Kindergeneeskunde

Kindergeneeskunde

040 - 239 92 00

Route: 058

Kindergeneeskunde is een breed specialisme. We behandelen ziektes, maar ook groei- en ontwikkelingsstoornissen. Kinderen van 0 tot 18 jaar kunnen bij ons terecht. Ook hebben we verschillende kinderpoli’s.

Moet uw kind naar het ziekenhuis? Wij bieden uitgebreide zorg aan kinderen waarbij voorlichting een belangrijk onderdeel is. Wij zetten ons in om het ziekenhuisbezoek soepel en zorgeloos te laten verlopen. Ook betrekken we u als ouder/verzorger zoveel mogelijk bij de zorg.

Vrouw Kind Centrum

De kinderafdeling is onderdeel van het Vrouw Kind Centrum. Dit is een samenwerking tussen de afdelingen Verloskunde, de Couveuse-afdeling en de Kinderafdeling. Het nieuwe centrum is ontworpen volgens het concept ‘gezinsgerichte zorg’. Ouders en kinderen kunnen dag en nacht bij elkaar blijven. Dat geldt op alle 15 kraamsuites, alle 12 couveuse kamers en op de kinderafdeling. Ouders kunnen altijd bij hun kind blijven slapen. Zo bieden we uw kind een veilige omgeving.

Kindergeneeskunde is een breed specialisme. We behandelen ziektes, maar ook groei- en ontwikkelingsstoornissen. Kinderen van 0 tot 18 jaar kunnen bij ons terecht. Ons ziekenhuis heeft een aantal speciale kinderpoli’s zoals de plas- en poeppoli, een allergiepoli en een poli voor alcohol en jeugd. Hier vindt u meer informatie over de themaspreekuren van de afdeling Kindergeneeskunde. De specialisten van de afdeling Kindergeneeskunde werken veel samen met andere specialisten in ons ziekenhuis zoals bijvoorbeeld urologen, psychologen, dermatologen, KNO-artsen en diëtisten. In ons ziekenhuis is ook een speciaal kinderdiabetesteam actief.

Shared Care Centrum

Voor kinderen met kanker werkt het Catharina Ziekenhuis nauw samen met het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Dit betekent dat u voor minder complexe zorg dichtbij huis terecht kunt, onder andere in het Catharina Ziekenhuis. De meer complexe zorg blijft plaatsvinden in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Deze samenwerking noemen we ‘Shared Care’. Het voordeel van deze samenwerking is dat kinderen minder ver hoeven te reizen. En als uw kind dringend medische zorg nodig heeft, kunt u terecht bij een ziekenhuis in de buurt.

Voorbeelden van behandelingen waarvoor u bij ons terecht kunt zijn:

  • bloedcontroles voorafgaand aan een nieuwe chemokuur
  • chemotherapie of -push
  • PAC/ Hickmann verzorging
  • plaatsen van sondes
  • controles na kuren
  • extra controle bij onverwachte problemen
  • bloedtransfusies
  • antibiotica infuus
  • poliklinische chemotherapie

De Shared Care Centra zijn zorgvuldig geselecteerd. Er werken kinderartsen en kinderoncologieverpleegkundigen met het aandachtsgebied kinderoncologie. Alle behandelingen vinden onder leiding van het Prinses Máxima Centrum plaats in het Catharina Ziekenhuis.

Een kijkje nemen bij ons op de afdeling?

Valentijn (10 jaar) is één van de patiënten met kanker die regelmatig in het Catharina Ziekenhuis moest zijn voor zijn behandeling. Hij geeft in deze video een rondleiding over de afdeling en dagbehandeling. Daarmee krijg je een beeld van de afdeling en van de mensen die er werken.

Virtueel bezoekje

Bekijk de kinderafdeling in 360graden.

Kinderdiabetesteam

Diabetes Mellitus is een endocriene stoornis waarbij er door de alvleesklier onvoldoende of geen insuline wordt gemaakt. Insuline is een hormoon dat een grote rol speelt in de suiker- en energiehuishouding in het lichaam. Kinderen en jongeren met diabetes krijgen bijna allemaal insuline toegediend via insuline-injecties of een insulinepomp.

Het kinderdiabetesteam begeleidt kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers, zodat zij zich goed kunnen aanpassen aan de eisen die deze chronische ziekte stelt. Om ervoor te zorgen dat uw kind zo goed mogelijk kan omgaan met diabetes, werken verschillende mensen mee in het kinderdiabetesteam. Het team bestaat uit kinderartsen, kinderdiabetesverpleegkundigen, diëtistes, klinisch psycholoog en maatschappelijk werker.

Meer info vindt u op:

Poep- en plaspoli

Zindelijk worden is een leerproces dat meestal vanzelf gaat. Meestal, want er zijn ook situaties waarbij het geen vanzelfsprekendheid is. Bijvoorbeeld als een kind van 6 jaar of ouder nog regelmatig overdag of in de nacht nat is, regelmatig een blaasontsteking heeft, regelmatig ontlasting in het ondergoed heeft of moeizaam kan plassen of poepen. Dit kan een grote impact hebben op het leven van uw kind en uw gezin. Blijf er niet mee rondlopen: in veel gevallen is er iets aan te doen. Binnen het Catharina Ziekenhuis is er een gespecialiseerd team voor kinderen met poep- en/of plasproblemen en is er de digitale poeppoli waar uitleg, voorlichting en praktische tips worden gegeven. 
 
Op de polikliniek Kindergeneeskunde werken de kinderarts en gespecialiseerd verpleegkundige nauw samen om in een korte tijd tot een diagnose en passend behandelplan te komen. Indien nodig wordt er binnen onze polikliniek samengewerkt met een kinderpsycholoog, uroloog en pedagogisch medewerker. Soms is het nodig een kinderbekkenbodemfysiotherapeut erbij te betrekken. In dat geval wordt een verwijzing geregeld. 

Onze medewerkers


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden