Inwendige geneeskunde

U kunt op de afdeling Inwendige geneeskunde terecht met alle ziekten die met de inwendige organen te maken hebben.

Over Inwendige geneeskunde

Onze internisten behandelen onder andere nierziekten, infectieziekten (zoals q-koorts en HIV), vaatziekten (zoals aderverkalking) en hoge bloeddruk. Ook met afwijkingen in de hormoonhuishouding en stofwisseling (Endocrinologie) bent u bij onze internisten in goede handen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diabetes (suikerziekte), schildklieraandoeningen en osteoporose (botontkalking).

Deel uw ervaring

Het Catharina Ziekenhuis wil haar zorg continu verbeteren. Uw ervaring kan ons daarbij helpen. Was u tevreden of verliep iets juist niet naar verwachting? Dan horen we dat graag.

Vragenlijst polikliniek
Vragenlijst verpleegafdeling

De specialisten van de vakgroep Inwendige geneeskunde vindt u op verschillende afdelingen in het ziekenhuis. Zij zijn onder andere werkzaam op de afdeling Intensive Care, op de afdeling Maag-Darm-Leverziekten, in het Catharina Kanker Instituut en natuurlijk op de afdeling Inwendige geneeskunde. Daarnaast zijn de artsen betrokken bij de 24-uurs zorg op de afdeling Spoedeisende Hulp en de verpleegafdelingen. Gezamenlijk zijn zij verantwoordelijk voor de medische zorg van de patiënten in hun praktijk, de opleiding- en begeleiding van (gespecialiseerde) verpleegkundigen en arts-assistenten en dragen ze bij aan wetenschappelijk onderzoek.

Nierziekten

De afdeling Nierziekten van het Catharina Ziekenhuis en het Dialysecentrum Deurne van het Elkerliek ziekenhuis is met meer dan 200 patiënten in 2014 het op één na grootste landelijke centrum waar zorg voor nierziekten wordt geboden. Patiënten met nierfalen kunnen hier terecht voor onderzoek en behandeling van ziekten van de nieren en nierfalen. Maar ook voor een nierfunctie vervangende therapie zoals een dialyse (zuiveren van bloed) en de voorbereiding en/of begeleiding van een niertransplantatie.

Endocrinologie

Binnen het specialisme Inwendige geneeskunde richten wij ons ook op endocrinologie. Bij endocrinologie houden wij ons bezig met het behandelen van afwijkingen in de hormoonhuishouding en stofwisseling. Ziektes die onder endocrinologie vallen zijn bijvoorbeeld: diabetes (suikerziekte), (bij)schildklierziektes, bijnierziektes, osteoporose (botontkalking) en aandoeningen aan de hypofyse (een belangrijke hersenklier).

De afdeling Endocrinologie van het Catharina Ziekenhuis heeft een bijzondere interesse voor hypofyse (een klier onder de hersenen) -aandoeningen. De laatste jaren is er op dit gebied veel vooruitgang geboekt.

Afspraak maken

Heeft uw huisarts of specialist u doorverwezen naar de polikliniek Endocrinologie? Bel dan om een afspraak te maken.

Bel de polikliniek Endocrinologie 040 - 239 59 00

Routenummer

U vindt de polikliniek Endocrinologie via route 081.

Infectieziekten

In het Catharina Ziekenhuis zijn een aantal van onze internisten gespecialiseerd in infectieziekten. Infectieziekten worden veroorzaakt door verschillende micro-organismen (bacteriën, virussen, gisten, schimmels, parasieten). Deze ziekteverwekkers kunnen het menselijk lichaam binnendringen, bijvoorbeeld via de luchtwegen, het spijsverteringskanaal, de huid, een wond of via seksueel contact. Sommige infectieziekten zijn besmettelijk: een ziek mens kan andere mensen ziek maken. Ook bijvoorbeeld dieren, besmet water of voedsel kunnen infecties veroorzaken. Infecties kun je zowel in Nederland als in het buitenland oplopen. En soms is er sprake van langer bestaande koorts zonder duidelijke (infectieuze) oorzaak. Redenen om patiënten te verwijzen naar een infectioloog zijn onder andere:

 • hiv
 • chronische Q-koorts
 • (verdenking) Lyme
 • (verdenking) Tropische ziekten, koorts uit de tropen
 • gecompliceerde infecties
 • terugkerende infecties
 • (verdenking ) afweerstoornis, status na miltverwijdering
 • infectie/kolonisatie met resistente bacteriën (bijvoorbeeld MRSA, ESBL)
 • koorts met onbekende oorzaak
 • periodieke koorts
 • vaccinatie gerelateerde vragen
 • onveilige seksuele contacten
 • een prikaccident

Op de polikliniek Infectieziekten binnen het specialisme Inwendige geneeskunde doen we bij een verdenking op een infectie onderzoek naar de soort verwekker en de gevolgen van de ziekte voor de verschillende organen van het lichaam. We bepalen dan welke behandeling nodig is.

De behandeling van infectieziekten is verschillend. Soms zijn medicijnen tegen bacteriën (antibiotica), virussen, schimmels of parasieten nodig. Deze middelen moeten meestal kortdurend (een aantal dagen), maar soms ook levenslang worden ingenomen. Ook kan de arts een ondersteunende therapie voorschrijven om symptomen te bestrijden, zoals bij misselijkheid, diarree, pijn en huiduitslag. Vaak is bij infectieziekten geen behandeling nodig. Het afweersysteem kan veel van de verwekkers zelf opruimen.

Hiv-behandelcentrum

Ook hiv is een infectieziekte. Het Catharina Ziekenhuis is een hiv-behandelcentrum, gespecialiseerd in zorg voor mensen met een hiv-infectie.

Afspraak maken

Heeft uw huisarts of medisch specialist u doorverwezen naar de polikliniek Infectieziekten? Bel dan om een afspraak te maken:

Bel de polikliniek Infectieziekten 040 - 239 59 00 (spreekuur op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur)

Routenummer

U vindt de polikliniek Infectieziekten via route 081.

Hematologie

Het aandachtsgebied Hematologie omvat alle ziektes (goed- en kwaadaardig) met afwijkingen van het bloed, beenmerg, milt en lymfeklieren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld leukemie en bloedarmoede. Daarnaast heeft het ook betrekking op stollingsafwijkingen en bloedtransfusie. Patiënten met hematologische ziektes worden gezien in het Catharina Kanker Instituut.

Behandelingen

De meeste behandelingen, zoals chemotherapie of een bloedtransfusie, vinden plaats op één van onze dagbehandelingen. Patiënten waarvoor een langere opname nodig is, liggen op de verpleegafdeling Hematologie op 5-west. Meer informatie over de behandelingen binnen het onderdeel Hematologie vindt u in de patiëntenfolders.

Afspraak maken

Heeft uw huisarts of medisch specialist u doorverwezen? Bel dan om een afspraak te maken:

Bel het Catharina Kanker Instituut 040 - 239 66 22

Routenummer

U vindt het Catharina Kanker Instituut via route 217.

Actueel

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit specialisme, een specifieke behandeling of onderzoek? Bekijk dan de video’s of de patiëntenfolders van dit specialisme. Wilt u graag persoonlijk advies van één onze specialisten? Maak dan een afspraak.