Buikvlieskanker

Patiënten met een tumor in de buik – onder meer maag, darm, lever en alvleesklier – hebben kans op uitzaaiingen op het buikvlies. Die uitzaaiingen noemen we buikvlieskanker. Uitzaaiingen op het buikvlies komen relatief vaak voor en zorgen voor een slechte overlevingsduur.

Tot enkele jaren geleden waren patiënten met buikvlieskanker niet meer te genezen. Dankzij de HIPEC-behandeling, één van de specialisaties van het Catharina Ziekenhuis, kan een deel van deze patiënten toch behandeld worden.
 

HIPEC staat voor Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie. Na verwijdering van de tumor wordt de buikholte tijdens de operatie gespoeld met chemovloeistof. Dit moet de kleinere uitzaaiingen vernietigen. De overlevingskansen van de patiënt nemen hierdoor aanmerkelijk toe. HIPEC is een complexe oncologische ingreep die slechts in zes Nederlandse ziekenhuizen wordt uitgevoerd. Het Catharina Ziekenhuis is op dit gebied één van de grootste. U kunt hier ook terecht voor het aanvragen van een second opinion

Patiënten krijgen soms in het ziekenhuis of van de huisarts te horen dat ze niet meer behandeld kunnen worden of dat de behandeling voor hen te zwaar zal zijn, terwijl dat niet in alle gevallen waar is. Het is daarom van belang dat over patiënten die in aanmerking zouden kunnen komen, meteen wordt overlegd met een gespecialiseerd centrum, zoals het Catharina Kanker Instituut.

Oncologisch chirurg Oncologisch chirurg prof. dr. Ignace de Hingh over Buikvlieskanker

© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden