Wat is zaadbalkanker?

Zaadbalkanker wordt ook wel testistumor of teelbalkanker genoemd. Het is een zeldzame vorm van kanker. Zaadbalkanker is echter wel de meest voorkomende vorm van kanker bij jong volwassen mannen. Zaadbalkanker ontstaat meestal in de kiemcellen, dit zijn de cellen die het zaad produceren. Tumoren uit deze cellen heten daarom ook wel kiemceltumoren. Bij een snelle diagnose is de kans op genezing in de meeste gevallen groot.

Daarom het Catharina Ziekenhuis

 • Onze zorgverleners hebben veel ervaring met de behandeling van zaadbalkanker.
 • Na de diagnose zaadbalkanker wordt u snel geopereerd.
 • In ons ziekenhuis wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar zaadbalkanker, om zo steeds betere behandelingen aan te kunnen bieden.
 • U krijgt tijdens uw hele traject een vast aanspreekpunt.
 • Als blijkt dat u zaadbalkanker heeft, beslist u samen met de arts wat voor u de beste behandeling is.

Zorgpad

De behandeling van zaadbalkanker bestaat uit verschillende stappen. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. U bezoekt tijdens uw behandeling verschillende specialisten en afdelingen. Op deze pagina kunt u de belangrijkste stappen vinden die bij het zorgpad zaadbalkanker horen.

 • De meeste mannen bij wie zaadbalkanker wordt vastgesteld, hebben zelf een verandering aan een zaadbal gemerkt:

  • Een zwelling van de zaadbal en/of een verharding in de zaadbal. Hierdoor voelt deze anders aan. De verharding is meestal pijnloos, maar kan soms wél pijn doen.
  • Een dof, zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzak of in de balzak zelf. Ongeveer één derde van de patiënten meldt dit.

  Andere symptomen van zaadbalkanker kunnen zijn:

  • Zwelling van de borstklier(en) of van het gebied rond de tepel(s), met of zonder pijn.
  • Kortademigheid en/of bloed ophoesten, veroorzaakt door uitzaaiingen in de longen.
  • Vermoeidheid of gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden.
 • Om te bepalen of u zaadbalkanker heeft, zijn verschillende onderzoeken nodig. Het gaat om (een combinatie) van:

  Vast aanspreekpunt tijdens uw traject

  Als u onder behandeling bent bij het Catharina ziekenhuis krijgt u een eigen casemanager. Dit is uw vaste contactpersoon tijdens de hele behandeling in ons ziekenhuis. Vaak is dit een verpleegkundig specialist of consulent. Deze persoon werkt nauw samen met de arts.

  Persoonlijk behandelplan

  Op basis van de diagnose maken de specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Dit gebeurt tijdens een multidisciplinair overleg. Dat is een vergadering waarbij verschillende medische specialisten van meerdere ziekenhuizen samenkomen om uw persoonlijk behandelplan te bespreken. Het gaat om specialisten van de afdelingen urologie, radiologie, radiotherapie, nucleaire geneeskunde, pathologie en medische oncologie. Samen kijken zij welke behandelingen het best passen bij uw situatie. De kennis van elk specialisme wordt daarbij meegenomen.

  Als u kanker heeft, neemt u in korte tijd moeilijke beslissingen die directe gevolgen hebben voor op uw leven op korte en/of lange termijn. U bespreekt uw situatie en voorkeuren samen met uw arts. U beslist uiteindelijk samen met uw arts wat voor u de beste behandeling is.

 • De behandeling die u krijgt bij zaadbalkanker, hangt af van het type tumor. Uw behandeling bestaat in elk geval uit een of meerdere van deze behandelingen:

  Bij zaadbalkanker is de tijd tussen de diagnose en de operatie meestal heel kort. Vaak wordt u binnen een paar dagen na de diagnose al geopereerd.  

  Zaadbalkanker en kinderwens

  De uroloog bespreekt met u of u een kinderwens heeft en wat de mogelijkheden voor het invriezen en opslaan van sperma zijn.

 • Het hebben van kanker heeft grote invloed op uw leven, op meerdere fronten. Bij het Catharina Ziekenhuis kunt u ondersteuning krijgen op verschillende gebieden, zoals psychische hulp, fysiotherapie of palliatieve zorg. Het gaat hierbij niet om behandelingen die de ziekte bestrijden, maar bijvoorbeeld om het verlichten van klachten of het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan zijn tijdens, maar ook na uw behandeling. Uw vaste aanspreekpunt kan u verder helpen als u vragen heeft over deze ondersteunende zorg.

Vragen over een zaadbalkanker?

Bel 040 - 239 66 22
Catharina Ziekenhuis Logo
Catharina Ziekenhuis

Samenwerking in de regio

 • Op gebied van zaadbalkanker werken onze specialisten intensief samen met de artsen van het Anna Ziekenhuis en het Máxima MC . Er is elke week een multidisciplinair overleg (MDO) tussen onze ziekenhuizen.
 • Als chemotherapie nodig is in uw situatie, krijgt u deze behandeling in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen het Catharina Ziekenhuis voeren onderzoekers continu onderzoek uit naar verschillende vormen van kanker en de behandeling daarvan. Dit geldt ook voor zaadbalkanker. We behandelen dan ook regelmatig patiënten in studieverband, of patiënten hebben de mogelijkheid om mee te doen aan trials (wetenschappelijke studies). Informeer hiervoor bij uw behandelend arts of uw casemanager.

Meer informatie over zaadbalkanker

Veelgestelde vragen

Staat uw antwoord er niet bij, neem contact op.

Bel 040 - 239 66 22
Catharina Ziekenhuis Logo
Catharina Ziekenhuis

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden