Wat is leukemie?

Leukemie is een kwaadaardige ziekte van het beenmerg waarbij het lichaam te veel jonge witte bloedcellen aanmaakt. Deze leukemiecellen rijpen niet goed uit tot volwassen cellen. Hierdoor ontstaat een tekort aan normale (volwassen) witte bloedcellen. De leukemiecellen blijven zich delen en hopen zich op in uw beenmerg. Leukemie heeft een acute en een chronische vorm. Deze pagina gaat over de acute vorm van leukemie. 

Daarom het Catharina Ziekenhuis

  • U krijgt een vast aanspreekpunt tijdens uw hele traject.
  • Door goede samenwerking in de regio, bieden we u de best mogelijke zorg.
  • Als blijkt dat u leukemie heeft, beslist u samen met de arts wat voor u de beste behandeling is.
  • Onze behandelingen zijn gebaseerd op de laatste inzichten en recent wetenschappelijk onderzoek.

Zorgpad

De behandeling van acute leukemie bestaat uit verschillende stappen. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. U bezoekt tijdens uw behandeling verschillende specialisten en afdelingen. Op deze pagina kunt u de belangrijkste stappen vinden die bij het zorgpad leukemie horen.

  • Symptomen van leukemie kunnen zijn:

    • Meer kans op bloedingen
    • Blauwe plekken
    • Grotere kans op infecties, die steeds terugkeren of niet goed genezen
    • Vermoeidheid door bloedarmoede
    • Bleekheid
    • Duizeligheid
    • Kortademigheid
  • Als bij u een vermoeden is van leukemie, dan krijgt u een aantal onderzoeken.

    Persoonlijk behandelplan

    Op basis van de diagnose maken de specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Dit gebeurt tijdens een regionaal multidisciplinair overleg (MDO). Dat is een vergadering waarbij verschillende medische specialisten van verschillende ziekenhuizen samenkomen om uw persoonlijk behandelplan te bespreken. Samen bepalen zij welke behandelingen het best passen bij uw situatie. De kennis van elk specialisme wordt daarbij meegenomen.

    Onderdeel van het persoonlijk behandelplan is Samen Beslissen. Als u kanker heeft, neemt u in korte tijd moeilijke beslissingen die directe gevolgen hebben voor op uw leven op korte en/of lange termijn. U bespreekt uw situatie en voorkeuren samen met uw arts. Uiteindelijk beslist u samen met uw hematoloog wat voor u de beste behandeling is.  

  • Leukemie is kanker van de witte bloedcellen. Het is een verzamelnaam van veel verschillende soorten leukemie. De belangrijkste tweedeling is acute leukemie en chronische leukemie. De behandeling voor deze vormen van leukemie is verschillend.

    Behandeling van acute leukemie

    Een belangrijke taak van het beenmerg is het maken van afweercellen. Bij acute leukemie werkt de afweer tegen infecties meestal minder goed. De 2 meest voorkomende varianten van acute leukemie zijn: acute lymfatische leukemie (ALL) en acute myeloïde leukemie (AML).

    Behandelingen kunnen zijn:

     

     

  • Het hebben van kanker heeft grote invloed op uw leven, op meerdere fronten. Bij het Catharina Kanker Instituut kunt u ondersteuning krijgen op verschillende gebieden, zoals psychologische hulp of fysiotherapie. Het gaat hierbij niet om behandelingen die de ziekte bestrijden, maar bijvoorbeeld om het verlichten van klachten of het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan zijn tijdens, maar ook na uw behandeling.

    Uw hematoloog of verpleegkundig specialist kunnen u verder helpen als u vragen heeft over deze ondersteunende zorg.

Samenwerking in de regio

Om u de best mogelijke behandeling bij kanker te geven, werken onze specialisten samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners.  

  • Onze specialisten werken intensief samen met specialisten van het: Anna Ziekenhuis, Elkerliek, Máxima MC en Maastricht UMC+.
  • In sommige gevallen is overplaatsing naar een ander ziekenhuis nodig, afhankelijk van het type behandeling. Overplaatsing is niet noodzakelijk voor iedere behandeling van acute leukemie.
  • We werken nauw samen met het Anna Ziekenhuis, het kan zijn dat uw hematoloog ook deels in het Anna Ziekenhuis werkt.
  • Ons ziekenhuis is onderdeel van het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland (OncoZON). Dit is een samenwerkingsverband van 9 ziekenhuizen en 1 radiotherapeutisch instituut in de regio Zuidoost-Nederland. Deze instellingen hebben de handen ineen geslagen om in deze regio de best mogelijke zorg op het gebied van kanker te bieden.

Onderzoek naar kanker

Binnen het Catharina Ziekenhuis voeren onderzoekers voortdurend onderzoek uit naar verschillende vormen van kanker en de behandeling daarvan. Dit geldt ook voor leukemie. We behandelen dan ook regelmatig patiënten in studieverband, of patiënten hebben de mogelijkheid om mee te doen aan wetenschappelijke studies. Informeer hiervoor bij uw behandelend arts of uw casemanager. Een behandeling in een HOVON-studie is soms mogelijk bij de behandeling van leukemie.

Publicaties door onze artsen

De artsen van het Catharina Ziekenhuis doen regelmatig mee aan wetenschappelijke studies om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Een overzicht van de artikelen die hier uit voortkomen, kunt u hier vinden:

Meer informatie over acute leukemie

Veelgestelde vragen


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden