Thoracic Outlet Decompressie (TOD)

Eén van de mogelijkheden om het Thoracic Outlet Syndroom (TOS) te behandelen, is het verwijderen van onder andere de eerste rib. Dit wordt een Thoracic Outlet Decompressie (TOD) genoemd.

Prof. dr. Joep Teijink tijdens een Thoracic Outlet Decompressie (TOD) op de hybride operatiekamer van het Catharina Ziekenhuis.

In de borstholte bevinden zich verschillende botten. Tussen de wervelkolom aan de rugzijde en het borstbeen aan de voorzijde, bevinden zich de ribben. De bovenste rib wordt de eerste rib genoemd. De eerste rib loopt achter en onder het sleutelbeen, in een boog van de wervelkolom. Klachten ontstaan doordat de zenuwen, ader en/of slagader in het gebied van hals en schouder beklemd zitten tussen de rib, het sleutelbeen en de bijbehorende pezen en spieren. Bij een Thoracic Outlet Decompressie (TOD) verwijdert de vaatchirurg de eerste rib, de scalenus spieren en eventuele bandjes tussen longvlies en wervelkolom. Op deze wijze komen de vaten en zenuwen vrij te liggen.

Prof. dr. Joep Teijink (links) verwijdert de eerste rib vanuit de oksel van de patiënt.

Operatie
In de meeste gevallen wordt een TOD via de oksel verricht (transaxillaire TOD). Soms moet worden gekozen voor een benadering boven het sleutelbeen (supraclaviculaire TOD), of zelfs gecombineerd boven en onder het sleutelbeen. Bij de transaxillaire TOD maakt de vaatchirurg een snee in de oksel om vervolgens over de ribbenkast de eerste rib op te zoeken. Deze eerste rib (eventueel ook een aanwezige halsrib) met de aanhechtende (scalenus) spieren en eventuele bandjes tussen longvlies en wervelkolom worden verwijderd. Bij patiënten met een zogenoemde veneuze variant van TOS (waarbij de ader bekneld heeft gezeten en een armvene trombose heeft plaatsgevonden) wordt aansluitend nog een dotterprocedure van het aangedane vat verricht. Tijdens de operatie laat de vaatchirurg een slangetje (drain) achter om het wondvocht af te voeren. De operatie duurt ongeveer anderhalf uur. Tijdens de operatie bent u onder narcose.

Eerste ribresectie bij schoudergordel syndroom (TOS) / Catharina Hart- en vaatcentrum
Eerste ribresectie bij schoudergordel syndroom (TOS)

"Het is ontzettend dankbaar werk om als chirurg, samen met een neuroloog, fysiotherapeut, pijnspecialist en orthopeed, TOS-patiënten te kunnen helpen. Sommige patiënten lopen al vele jaren met klachten en wij kunnen deze in veel gevallen verhelpen."

Vaatchirurg prof. dr Vaatchirurg prof. dr. Joep Teijink over TOS

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden