Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Mondziekten, Kaak- en Aangezichts-chirurgie

Route: 092

Onze kaakchirurgen houden zich bezig met het behandelen van afwijkingen en letsel in het hoofd- en halsgebied. Zij werken op het raakvlak van tandheelkunde en geneeskunde.

Heeft u problemen met uw gebit, kaken, mond, speekselklieren of aangezicht? Onze kaakchirurgen helpen u graag. Zij houden zich bezig met het behandelen van afwijkingen en letsel in het hoofd- en halsgebied. Ze behandelen bijvoorbeeld vooruitstekende tanden, een terugliggende kin of kiezen die moeilijk te trekken zijn. Verder zijn ze gespecialiseerd in traumatologie (ongevalgeneeskunde), speekselklierchirurgie en reconstructieve chirurgie (in vorm/functie herstellen). De kaakchirurgen werken op het raakvlak van tandheelkunde en geneeskunde.

Meer informatie vindt u ook op de site van de Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Onze medewerkers

Veelgestelde vragen

 • De gehele behandeling verloopt absoluut pijnloos. De plaatselijke verdoving schakelt het pijngevoel volledig uit. Wel blijft u voelen dat er iets gebeurt, zoals lichte druk en zacht trillen als de boor gebruikt wordt.

 • De plaatselijke verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. Zijn kiezen in de onderkaak behandeld? Dan kan het een enkele keer voorkomen dat nadat de verdoving is uitgewerkt u een verdoofd gevoel in de onderlip of de tongrand voelt. Als dat de volgende dagen blijft bestaan, neem dan contact op met de polikliniek Kaakchirurgie. Het normale gevoel zal in het algemeen na twee tot acht weken vanzelf weer terugkeren.
  De verdoving beïnvloedt de rijvaardigheid niet direct. Toch is het verstandig pas actief aan het verkeer deel te nemen als u zich weer hersteld voelt.

 • De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. Daarna is het normaal dat u pijn krijgt. U kunt de pijn bestrijden met voorgeschreven pijnstillers. Het is raadzaam om de eerste dagen pijnstillers volgens voorschrift te gebruiken.
  U kunt ook last hebben van een blauwgele verkleuring en een dikke wang. De zwelling neemt na 3 tot 5 dagen weer af. Neemt de zwelling na deze periode juist toe? Neemt u dan contact op met de polikliniek Kaakchirurgie. Ook kunt u uw mond niet zo ver openen. Na enige tijd is dit weer normaal. U kunt zelf proberen door oefening de mond af en toe wat verder te openen.

 • Gedurende de eerste dagen kunnen bloedstolsels het speeksel rood kleuren. Hierdoor lijkt het alsof er sprake is van een nabloeding. Dit is zelden het geval. Bij een nabloeding is er voortdurend meer vers helder rood bloed dan speeksel in de mond.
  Bloedt de wond na? Dit komt enkele uren na de ingreep wel eens voor. Breng een gaasje of zakdoek op de wond aan. Houd deze gedurende een uur tussen de kaken geklemd. Als de wond aan de zijkant zit kunt u een gaasje of zakdoek met de duim aandrukken. Doe dit gedurende een half uur. U mag geen watten gebruiken of tussendoor kijken of het bloeden al gestopt is. Stopt het bloeden hierna niet, herhaal dan de procedure. Helpt dat weer niet, neem dan contact op met de polikliniek Kaakchirurgie.

 • Koorts, zelfs tot 39º Celsius, is gedurende de eerste dagen normaal. Krijgt u plotseling hoge koorts boven 39º C? Of blijft de koorts boven 38.5º C langer dan 5 dagen bestaan? Neemt u dan contact op met de polikliniek Kaakchirurgie 040 -239 70 30.

 • De wond geneest het beste als het bloed goed kan stollen. Daarom mag u de eerste 24 uur na de behandeling uw mond niet schoonspoelen. Ook mag u de wond niet met de vingers aanraken. Een schone mond geneest beter dan een vieze. Vanaf de tweede dag kunt u de tanden en kiezen weer normaal met een zachte tandenborstel poetsen. Wees voorzichtig in de buurt van de wond. Spoel de eerste week na de behandeling na het borstelen met het voorgeschreven mondspoelmiddel.

 • De eerste zes uur na de ingreep mag u niet eten. Drink ook geen zeer warme, zeer koude of alcoholhoudende dranken. De eerste dagen na de ingreep kunt u beter geen (erg) hard voedsel gebruiken om de wond te ontzien. Ook raden wij u aan niet te roken in de eerst dagen na de behandeling.

 • Meestal hechten onze kaakchirurgen met materiaal dat na enkele weken vanzelf oplost. Als dat niet het geval is, krijgt u een afspraak om de hechtingen te laten verwijderen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden