Radiotherapie

Het Catharina Ziekenhuis heeft als één van de weinige ziekenhuizen in de regio een afdeling Radiotherapie. Per jaar komen op deze afdeling ongeveer 4.000 patiënten voor radiotherapie, dat we vaak 'bestraling' noemen. De afdeling is in het Catharina Kanker Instituut, waar op één locatie alle zorg voor patiënten met kanker is gebundeld.
Wat is radiotherapie?
Radiotherapie noemen we ook wel bestraling. De bedoeling van radiotherapie is de zieke cellen (het kankergezwel) onherstelbaar te beschadigen. Radiotherapie kunnen we op twee manieren toepassen: als uitwendige bestraling en als inwendige bestraling. Meestal bestralen we uitwendig. De voorlichtingsfilms geven een goed beeld van de behandelingen.
Radiotherapie in het Catharina Kanker Instituut
De afdeling Radiotherapie staat in het Catharina Ziekenhuis niet op zichzelf, maar is een onderdeel van het Catharina Kanker Instituut. Zorgverleners die gespecialiseerd zijn in kanker werken hier intensief met elkaar samen. De artsen delen met elkaar veel kennis en kunde en werken ook nauw samen met regionale huisartsen en medisch specialisten uit het hele land. Het kan zijn dat u naar het Catharina Kanker Instituut komt voor alle onderzoeken en de behandeling. Het kan ook zijn dat u vanuit een ander ziekenhuis wordt verwezen naar de afdeling Radiotherapie van het Catharina Ziekenhuis voor alleen de bestraling.
Bestraling met protonen
Protonentherapie (bestraling met protonen) is een nieuwe vorm van radiotherapie. Hierbij geven de geladen kerndeeltjes (protonen) bijna hun hele energie af in de tumor. Voor sommige patiënten is het gunstiger om met protonen bestraald te worden. De radiotherapeuten van het Catharina Ziekenhuis bekijken per patiënt of dit het geval is. Het Catharina Ziekenhuis werkt hiervoor samen met Maastro clinic in Maastricht.

Bestraling tijdens de operatie
Als één van de weinige ziekenhuizen in Nederland is het Catharina Ziekenhuis gespecialiseerd in Intra Operatieve Radiotherapie (IORT). Bij IORT kan de radiotherapeut tijdens de operatie een bestraling geven op de plaats waar de tumor is verwijderd. Hierdoor ontstaat zo min mogelijk schade aan de gezonde cellen. Het zijn meestal patiënten met endeldarmkanker of weke delen tumoren die voor deze behandeling in aanmerking komen. IORT is ook mogelijk bij sommige borstkankerpatiënten. Lees meer over de IORT-behandeling bij borstkanker.
Het eerste gesprek met de radiotherapeut was heel fijn. Dat gaf me meteen het gevoel dat ik heel welkom was in het Catharina Ziekenhuis.”
Jos Gevers uit Schijndel werd in het Catharina Ziekenhuis bestraald.
Verzorgingsgebied
Het verzorgingsgebied van de afdeling Radiotherapie is het oostelijke deel van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL): vooral Zuidoost Brabant en Noord Limburg. Dit gebied heeft ongeveer 1 miljoen inwoners. Het IKNL heeft de afdeling Radiotherapie van het Catharina Ziekenhuis aangesteld als consulent: de radiotherapeuten adviseren diverse ziekenhuizen in de regio. Ook hebben zij wekelijks spreekuur in een aantal ziekenhuizen die voor radiotherapie verwijzen naar het Catharina Ziekenhuis.
Patiënten waarderen afdeling Radiotherapie Catharina Ziekenhuis
De afdeling Radiotherapie van het Catharina Kanker Instituut behoort volgens patiënten tot de top drie van Nederland. Met name de deskundigheid van het personeel en de omgang met de laboranten worden zeer hoog gewaardeerd. Ook het feit dat patiënten steeds met dezelfde radiotherapeut te maken krijgen en inspraak hebben op het tijdstip van de bestralingsbehandelingen, wordt als bijzonder prettig ervaren. Dat blijkt uit de uitkomsten van de CQ-index (Consumer Quality Index) Radiotherapie; een vragenlijst waarin concrete patiëntenervaringen met zorg worden gemeten.

Deel uw ervaring
Het Catharina Ziekenhuis wil haar zorg continu verbeteren. Uw ervaring kan ons daarbij helpen. Was u tevreden of verliep iets juist niet naar verwachting? Dan horen we dat graag.
vragenlijst afdeling Radiotherapie
Heeft u vragen over de website van de afdeling Radiotherapie? Stuur een mailtje naar inforthwebsite@catharinaziekenhuis.nl