
Peniskanker
Peniskanker (peniscarcinoom) is een zeldzame vorm van kanker die het meest voorkomt op oudere leeftijd. In Nederland krijgen ongeveer 150 mannen per jaar peniskanker.
Bij peniskanker begint de tumor te groeien aan de binnenkant van de voorhuid of op de eikel van de penis. Niet alle tumoren van de penis zijn kwaadaardig, meestal is er sprake van genitale wratten of een ontsteking. Roken en chronische ontstekingen aan de voorhuid kunnen van invloed zijn op het ontstaan van peniskanker. De meeste mannen met peniskanker hebben al langere tijd last van een voorhuid die niet terugtrokken kan worden. Lichen sclerosus (verlittekende ziekte van de voorhuid) is hier vaak de oorzaak van. Ook het Humane Papilloma Virus (HPV) kan een oorzaak zijn.
HPV en peniskanker
HPV kan een rol spelen bij de ontwikkeling van peniskanker. Dit is een veelvoorkomend virus dat via seksueel contact kan worden overgedragen. Meestal ruimt het lichaam de HPV-infectie zelf op. Soms komt het voor dat het lichaam dit niet doet. Het kan dan uiteindelijk leiden tot verschillende vormen van kanker, zoals peniskanker. Niet alle HPV-infecties veroorzaken peniskanker. De meeste mannen die geïnfecteerd raken met HPV ontwikkelen geen kanker. Jongeren kunnen zich laten inenten tegen HPV.
Voorstadium van peniskanker
Een voorstadium van peniskanker betekent dat er afwijkende cellen op de voorhuid of op de eikel zitten. Als dit niet wordt behandeld, kunnen ze veranderen in kankercellen. Kanker ontstaat niet van het ene op het andere moment. Een voorstadium van kanker betekent niet altijd dat u kanker krijgt. Om te voorkomen dat er peniskanker ontstaat, adviseren we om dit te behandelen. Deze behandeling bestaat meestal uit speciale crèmes, laserbehandeling, wegsnijden van de afwijking, besnijdenis, of een combinatie van deze behandelingen.
Zorgpad
De behandeling van peniskanker bestaat uit verschillende stappen. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. U bezoekt tijdens uw behandeling verschillende specialisten en afdelingen. Op deze pagina vindt u de belangrijkste stappen die bij het zorgpad peniskanker horen.
-
Klachten peniskanker
Meestal begint peniskanker met een rode plek, wrat, zweer of verdikking die tussen de eikel en de voorhuid groeit. De afwijking wordt na verloop van tijd steeds dikker en groter. Het is niet altijd pijnlijk, maar irriteert vaak wel. Andere klachten die bij peniskanker kunnen voorkomen zijn:
- pijn
- bloedverlies
- nare geur
- rode uitslag onder de voorhuid
- zwelling onder de voorhuid
- zwelling van de lymfeklieren in de liezen
-
Onderzoek en diagnose peniskanker
Om te bepalen of u peniskanker heeft, zijn verschillende onderzoeken nodig. Het gaat om (een combinatie) van:
- lichamelijk onderzoek
- biopsie of punctie
- echografie
- CT-scan
- PET/CT-scan
- besnijdenis om de diagnose te stellen
Vast aanspreekpunt tijdens uw traject
Als u onder behandeling bent bij het Catharina ziekenhuis krijgt u een eigen casemanager. Dit is uw vaste contactpersoon tijdens de hele behandeling in ons ziekenhuis. Vaak is dit een verpleegkundig specialist of consulent. Deze persoon werkt nauw samen met de arts.
Persoonlijk behandelplan
Op basis van de diagnose maken de specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Dit gebeurt tijdens een multidisciplinair overleg. Dat is een vergadering waarbij verschillende medische specialisten van meerdere ziekenhuizen samenkomen om uw persoonlijk behandelplan te bespreken. Het gaat om specialisten van de afdelingen urologie, radiologie, radiotherapie, nucleaire geneeskunde, pathologie en medische oncologie. Samen kijken zij welke behandelingen het best passen bij uw situatie. De kennis van elke discipline (specialisme) wordt daarbij meegenomen.
Als u kanker heeft, neemt u in korte tijd moeilijke beslissingen die directe gevolgen hebben voor uw leven op korte en/of lange termijn. U bespreekt uw situatie en voorkeuren samen met uw arts. U beslist uiteindelijk samen met uw arts wat voor u de beste behandeling is.
-
Behandeling van peniskanker
Peniskanker komt weinig voor. Daarom worden de meeste mannen met peniskanker doorverwezen naar het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Als de uroloog vermoedt dat er bij u uitzaaiingen zijn, dan wordt u daar geopereerd om de lymfeklieren te verwijderen. Als u chemotherapie of bestraling nodig hebt, kan dit meestal gewoon plaatsvinden in het Catharina Ziekenhuis.
- operatie om de tumor te verwijderen
- besnijdenis bij peniskanker
- operatie aan de eikel
- amputatie van de penis
De operatie aan de eikel en de amputatie van de penis gebeuren in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL).
- chemotherapie
- bestraling (radiotherapie)
Voor chemotherapie of bestraling kunt u terecht in het Catharina Ziekenhuis.
Behandeling voorstadium peniskanker
Als u een voorstadium van peniskanker heeft, behandelen we dit met (een combinatie van):
- speciale crèmes
- laserbehandeling
- wegsnijden van de afwijking
- besnijdenis
Deze behandeling vindt meestal gewoon plaats in het Catharina Ziekenhuis.
-
Ondersteunende zorg bij peniskanker
Het hebben van kanker heeft grote invloed op uw leven, op meerdere fronten. Bij het Catharina Ziekenhuis kunt u ondersteuning krijgen op verschillende gebieden, zoals psychische hulp, fysiotherapie of palliatieve zorg. Het gaat hierbij niet om behandelingen die de ziekte bestrijden, maar bijvoorbeeld om het verlichten van klachten of het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan zijn tijdens, maar ook na uw behandeling. Uw vaste aanspreekpunt kan u verder helpen als u vragen heeft over deze ondersteunende zorg.
Vragen over peniskanker?
Bel 040 - 239 70 40Veelgestelde vragen
-
Wat is mijn prognose bij peniskanker?
Over het algemeen zijn de overlevingspercentages redelijk hoog als peniskanker in een vroeg stadium wordt ontdekt en behandeld. Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 74 van de 100 mannen in leven.
-
Zijn er risicofactoren voor peniskanker?
Er zijn een aantal factoren die het risico op peniskanker kunnen verhogen, zoals:
- humaan papillomavirus (HPV)
- roken
- hogere leeftijd
- de penis onvoldoende schoonhouden, waardoor er ontstekingen op de voorhuid of eikel ontstaan
- een verminderd immuunsysteem