Over Pijngeneeskunde

Anesthesiologie en pijngeneeskunde met monitor

Pijnbestrijding

Pijn is een veel voorkomend probleem in Nederland. Bij navraag heeft één op de vijf Nederlanders boven de 50 jaar pijnklachten van chronische aard. Vaak gaat het om pijn waarvoor geen duidelijke oorzaak te vinden is, of waarvan de oorzaak niet goed te behandelen is. Daarnaast zijn er ook ziektebeelden waarbij pijn als belangrijkste verschijnsel op de voorgrond staat. Veel voorkomende voorbeelden zijn pijn vanuit de wervelkolom, meestal lage rug en/of nekpijn, pijn bij kanker, chronisch regionaal pijnsyndroom (posttraumatische dystrofie), littekenpijn en zenuwpijn.

Verpleegkundig pijnconsulente

Wanneer er sprake is van pijn bij kanker of pijn na een andere ziekte of behandeling, is er in het Catharina Ziekenhuis speciale begeleiding mogelijk van de verpleegkundig pijnconsulente. De pijnconsulente geeft extra steun in de vorm van informatie, begeleiding, advies en praktische tips.

Pijngeneeskunde en 'Herniastraat'

De afdeling Radiologie, de polikliniek Neurologie en de polikliniek Pijngeneeskunde werken intensief met elkaar samen in de zogenaamde herniastraat. Deze 'straat' biedt patiënten met rugklachten en uitstralende pijn binnen één dag een consult bij de neuroloog, een MRI-scan, de uitslag, een behandelvoorstel én nu ook de behandeling tegen de pijn. Naar schatting hebben 75.000 per jaar last van lage rugpijn die uitstraalt naar één of beide benen. Wanneer de pijn zich met name in één been voordoet, is in veel gevallen een hernia de oorzaak. Hoe eerder gestart kan worden met pijnbestrijding door middel van een epidurale sleeve injectie, des te sneller de patiënt van de pijn af is. In het Catharina Ziekenhuis kan die injectie nu op dezelfde dag of indien door de patiënt gewenst 1 of 2 dagen later worden gegeven. Het totale bezoek aan de herniastraat van het ziekenhuis duurt iets meer dan drie uur.

Actueel

Ingrediënten voor slapeloze nachten

Het is vroeg en dus donker als ik naar mijn werk fiets. Ik heb mijn koptelefoon op en luister naar het liedje ‘Weatherman’ van Victory. Ooit hoorde ik dit liedje en de tekst raakte me diep. Het staat op repeat en steeds weer hoor ik nieuwe dingen waar ik me enorm mee kan identificeren…

Lees meer Naar het nieuwsarchief

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit specialisme, een specifieke behandeling of onderzoek? Bekijk dan de video’s of de patiëntenfolders van dit specialisme. Wilt u graag persoonlijk advies van één onze specialisten? Maak dan een afspraak.