Wat is baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom) is kanker die ontstaat in de baarmoederhals. Baarmoederhalskanker wordt in Nederland elk jaar bij zo’n 700 vrouwen vastgesteld. Meestal gaat het om vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Baarmoederhalskanker ontstaat meestal door het HPV-virus. De HPV-vaccinatie biedt bescherming tegen dit virus.

Baarmoederhalskanker moet niet worden verward met baarmoederkanker. Zowel het ziekteverloop als de behandeling van beide ziekten zijn verschillend.

Het Catharina Ziekenhuis: gespecialiseerd in baarmoederhalskanker

  • U kunt rekenen op behandeling door een zeer ervaren team van specialisten en andere zorgverleners.
  • Wij zijn het regionale expertisecentrum voor gynaecologische kanker in de regio.
  • U kunt in ons ziekenhuis terecht voor alle behandelingen voor baarmoederhalskanker. Ook als u uw diagnose heeft gekregen in een ander ziekenhuis, kunt u bij ons terecht. Dat geldt ook voor een second opinion.
  • We doen veel onderzoek naar  gynaecologische kanker, zoals baarmoederhalskanker. Hierdoor krijgt u een behandeling volgens de nieuwste inzichten.
  • Als blijkt dat u baarmoederhalskanker heeft, beslist u samen met de arts wat voor u de beste behandeling is.

Zorgpad

De behandeling van baarmoederhalskanker bestaat uit verschillende stappen. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. U bezoekt tijdens uw behandeling verschillende specialisten en afdelingen. Op deze pagina vindt u de belangrijkste stappen die bij het zorgpad baarmoederhalskanker horen.

  • Mogelijke symptomen van baarmoederhalskanker zijn:

    • bloedverlies tussen de menstruaties door
    • bloedverlies tijdens of na het vrijen
    • abnormaal vaginaal bloedverlies
    • afscheiding die er anders uitziet dan u gewend bent
  • Om te bepalen of u baarmoederhalskanker heeft, doen onze specialisten een aantal onderzoeken. De onderzoeken helpen ons te bepalen waar de eventuele tumor zich precies bevindt, om wat voor soort tumor het gaat en of er uitzaaiingen zijn.

    Onderzoek

    Om vast te stellen of u baarmoederhalskanker heeft, doet de gynaecoloog een of meerdere van de volgende onderzoeken:

    Vindt de arts een kwaadaardige tumor, dan is vaak verder onderzoek nodig. U kunt de volgende vervolgonderzoeken krijgen:

    Vast aanspreekpunt tijdens uw traject

    Als u onder behandeling bent bij het Catharina ziekenhuis krijgt u een eigen casemanager. Dit is uw vaste contactpersoon tijdens de hele behandeling in ons ziekenhuis. Vaak is dit een verpleegkundig specialist of consulent. Deze persoon werkt nauw samen met de arts. De casemanagers van de afdeling Gynaecologie kunt u bereiken per mail.

    Persoonlijk behandelplan

    Op basis van de diagnose maken de specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Dit gebeurt tijdens een multidisciplinair overleg. Dat is een vergadering waarbij verschillende medische specialisten samenkomen om uw persoonlijke behandelplan te bespreken. Samen bepalen zij welke behandelingen het best passen bij uw situatie. De kennis van elk specialisme wordt daarbij meegenomen. Bij baarmoederhalskanker gaat het om de gynaecoloog, internist-oncoloog, chirurg, radioloog, nucleair geneeskundige, radiotherapeut en uw casemanager.

    Onderdeel van het behandelplan is Samen Beslissen. Als u kanker heeft, neemt u in korte tijd moeilijke beslissingen die directe gevolgen hebben voor uw leven op korte en/of lange termijn. U bespreekt uw situatie en voorkeuren samen met uw arts. Uiteindelijk beslist u samen met uw arts wat voor u de beste behandeling is.

  • Bij baarmoederhalskanker zijn verschillende operaties en/of behandelingen zoals bestraling of chemotherapie mogelijk. 

    Operatie bij vroeg stadium baarmoederhalskanker

    • Conisatie: kleine operatie aan de baarmoederhals, waarbij de baarmoeder wordt behouden.
    • Trachelectomie: een radicale trachelectomie is een baarmoederhalsverwijdering. Het doel is om de baarmoederhalskanker te opereren en daarbij de baarmoeder te sparen. Deze operatie is voor vrouwen die nog een kinderwens hebben.

    Vaak is er na deze operatie een aanvullende behandeling nodig. Afhankelijk van uw situatie gaat het om bestraling of om chemoradiatie.

    Mogelijke operaties bij baarmoederhalskanker in vergevorderd stadium

    Naast opereren zijn de volgende behandelingen mogelijk

  • Als de behandeling voor baarmoederhalskanker is afgerond, krijgt u nazorg. U krijgt regelmatig een afspraak bij uw arts of casemanager. Het doel daarvan is het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen. Lees meer over nazorg en controle bij baarmoederhalskanker.

  • Het hebben van kanker heeft grote invloed op uw leven, op meerdere fronten. Bij het Catharina Ziekenhuis kunt u ondersteuning krijgen op verschillende gebieden, zoals psychosociale hulp of fysiotherapie. Het gaat hierbij niet om behandelingen die de ziekte bestrijden, maar bijvoorbeeld om het verlichten van klachten of het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan zijn tijdens, maar ook na uw behandeling. Uw casemanager kan u verder helpen als u vragen heeft over deze ondersteunende zorg.

    Seksualiteit en kanker

    Ook op seksueel gebied of in uw relatie kunnen er dingen veranderen. Bijvoorbeeld door de gevolgen van de behandeling of omdat u moe bent. Het kan moeilijk zijn om te gaan met veranderingen in seksualiteit of intimiteit bij kanker. Het is normaal om daar over te praten. Bespreek dit gerust met uw vaste aanspreekpunt of arts. Als het nodig is, kunnen zij u doorverwijzen naar een seksuoloog. U kunt bij een seksuoloog terecht met klachten die samenhangen met uw ziekte. Het gaat dan om problemen op relationeel en seksuologisch gebied.

    Meer informatie over kanker en seksualiteit vindt u via Stichting Olijf.

Vragen over baarmoederhalskanker?

Bel 040 - 239 66 22
Catharina Ziekenhuis Logo
Catharina Ziekenhuis

Regionaal centrum voor gynaecologische kanker

Om u de best mogelijke zorg bij kanker te geven, werken onze specialisten samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners.  

  • Het Catharina Ziekenhuis is het expertisecentrum voor gynaecologische kanker in de regio. De naam van dit centrum is GOCZ (Gynaecologisch Oncologisch Centrum Zuid). Binnen deze samenwerking doen we veel behandelingen van en onderzoek naar gynaecologische kankersoorten, zoals baarmoederhalskanker. Ook hebben de artsen regelmatig overleg over patiënten. Door samen te werken met andere ziekenhuizen leveren we samen topkwaliteit zorg in de regio. De ziekenhuizen waarmee we samenwerken zijn het:  Amphia, Anna Ziekenhuis, Elisabeth–Tweesteden Ziekenhuis, Elkerliek, Jeroen Bosch Ziekenhuis en Máxima MC.
  • Ook is er een samenwerking met Instituut Verbeeten, dit is een centrum voor radiotherapie en nucleaire geneeskunde. Daarnaast werkt het Catharina Ziekenhuis op het gebied van oncologische gynaecologie samen met Radboudumc en Maastricht UMC+.

Europees netwerk zeldzame vormen van kanker 

Als er bij u sprake is van een zeer zeldzame vorm van eierstokkanker kan het zijn dat we toestemming aan u vragen om uw situatie anoniem te bespreken in het EURACAN oncologisch overleg. Dat is een netwerk van Europese zorgverleners en deskundigen op het gebied van zeldzame kankersoorten, waaraan ook onze artsen deelnemen.

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen het Catharina Ziekenhuis voeren onderzoekers continu onderzoek uit naar verschillende vormen van kanker. Dit geldt ook voor baarmoederhalskanker. We behandelen dan ook regelmatig patiënten in studieverband, of patiënten hebben de mogelijkheid om mee te doen aan trials (wetenschappelijke studies). Informeer hiervoor bij uw behandelend arts of uw casemanager.

Meer informatie over baarmoederhalskanker 

Screenshot van video
Gynaecoloog-oncoloog Jurgen Piek vertelt over de klachten bij gynaecologische kankersoorten, zoals baarmoederhalskanker. 

Patiënt Sandy: “Gek genoeg heeft de kanker mij ook veel gebracht”

Veelgestelde vragen

  • Gynaecologische kanker is kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen: baarmoeder, baarmoedermond, schede, schaamlippen en eierstokken.

    • Stadium 1: de kanker zit alleen in de baarmoederhals.
    • Stadium 2: de kankercellen zitten ook in het gebied vlak buiten de baarmoederhals. Het zit dan in de top van de vaginawand vlakbij de baarmoederhals of in de ophangbanden van de baarmoeder (ofwel het parametrium).
    • Stadium 3: er zijn ook uitzaaiingen in de lymfeklieren in het bekken, of langs de grote lichaamsslagader. Het kan zo zijn de kankercellen zijn doorgegroeid naar de spieren en banden van de bekkenwand. Of dat de kankercellen zich hebben verspreid naar het begin van de vagina bij de vagina-opening.
    • Stadium 4: hierbij zijn de kankercellen helemaal doorgegroeid tot in de endeldarm of tot in de blaas of er zijn uitzaaiingen naar andere plekken zoals de botten, de longen of in de lever.
  • Baarmoederkanker moet niet worden verward met baarmoederhalskanker. Zowel het ziekteverloop als de behandeling van beide ziekten zijn verschillend.

    Baarmoederkanker begint in het slijmvlies van de baarmoeder en is een vorm van kanker die zich ontwikkelt in de baarmoeder zelf. Baarmoederhalskanker begint in de cellen van de baarmoederhals. Dit is het onderste deel van de baarmoeder dat uitkomt in de vagina.
    De twee soorten kanker hebben verschillende oorzaken, symptomen en behandelingen. Het is belangrijk om regelmatig uitstrijkjes te laten maken om baarmoederhalskanker vroegtijdig op te sporen. Bij baarmoederkanker is het belangrijk om alert te zijn op symptomen zoals abnormale vaginale bloedingen en pijn in de onderbuik.

  • Nee, baarmoederhalskanker is niet erfelijk.

  • Nee, kanker is nooit besmettelijk.

  • De overlevingskansen bij baarmoederhalskanker hangen af van een aantal factoren, zoals het stadium van de kanker op het moment van diagnose, uw leeftijd en uw algemene gezondheid.
    Over het algemeen zijn de overlevingskansen voor baarmoederhalskanker redelijk goed, onder andere vanwege de behandelmogelijkheden. De 5-jaarsoverleving voor baarmoederhalskanker in Nederland is ongeveer 70%. Dit is het percentage van mensen die 5 jaar na de diagnose kanker nog in leven is. 

  • Baarmoederhalskanker kan invloed hebben op vruchtbaarheid. Dit hangt van verschillende factoren, zoals de grootte en de locatie van de tumor. Als baarmoederhalskanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, zijn er behandelingen mogelijk om de vruchtbaarheid te behouden. Bespreek uw situatie met uw arts.

  • Een uitstrijkje wordt gemaakt om baarmoederhalskanker op te sporen. Tijdens een uitstrijkje neemt de arts een klein beetje weefsel af van de baarmoederhals. Dit wordt onderzocht op aanwezigheid van afwijkende cellen. Als er afwijkende cellen worden gevonden, kan verder onderzoek nodig zijn om te bepalen of het gaat om baarmoederhalskanker. Een uitstrijkje is een snelle manier om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium te ontdekken. Dit maakt de kans op succesvolle behandeling groter.

  • HPV-vaccinatie is een vaccinatie tegen het humane papillomavirus (HPV). HPV is een virus dat vaak seksueel overdraagbaar is. Dit virus kan leiden tot bepaalde soorten kanker, zoals baarmoederhalskanker, vulvakanker, anus-, peniskanker en keelkanker. De HPV-vaccinatie geeft bescherming tegen bepaalde typen HPV. Deze typen zijn het meest waarschijnlijk om kanker te veroorzaken. De vaccinatie wordt aanbevolen voor jongeren om te helpen het risico op HPV-gerelateerde ziekten te verminderen.

  • Door de HPV vaccinatie herkent het lichaam HPV als het hiermee in aanraking komt. Het lichaam ruimt het virus dan op, zodat het geen langdurige infectie met HPV krijgt. Hierdoor is de kans op baarmoederhalskanker tot 87% kleiner.

Staat uw antwoord er niet bij, neem contact op.

Bel 040 - 239 66 22
Catharina Ziekenhuis Logo
Catharina Ziekenhuis

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden