleeve wordt 70 - 80% van de maag verwijderd uit het lichaam. Er blijft een smalle buisvormige maag over. Er zijn aanwijzingen dat door het weghalen van een groot deel van de maag er veranderingen optreden in bepaalde hormonen. Zo lijkt het zogenoemde eetlusthormoon, zeker in het begin, minder aangemaakt te worden.

De gastric sleeve wordt onder algemene verdoving uitgevoerd en verloopt via een kijkoperatie (laparoscopisch). Dat betekent dat er geen grote wond gemaakt wordt, waardoor het herstel sneller verloopt. Ook de littekens die achterblijven zijn kleiner. De operatie duurt ongeveer 40 minuten.

Waarom deze behandeling uitvoeren in het Catharina Ziekenhuis?

De chirurgen van het Obesitascentrum hebben veel ervaring met deze operatie. Met grote regelmaat geven zij training aan chirurgen uit binnen- en buitenland die deze operatietechniek ook willen toepassen. Ook lopen zij voorop als het gaat om de nieuwste technieken. Zo wordt in het ziekenhuis gewerkt volgens de fast-track-methode. Dat betekent dat een patiënt die in de ochtend wordt geopereerd 's avonds alweer kan eten. Standaard kan een patiënt die een gastric sleeve heeft ondergaan een dag later naar huis.

Ik voel me vrijer, ben opener, sport weer en heb meer zelfvertrouwen. Mijn leven is compleet veranderd. Ik weeg nu zelfs minder dan voor mijn trouwen, 29 jaar geleden!" Janneke van Tilburg uit Helmond viel 50 kilo af na een gastric sleeve.”

Janneke van Tilburg uit Helmond viel 50 kilo af na een gastric sleeveBekijk haar video

Voor- en nadelen van een gastric sleeve

De voordelen van een gastric sleeve zijn:

  • Behouden van de maagklep (pylorus);
  • Geen dumpingklachten, dat wil zeggen geen klachten die ontstaan door een te snelle maagontlediging;
  • Minder voedingstekorten;
  • Eerste goede stap bij hoge BMI;
  • Gastric sleeve kan zonodig omgezet worden naar bijvoorbeeld een gastric bypass of een SADI;
  • Excess Weight Loss (EWL) van 70% (EWL geeft het percentage aan van het verloren overgewicht na de ingreep).

 De nadelen van een gastric sleeve kunnen zijn:

  • Oprispingen;
  • Onvoldoende gewichtsverlies.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (18)

plaats reactie

Ank Maddox

Waardering

ik heb 6 en een half jaar geleden een sleeve operatie gehad in dit ziekenhuis. 40 kilo afgevallen.....daarna toch zoals de dietiste al voorspelde vantevoren, 8 kilo weer aangekomen, en hierdoor op een nog goed BMI blijven staan (25) Maar sinds een jaar heel veel last van maagzuur. Dit vind ik dus het grote nadeel van deze manier van maagverkleining. Ze zeggen dat je vanuit een sleeve een GBP kunt laten doen, maar daar zie ik dan weer erg tegenop...ik wil niet nog meer afvallen en vanuit een GBP kun je nooit meer terug. Het bariatrisch centrum van het Catharina ziekenhuis is zeer goed....goede voorbereiding, en ook erna.

Amanda van Zon

Waardering

Een jaar geleden (januari 2018) heb ik een gastric sleeve operatie ondergaan. Ik kan niet anders zeggen dan "life changing". Ik ben inmiddels 65 kg lichter, voel me (en ben echt) een ander mens. Blij dat ik ook het voortraject heb gehad en dankbaar dat het allemaal zo goed verlopen is!

Mary Wouters

Ik ben zo blij dat ik deze positieve reacties lees. Ik krijg 23 juli een gastric sleeve en ben enorm zenuwachtig. Dus dit doet me goed.

RENE SCHAEFER

Super compliment voor afdeling 13-west, geweldig personeel, niets is te veel gevraagd. Ook voorbereiding operatie super mensen met het hart op de juiste plaats. Allemaal bedankt voor mijn nieuwe kans die ik heb gekregen en deze grijp ik met 3 handen aan. Dank jullie wel voor de TOP verzorging allemaal, het hele obesitasteam.

Jan Vleeshouwers

Waardering

Op 23 mei 2018 geholpen in Catharina Ziekenhuis en een gastrick sleeve gekregen. Fijne en duidelijke voorlichting en goede zorg tijdens en na de ingreep. Nu op naar een nieuw en gezond leven de eerste 16 kg zijn er al van af op naar mijn doelstelling van 45 kg.

RENE SCHAEFER

Ben 28-05-2018 opgenomen in het Catharina Ziekenhuis. Een zeer groot compliment voor al het personeel en team Dr.Nienhuis. Operatie perfect geslaagd en zeer goed ondersteund, een van de beste ziekenhuizen van Nederland.

Gerda Eevers

Waardering

5 maart 2018 is voor mij een ander leven begonnen. Ik ben nu nog geen week verder en voel me boven verwachting goed. Alleen maar lof voor de behandeling van het Obesitascentrum van het Catharina Ziekenhuis. Het voortraject, wat duidelijk en voor iedereen te begrijpen is. De gesprekken met Cindy Simons waren heel waardevol voor mij. De operatie is me 100% meegevallen. Alle lof voor het team, de duidelijke uitleg en begeleiding naar de operatie. De fijne verzorging op de verpleegafdeling. Jullie hebben mij een stuk kwaliteit van leven terug gegeven en ik ga met volle moed verder.

Marian Van mourik valk

Op 22 januari 2018 heb ik een gastric sleeve operatie gehad. Nu nog in de vloeibare fase. Maar ik kijk uit naar het moment dat ik weer gewoon wat kan eten. Nu is het aardappelpurree met geblenderd vlees en groente. Verder gaat het prima met het ritme. Tot op heden enorm mee gevallen.

Geke Hoff ter braak

Maandag 6 maart geopereerd, is me ontzettend mee gevallen, vloeibaar eten en drinken gaat al goed. Alle lof voor de chirurg en medewerkers en de verpleging op 13 west.

Marja Vlassak

Waardering

Ben op 30 november geholpen. Heb een gastric sleeve operatie gehad, alles is goed verlopen. Heb nu nog vloeibaar voedsel, vanaf donderdag langzaam over naar vast voedsel, ben zeer tevreden over hoe het allemaal is gegaan. De verzorging was ook goed en de uitleg van alles was prima, ben zeer tevreden.

Ester Kuijpers

Waardering

Ik ben afgelopen woensdag 23 november geopereerd, heb goede zorg ontvangen en een heel erg duidelijke uitleg tijdens het ontslaggesprek. De operatie is goed verlopen en nu 3 dagen verder kan ik al goed vloeibaar eten en voldoende drinken. Heb echt geen honger. En misselijk valt echt 100 procent mee. Nu het natraject in maar met goed vertrouwen in mezelf maar ook vooral in de zorg die ik in het Catharina mag ontvangen.

Astrid Vorstenbosch

Waardering

Beste beslissing ooit. Ik heb weer een leven. Afgelopen december geopereerd en nu 44 kilo afgevallen nog 2 kilo tot streef gewicht. Je moet er wel hard voor werken maar zeker de moeite waard. De begeleiding van het centrum is prima. Vragen worden snel beantwoord en je wordt altijd vriendelijk te woord gestaan.

Bert van Stiphout

Waardering

Ik ben op 12 oktober geholpen aan een maagverkleining d.m.v. een gastric sleeve mijn ervaringen met het voortraject waren al geweldig, je moet 2 of 3 weken van te voren beginnen met een kuur van Modifast dit om te zorgen dat de lever slinkt die bij mensen veel te dik is, dat levert problemen op omdat de lever in het operatie gebied ligt, ik zelf was ongeveer al 10 kg afgevallen voor de operatie, ben dus afgelopen woensdag geholpen en was weer op donderdagmiddag thuis, de operatie is mij 100% meegevallen, heb wel wat last van spierpijn maar dat is normaal. Nu begint mijn nieuwe leven waarin ik als volwaardig mens kan aan gaan deelnemen. En aan het team van het Obesitascentrum van het Catharina Ziekenhuis alleen maar lof, met name aan de chirurg de Zoete.

Daantje Evers

Waardering

Ik ben 18-09-2012 geopereerd. Heb toen een sleeve operatie gehad. Nu bijna 4 jaar verder ben ik 83 kg afgevallen. Mijn leven is totaal veranderd en dat zeker in goede zin! Het is een tijd geweest van zoeken naar wat je wel en niet kunt eten. Uitzoeken wat de hoeveelheden zijn. Ben gaan sporten, hardlopen en mountianbike wat ik altijd al wilde doen maar wat niet ging door mijn extreme overgewicht. Deze stap heeft echt mijn leven veranderd. Ik zou het zo weer doen! Je moet er zelf wel voor werken maar met de hulp in het ziekenhuis is me dat erg goed gelukt! Thanks allemaal!

Martijn Woort

Waardering

Specifiek voor het Catharina Ziekenhuis gekozen alles onder een dak. In tegenstelling tot ziekenhuis bij mij in de regio. Op 23.03 heeft de chirurg mij een nieuw leven gegeven. Nu twee maanden later 20 kilo afgevallen. Het team van de polikliniek heb ik contact mee met vragen die ik ervaar met eten drinken. Belangrijkste is dat als je belt of komt serieus genomen word. Ik merk veel betrokkenheid van de medewerkers naar de patiënt toe!!!

Harrold van de Ven

Waardering

Ik heb in februari 2014 een gastric sleeve gekregen. Voor mij achteraf de juiste keuze. geen hoge bloeddruk meer, veel meer energie (ik slaap 2 uur per dag minder), geen cholesterol meer, niet meer in slaap vallen overdag. Ik ben 50 kilo afgevallen, wat er na 2 jaar ook is afgebleven. Ik raad mensen met obesitas in ieder geval aan om de stap te overwegen. Tevens ook nog een bedankje aan het hele team van de obesitas kliniek.

Frank Vroom

Waardering

21 maart 2016 een sleeve gekregen. Nu een week later ben ik superblij en 7,5 kilo kwijt!! Dagritme met eten en drinken al goed gevonden, al is het nog wel een week vloeibaar. Dan rustig beginnen met vast voedsel. Voel me steeds sterker worden. Voor de operatie zat ik zo'n beetje aan het maximum wat ik aan pillen kon gebruiken voor mijn diabetes. Nu gebruik ik niets voor mijn diabetes. Ben heel erg blij.

Ger Manders

Ik heb een gastric sleeve gekregen, maar heb helemaal geen problemen. Net alsof de chirurg alleen maar 5 sneetjes in mijn buik gesneden heeft. Alleen de hoeveelheid voeding is minimaal. Je gelooft het in het begin helemaal niet. Zou het zo weer doen.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering