Catharina Blog

Dr. Ruud Bekkers
Gynaecoloog oncoloog

Ode aan azijn

‘Soms zijn er van die middeltjes met een verborgen kracht. Van die simpele huis-tuin-en keukenmiddeltjes die levensreddend blijken te zijn. Jouw azijnfles uit je onderste keukenla is er zo één. Niet alleen goed voor fruitvliegjes en verstopte gootstenen in Nederland maar azijn heeft een ware heldenstatus voor vrouwen in ontwikkelingslanden. Als een detective spoort het middel onrustige cellen die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken op. Een wattenstaafje gedrenkt in azijn is voldoende om de baarmoedermond wit te kleuren en onrustige cellen bloot te leggen. Voor veel vrouwen in ontwikkelingslanden het verschil tussen leven en dood. Ode aan azijn!

Eva Jinek en Jennifer Hoffman zetten deze bijzondere gave van azijn deze week weer eens luid en duidelijk op de kaart. Samen vulden zij de vakken van de Albert Heijn met een speciale fles azijn, in de vorm van een vrouwenlichaam. Alle opbrengsten van de speciale azijnfles gaan naar de Female Cancer Foundation, waar beide dames zich voor inzetten om zodoende baarmoederhalskanker de wereld uit te helpen. De achterliggende gedachte is natuurlijk schrijnend. Een fles azijn van 35 cent kan 1000 vrouwen onderzoeken in landen waar de gezondheidszorg niet zo toegankelijk is als in Nederland. Waarom? Omdat ze in ontwikkelingslanden geen bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker of een HPV-vaccinatie tegen het virus wat het veroorzaakt, kennen. Des te frustrerender vind ik het dan als  gynaecoloog in een ontwikkeld land als Nederland, waar de meest geavanceerde behandelingen voor iedereen toegankelijk zijn, een discussie te moeten voeren over het wel of niet inenten van onze dochters.

De HPV-vaccinatie die alle 12-jarige meisjes in Nederland kunnen krijgen, is voor ons het azijn. Nee, wij laten ons gek maken door anti-campagnes. Over het algemeen is er veel slechte en weinig goede (lees: correcte)informatie te vinden over de HPV-prik. Ik weet als gynaecoloog en onderzoeker dat de voordelen zo ontzettend groot zijn, daar wegen de nadelen als een ‘prikje doet zeer’, een pijnlijke arm of een wat grieperig gevoel écht niet tegenop. Van de 700 vrouwen per jaar die nu baarmoederhalskanker krijgen, kunnen er zeker 500 voorkomen worden door vaccinatie. Een bijkomend tweede voordeel is bescherming tegen schaamlip-, anus- en keelkanker veroorzaakt door hetzelfde HPV-virus, zoals acteur Michael Douglas dat had. Ten slotte voorkomt vaccinatie de helft van alle voorstadia van baarmoederhalskanker. In totaal wordt jaarlijks bij 5000 vrouwen een voorstadium behandeld, waarvan vaccinatie er 2500 kan voorkomen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Nog niet overtuigd? Denk nog eens aan die fles azijn.”

Gynaecoloog oncoloog dr. Ruud Bekkers, Catharina Ziekenhuis

Hieronder vindt u een overzicht van de blogs van het Catharina Ziekenhuis.

Maak van dementie geen identiteit

Lees blog

Brekebenen opgelet; bellen en overleggen!

Gust van Montfort
Chirurgie - Traumachirurg

Brekebenen opgelet; bellen en overleggen!

Het was iedere winter weer een traditioneel mediamomentje, de landing van de eerste gipsvlucht, vol met brekebenen die hun sportieve vakantie op de skipiste niet ongeschonden waren doorgekomen. De gipsvluchten zijn sinds vorig jaar verleden tijd omdat het aantal passagiers daalde. Toch zie ik als traumachirurg in het Catharina Ziekenhuis ieder jaar, als de sneeuw op de pistes al lange tijd is gesmolten, de nasleep van de wintersportvakantie. En ik niet alleen; ik hoor dezelfde geluiden van mijn collega’s uit andere ziekenhuizen!

De medische zorg die in het buitenland is verricht, wordt uiteindelijk bij terugkomst altijd overgenomen door mij of één van mijn collega’s in Nederland. En dan blijkt dat er helaas nog wel eens wat mis gegaan is.

Te snel geholpen

Vaak worden skiërs met een gebroken been of arm ‘snel’ geholpen in de plaatselijke kliniek. Soms is dat nodig, maar vaak is dat helemaal niet nodig of juist niet goed. Het komt dan ook regelmatig voor dat behandeling niet volgens de laatste inzichten is uitgevoerd. Dan moeten er in Nederland herstelwerkzaamheden worden verricht en in sommige gevallen één of meer heroperaties. We zien daarbij ook meer dan eens complicaties. Denk aan een lange nasleep om een wond gesloten te krijgen omdat het been of arm geen tijd heeft gehad om na het ski-ongeval te slinken. Het is niet voor niets dat we in Nederland vaak besluiten om de breuk te immobiliseren in gips of met een mitella. We geven de arm of het been rust, zodat de zwelling eerst kan afnemen, om pas later te opereren.

Enorme medische nasleep

Snel handelen ter plaatse kan voor de geschrokken skiër goed voelen, maar het kan dus een enorme medische nasleep hebben. Ik geef dan ook graag de sneeuwliefhebbers die dit weekend weer vertrekken naar de sneeuwoorden een advies mee: overleg na een ongeval – als het medisch verantwoord is – met je eigen huisarts of laat je zorgverzekeraar bellen met de traumachirurg van het ziekenhuis uit de eigen regio. Zorg voor immobilisatie van de aangedane ledemaat en neem contact op met een traumachirurg in Nederland of met je zorgverzekeraar. Overleg kan veel leed besparen!

Nederlandse normen

In de Nederlandse traumacentra is bijvoorbeeld 24 uur per dag een dienstdoende traumachirurg beschikbaar voor overleg. Kiezen voor een gipsimmobilisatie of pijnstilling kan voldoende zijn om terug te keren naar Nederland zodat een eventuele operatie hier uitgevoerd kan worden. Ik wil zeker niet zeggen dat de medische hulp in het buitenland per definitie niet goed is, maar helaas gebeurt het regelmatig niet conform Nederlandse normen met soms nare gevolgen van dien. Met een simpel telefoontje kun je jezelf een hoop ellende besparen.

Mooie wintersport.

Naar overzicht Catharina Blogs