Bij een hartritmestoornis klopt uw hart te snel, te langzaam of onregelmatig. U kunt daardoor bijvoorbeeld last hebben van hartkloppingen. Een hartritmestoornis is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij het hart niet goed samentrekt. Onze artsen doen veel onderzoek naar nieuwe behandeltechnieken en staan landelijk bekend om hun expertise, bijvoorbeeld op het gebied van de hartritmestoornis boezemfibrilleren.

Wat is een hartritmestoornis?

Een gezond hart klopt altijd in een regelmatig ritme. Een normaal hart slaat zo’n 60 tot 100 keer per minuut in rust. Wijkt het hartritme af? Dan heeft het hart een hartritmestoornis.

De meest voorkomende hartritmestoornis

De meest voorkomende hartritmestoornissen zijn boezemfibrilleren (meerdere elektrische prikkels tegelijk op diverse plaatsen in het hart), boezemtachycardie (het hart klopt te snel) of een bradycardie (het hart klopt te langzaam). Het probleem dat een hartritmestoornis veroorzaakt, kan op verschillende plaatsen voorkomen. Bijvoorbeeld in de boezems (boezemfibrilleren), de kamers of bij de sinusknoop.

Hoe ontstaat een hartritmestoornis?

Uw hart trekt altijd volgens een samen volgens een vast patroon. De sinusknoop geeft een prikkel af aan de boezems om samen te trekken. Daarna gaat de prikkel met een kleine vertraging naar de kamers die dan samentrekken. In verschillende fasen van dit proces kunnen dingen misgaan waardoor een hartritmestoornis kan ontstaan.

Een hartritmestoornis kan een negatieve invloed hebben op uw kwaliteit van leven. Na de behandeling in het Catharina Hart- en vaatcentrum is de kans groot dat u uw ‘oude leven’ zonder hartritmestoornis weer kunt oppakken."

dr. Lukas Dekker Cardioloog

Klachten bij een hartritmestoornis

Klachten die veel voorkomen bij een hartritmestoornis zijn hartkloppingen, hartoverslagen, een pijnlijk of drukkend gevoel op de borst, zweten, misselijkheid, een licht gevoel in het hoofd, of een een onprettig, angstig of benauwend gevoel. De hartkloppingen kunnen in aanvallen komen, afgewisseld met een normaal hartritme. Bij een aanval verandert het hartritme plotseling en wordt dan even plotseling weer normaal.

Verschillende vormen van een hartritmestoornis

Er bestaan verschillende vormen van een hartritmestoornis:

Oorzaak van een hartritmestoornis

De oorzaak van een hartritmestoornis is niet altijd duidelijk. Een hartritmestoornis kan bijvoorbeeld ontstaan door een schildklierziekte, een longontsteking, na een zware inspanning, door het drinken van veel alcohol of door veel koffiegebruik.

Deze factoren verhogen de kans op een hartritmestoornis, zoals boezemfibrilleren, boezemtachycardie of een bradycardie:

  • ouderdom;
  • een te snel werkende schildklier;
  • een hartinfarct in het verleden;
  • cardiomyopathie (een hartspierziekte) ;
  • hartfalen;
  • een operatie aan het hart;
  • het gebruik van bepaalde middelen zoals tabak, alcohol en drugs;
  • een aangeboren hartafwijking.

Dankzij mijn 'boezemvriend', dokter Lukas Dekker, ben ik weer vrij van de hartritmestoornissen, die een grote impact op mijn leven hadden.”

Ruut Fast kreeg last van hartritmestoornissen en werd geopereerd in het Catharina Hart- en vaatcentrumLees zijn verhaal

Onderzoeken naar een hartritmestoornis

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om een hartritmestoornis bij u vast te stellen:

Onderzoek naar behandelen van hartritmestoornis

In het Catharina Ziekenhuis behandelen we jaarlijks duizenden mensen die last hebben van een hartritmestoornis. Onze hartspecialisten doen ook veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe manieren om bijvoorbeeld de hartritmestoornis boezemfibrilleren te behandelen. Het Catharina Ziekenhuis biedt u een breed pakket aan innovatieve behandelingen van een hartritmestoornis, zoals de implantatie van een pacemaker.

De draadloze pacemaker die we in het Catharina Hartcentrum gebruiken, is echt baanbrekende technologie. Deze pacemaker is zo klein als een vitaminepil, maar de batterij gaat wel tien of elf jaar mee."

dr. Tim Simmers Cardioloog

Hartritmestoornis behandelen met een ablatie

Het Catharina Ziekenhuis was één van de eerste ziekenhuizen in Nederland die een nieuwe techniek aanbood om een hartritmestoornis te behandelen: epicardiale ablatie. Bij de epicardiale ablatie wordt de katheter waarmee de behandeling wordt uitgevoerd via de borst in het hartzakje ingebracht. Bij de standaard ablatie-technieken, zoals bij een katheterablatie, wordt de katheter via de lies naar de binnenkant van het hart gebracht.

Deel deze pagina