Neurogeen Thoracic Outlet Syndroom (NTOS)

Het Neurogeen Thoracic Outlet Syndroom (NTOS) is de meest voorkomende vorm van het Thoracic Outlet Syndroom (TOS).

De zenuwbundel van de arm vindt zijn oorsprong in het ruggenmerg en bestaat uit vijf zenuwen die vanuit het ruggenmerg tussen de halsspieren, over de eerste rib, onder het sleutelbeen en onder de kleine borstspier door naar de arm lopen. Deze bundel, genaamd de plexus brachialis, kan geïrriteerd raken door herhaaldelijke bewegingen. Denk aan bepaalde beroepen of sporten, een doorgemaakt trauma (val op arm/schouder, auto-ongeval) of een toename van de spiermassa. Geschat wordt dat twee tot drie op de 100.000 mensen NTOS hebben.

Neuroloog dr. Bart van Nuenen en prof. dr. Joep Teijink overleggen gezamenlijk met de patiënt over haar behandeling.

Symptomen

Door de irritatie van de zenuwbundel kunnen klachten ontstaan.  Veel voorkomende klachten zijn:

  • Een tintelend gevoel in de arm, hand en/of vingers
  • Krachtsverlies in de arm, hand en/of vingers
  • Een doof, vermoeid en/of tintelend gevoel in de schouder, arm en/of vingers
  • Verkleuringen van vingers/hand, droge huid en een koude-gevoel

De klachten ontstaan of nemen toe bij het heffen of reiken van de arm. Daarbij zien we vaak dat mensen moeite hebben met het wassen en kammen van het haar, poetsen van de tanden, huishoudelijke taken en autorijden. Bij een deel van de patiënten lokt een bepaalde slaaphouding de klachten uit.

De Gilliatt-Sumner hand

Een zeldzaam fenomeen als gevolg van een langer bestaande NTOS is de zogenoemde Gilliatt-Sumner Hand. Deze karakteristieke verschijnselen van NTOS kenmerken zich door zwakte en/of afname van de spieren in de hand. Klachten die optreden zijn een verdoofd gevoel en/of tintelingen in de onderarm, pink en ringvinger, het smaller worden van de hand ten gevolge van het verdwijnen van spiermassa, stijfheid, krachtverlies en het uit handen laten vallen van spullen.

"Het is ontzettend dankbaar werk om als chirurg, samen met een neuroloog, fysiotherapeut, pijnspecialist en orthopeed, TOS-patiënten te kunnen helpen. Sommige patiënten lopen al vele jaren met klachten en wij kunnen deze in veel gevallen verhelpen."

Vaatchirurg prof. dr Vaatchirurg prof. dr. Joep Teijink over TOS

TOS expertisecentrum

Het TOS expertisecentrum van het Catharina Ziekenhuis is het grootste gespecialiseerde TOS-centrum van Nederland. Wij zijn STZ erkend met een specifiek, multidisciplinair zorgpad voor de diagnose en behandeling van de aandoening Thoracic Outlet Syndroom (TOS). Jaarlijks komen bijna 600 patiënten met TOS-klachten vanuit heel Nederland en daarbuiten naar ons toe. Hiervan opereren wij ongeveer 200 patiënten per jaar.  


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden