Inwendige geneeskunde

Inwendige geneeskunde

ma-vr (08.30-16.00)

Route: 081

U kunt op de afdeling Inwendige geneeskunde terecht met alle ziekten die met de inwendige organen te maken hebben.

Onze internisten behandelen onder andere nierziekten, infectieziekten (zoals q-koorts en HIV), vaatziekten (zoals aderverkalking) en hoge bloeddruk. Ook met afwijkingen in de hormoonhuishouding en stofwisseling (Endocrinologie) bent u bij onze internisten in goede handen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diabetes (suikerziekte), schildklieraandoeningen en osteoporose (botontkalking).

De specialisten van de vakgroep Inwendige geneeskunde vindt u op verschillende afdelingen in het ziekenhuis. Zij zijn onder andere werkzaam op de afdeling Intensive Care, op de afdeling Maag-Darm-Leverziekten, in het Catharina Kanker Instituut en natuurlijk op de afdeling Inwendige geneeskunde. Daarnaast zijn de artsen betrokken bij de 24-uurs zorg op de afdeling Spoedeisende Hulp en de verpleegafdelingen. Gezamenlijk zijn zij verantwoordelijk voor de medische zorg van de patiënten in hun praktijk, de opleiding- en begeleiding van (gespecialiseerde) verpleegkundigen en arts-assistenten en dragen ze bij aan wetenschappelijk onderzoek.

Nierziekten

De afdeling Nierziekten van het Catharina Ziekenhuis en het Dialysecentrum Deurne van het Elkerliek ziekenhuis is met meer dan 200 patiënten in 2014 het op één na grootste landelijke centrum waar zorg voor nierziekten wordt geboden. Patiënten met nierfalen kunnen hier terecht voor onderzoek en behandeling van ziekten van de nieren en nierfalen. Maar ook voor een nierfunctie vervangende therapie zoals een dialyse (zuiveren van bloed) en de voorbereiding en/of begeleiding van een niertransplantatie.

Endocrinologie

Binnen het specialisme Inwendige geneeskunde richten wij ons ook op endocrinologie. Bij endocrinologie houden wij ons bezig met het behandelen van afwijkingen in de hormoonhuishouding en stofwisseling. Ziektes die onder endocrinologie vallen zijn bijvoorbeeld: diabetes (suikerziekte), (bij)schildklierziektes, bijnierziektes, osteoporose (botontkalking) en aandoeningen aan de hypofyse (een belangrijke hersenklier).

Infectieziekten

In het Catharina Ziekenhuis zijn een aantal van onze internisten gespecialiseerd in infectieziekten. Infectieziekten worden veroorzaakt door verschillende micro-organismen (bacteriën, virussen, gisten, schimmels, parasieten). Deze ziekteverwekkers kunnen het menselijk lichaam binnendringen, bijvoorbeeld via de luchtwegen, het spijsverteringskanaal, de huid, een wond of via seksueel contact. Sommige infectieziekten zijn besmettelijk: een ziek mens kan andere mensen ziek maken. Ook bijvoorbeeld dieren, besmet water of voedsel kunnen infecties veroorzaken. Infecties kun je zowel in Nederland als in het buitenland oplopen.

Op de polikliniek Infectieziekten binnen het specialisme Inwendige geneeskunde doen we bij een verdenking op een infectie onderzoek naar de soort verwekker en de gevolgen van de ziekte voor de verschillende organen van het lichaam. We bepalen dan welke behandeling nodig is.

Hiv-behandelcentrum

Ook hiv is een infectieziekte. Het Catharina Ziekenhuis is een hiv-behandelcentrum, gespecialiseerd in zorg voor mensen met een hiv-infectie.

Onze medewerkers


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden