Keurmerken en certificaten Catharina Ziekenhuis

STZ Ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis maakt deel uit van de vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuis (STZ). De 26 ziekenhuizen bieden opleidingen aan op diverse gebieden: van basisarts en OK-assistent tot medisch specialist.


NIAZ-accreditatie

Als eerst ziekenhuis in de regio behaalden wij in 2013 voor de vierde keer de NIAZ-accreditatie, verstrekt door het Nederlands Instituut Accreditatie Ziekenhuizen (NIAZ). Het NIAZ richt zich op de organisatorische aspecten van ziekenhuizen. Het NIAZ-accreditatiebewijs betekent dat kwaliteit en veiligheid goed verankerd is in de ziekenhuisorganisatie. Het toont aan dat wij continu bezig zijn met het verbeteren van de kwaliteit en de veiligheid van onze zorg. Een accreditatie moet eens in de vier jaar worden ververst. De afdeling Psychiatrie van het Catharina Ziekenhuis is in het bezit van een extra NIAZ-deelaccreditatie.

Met het behalen van de NIAZ-accreditatie is ook het Veiligheidsmanagementsysteem (VMS) van het Catharina Ziekenhuis voor de komende vier jaar gecertificeerd. Het Catharina Ziekenhuis voldoet daarmee aan de vastgestelde normen die relevant zijn voor de veiligheid van een ziekenhuis. Het VMS is door het ministerie van Volksgezondheid opgesteld om veilige zorgin het ziekenhuiste borgen .


Seniorvriendelijk Ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis heeft in 2015 het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis ontvangen van de Unie KBO. Dat betekent dat er zeer goede zorg geleverd wordt aan mensen ouder dan 70 jaar, maar ook dat het ziekenhuis gastvrij en toegankelijk is. Mede door de aanwezigheid van het Catharina Kanker Instituut en het Catharina Hart- en vaatcentrum behandelt het Catharina Ziekenhuis veel senioren.


Patiëntveiligheid award 2012

In 2008 is het startsein gegeven voor het Veiligheidsmanagementsysteem (VMS)-programma om de patiëntveiligheid in Nederlandse ziekenhuizen te verbeteren. Met het VMS-project ‘In het geweer tegen medicatiefouten’ won het Catharina Ziekenhuis de Nationale Patiëntveiligheid Award 2012. Dankzij dit project is het aantal medicatiefouten aantoonbaar afgenomen. Met dit systeem levert het Catharina Ziekenhuis een heel belangrijke bijdrage aan veiligere zorg in Nederland.


Topwerkgever

Het Catharina Ziekenhuis is één van de topwerkgevers in Nederland. We scoren hoog op het gebied van opleiding- en doorgroeimogelijkheden. Lees meer over ons topwerkgeverschap.


Keurmerk Kwaliteitsregister V&V

De service-eenheid Onderwijs en Onderzoek is geaccrediteerd voor het Keurmerk Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden. We laten hiermee zien dat onze opleidingen, bijscholingen en cursussen voor verpleegkundigen en verzorgenden van hoog niveau zijn. Bij de accreditatie is onder andere gekeken naar de breedte van ons opleidingsaanbod en de aanwezigheid van praktijkbegeleiding.

Daarnaast heeft de service-heid nog een aantal opleidingen en cursussen die apart geaccrediteerd zijn. Zo is de bijscholing voor verloskundigen geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging voor verloskundigen. Ook de cursus Cardiothoracale chirurgie is geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiemedewerkers.