Peniskanker

Peniskanker, ook wel peniscarcinoom genoemd, is een zeldzame vorm van kanker die vaak voorkomt op oudere leeftijd. In Nederland zijn er zestig tot tachtig gevallen per jaar.

Bij peniskanker begint de tumor te groeien aan de binnenkant van de voorhuid of op de eikel van de penis. Niet alle tumoren van de penis zijn kwaadaardig, meestal is er sprake van genitale wratten of een ontsteking. Roken en chronische ontstekingen aan de voorhuid kunnen van invloed zijn op het ontstaan van peniskanker. De meeste mannen met peniskanker hebben al langere tijd last van een voorhuid die niet terugtrokken kan worden. Lichen sclerosus (verlittekende ziekte van de voorhuid) is hier vaak de oorzaak van. Ook het Humane Papilloma Virus (HPV) kan een oorzaak zijn. Dit virus kan tijdens geslachtsgemeenschap worden overgedragen.

Symptomen

Meestal begint peniskanker met een rode plek, wrat, zweer of verdikking die tussen de eikel en de voorhuid groeit. De afwijking verdwijnt niet, maar wordt na verloop van tijd steeds dikker en groter. Het niet altijd pijnlijk, maar irriteert vaak wel. Andere klachten die bij peniskanker kunnen voorkomen zijn:

  • Pijn
  • Bloedverlies
  • Nare geur
  • Rode uitslag onder de voorhuid
  • Zwelling onder de voorhuid
  • Zwelling van de lymfeklieren in de liezen
  • Onderzoeken bij peniskanker

Om de diagnose peniskanker te kunnen stellen, dient er weefselonderzoek plaats te vinden. Meestal gebeurt dit na een besnijdenis. Soms worden er biopten genomen van de eikel van de penis. Tevens zijn er onderzoeken nodig om de uitgebreidheid van de tumor vast te stellen.  Alle patiënten met peniskanker worden besproken in ons wekelijks multidisciplinair overleg waarbij alle betrokken vakgroepen betrokken zijn (zoals de behandelend uroloog, medisch oncoloog, radiotherapeut, patholoog-anatoom, radioloog, verpleegkundig consulent, verpleegkundig specialist). Zo komen we gezamenlijk tot het beste behandeladvies voor de individuele patiënt.

Behandeling

De behandeling van peniskanker gebeurt door middel van een operatie. Het doel van de behandeling is om de tumor compleet te verwijderen en daarbij zo veel mogelijk gezond weefsel achter te laten. Het kan in verder gevorderde vormen betekenen dat de penis gedeeltelijk of geheel moet worden verwijderd (penectomie). Het voorstadium van peniskanker kan vaak worden behandeld met lasertherapie.

Aangezien peniskanker weinig voorkomt, is er in Nederland afgesproken om alle ingewikkelde gevallen door te verwijzen naar één ziekenhuis, namelijk het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Zodra er een behandeling van de lymfeklieren noodzakelijk is, worden patiënten over het algemeen ook doorverwezen. Indien het nodig is om chemotherapie of bestraling te krijgen, kan dit meestal gewoon in het Catharina Ziekenhuis plaatsvinden.

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden