Wat is eierstokkanker?

Eierstokkanker (ovariumcarcinoom) is kanker die in de eierstok of eileider ontstaat. De medische term hiervoor is ovariumcarcinoom. Bij eierstokkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor uit de eierstok of eileider. De eierstokken en eileiders liggen in de buikholte, naast de baarmoeder. Eileiderkanker is een vorm van kanker met gelijke kenmerken en behandeling als eierstokkanker. 

Catharina Ziekenhuis: gespecialiseerd in eierstokkanker

 • U kunt rekenen op behandeling door een zeer ervaren team van specialisten en andere zorgverleners.
 • We zijn hét gespecialiseerde centrum als het om de HIPEC-behandeling gaat. Deze behandeling wordt ingezet bij uitzaaiingen in het buikvlies. 
 • Ook als u uw diagnose heeft gekregen in een ander ziekenhuis, kunt u bij ons terecht. Dat geldt ook voor een second opinion.
 • We doen veel onderzoek naar eierstokkanker, waardoor u een behandeling krijgt volgens de nieuwste inzichten.
 • Als blijkt dat u eierstokkanker heeft, beslist u samen met de arts wat voor u de beste behandeling is.

Specialist in combinatie operatie en chemotherapie

Ons ziekenhuis is gespecialiseerd in de HIPEC-behandeling, waarbij een operatie en chemotherapie worden gecombineerd. Deze behandeling vergroot de overlevingskansen bij eierstokkanker met uitzaaiingen in het buikvlies. Bij uitgezaaide eierstokkanker opereert de gynaecoloog-oncoloog samen met de oncologisch chirurg. Door deze samenwerking kunnen we de tumoren nauwkeurig verwijderen. 

Zorgpad

De behandeling van eierstokkanker bestaat uit verschillende stappen. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. U bezoekt tijdens uw behandeling verschillende specialisten en afdelingen. Op deze pagina kunt u alle stappen vinden die bij het zorgpad eierstokkanker horen.

 • De eierstokken liggen vrij in de buikholte. Daardoor kan een tumor op een eierstok onopgemerkt behoorlijk groot worden en vaak uitgezaaid zijn.
  Symptomen van eierstokkanker zijn:

  • opgeblazen buik
  • snel een vol gevoel
  • geen trek in eten
  • misselijkheid
  • pijn in de onderbuik
  • vaker plassen dan normaal
 • Om te bepalen of u eierstokkanker heeft, doen we een aantal onderzoeken. Ook om te bepalen of er uitzaaiingen zijn.

  Onderzoeken

  Om te beoordelen of u eierstokkanker heeft, zal de gynaecoloog verschillende onderzoeken (laten) uitvoeren. De onderzoeken helpen ons te bepalen waar de tumor zich precies bevindt, om wat voor soort tumor het gaat en of er uitzaaiingen zijn.  

  Vast aanspreekpunt tijdens uw traject

  Als u onder behandeling bent bij het Catharina ziekenhuis krijgt u een eigen casemanager. Dit is uw vaste contactpersoon tijdens de hele behandeling in ons ziekenhuis. Vaak is dit een verpleegkundig specialist of consulent. Deze persoon werkt nauw samen met de arts. De casemanagers van de afdeling Gynaecologie kunt u bereiken per mail.

  Persoonlijk behandelplan

  Op basis van de diagnose maken de specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Dit gebeurt tijdens een multidisciplinair overleg. Dat is een vergadering waarbij verschillende medische specialisten samenkomen om uw persoonlijke behandelplan te bespreken. Samen bepalen zij welke behandelingen het best passen bij uw situatie. De kennis van elk specialisme wordt daarbij meegenomen. Bij eierstokkanker gaat het om de gynaecoloog, internist-oncoloog, chirurg, radioloog, nucleair geneeskundige, radiotherapeut en uw casemanager.

  Onderdeel van het behandelplan is Samen Beslissen. Als u kanker heeft, neemt u in korte tijd moeilijke beslissingen die directe gevolgen hebben voor op uw leven op korte en/of lange termijn. U bespreekt uw situatie en voorkeuren samen met uw arts. Uiteindelijk beslist u samen met uw arts wat voor u de beste behandeling is.

 • Er zijn verschillende manieren om eierstokkanker te behandelen. De behandeling is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt, de plaats en de grootte van de tumor en uw lichamelijke conditie.

  Behandelingen bij eierstokkanker:

  • stadiëringsoperatie, om het stadium waarin de eierstokkanker zich bevindt vast te stellen
  • chemotherapie
  • HIPEC-behandeling, een combinatie van een debulkingsoperatie en verwarmde chemotherapie. Hierbij wordt via een katheter in de buik chemotherapie in de buikholte gebracht.
  • debulkingsoperatie, een operatie die mogelijk is als de eierstokkanker is uitgezaaid in de buikholte. Tijdens de operatie wordt zoveel mogelijk tumor weggehaald. Deze operatie kan net na de diagnose zijn, maar ook na 3 kuren chemotherapie, dan heet het interval debulking.
  • doelgerichte therapie, hierbij worden specifieke kenmerken van een tumor aangepakt.
  • Soms is het niet duidelijk of een tumor goed- of kwaadaardig is. Deze tumor wordt dan verwijderd tijdens een operatie. Vervolgens doet de patholoog een sneltest (vriescoupe). Als de tumor kwaadaardig is, worden er verschillende biopten en weefsels weggenomen. Deze worden onderzocht om te kijken of er hele kleine (microscopische) uitzaaiingen zijn. Als dit zo is, is aanvullende chemotherapie nodig.
 • Het hebben van kanker heeft grote invloed op uw leven, op meerdere fronten. Bij het Catharina Ziekenhuis kunt u ondersteuning krijgen op verschillende gebieden, zoals psychosociale hulp of fysiotherapie. Het gaat hierbij niet om behandelingen die de ziekte bestrijden, maar bijvoorbeeld om het verlichten van klachten of het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan zijn tijdens, maar ook na uw behandeling. Uw casemanager kan u verder helpen als u vragen heeft over deze ondersteunende zorg.

  Seksualiteit en kanker

  Als u kanker heeft, heeft dat invloed op uw leven. Dat kan ook zo zijn op seksueel gebied of in uw relatie. Bijvoorbeeld door de gevolgen van de behandeling of omdat u moe bent. Het kan moeilijk zijn om te gaan met veranderingen in seksualiteit of intimiteit bij kanker. Het is normaal om daar over te praten. Bespreek dit gerust met uw vaste aanspreekpunt of arts. Als het nodig is, kunnen zij u doorverwijzen naar een seksuoloog. U kunt bij een seksuoloog terecht met klachten die samenhangen met uw ziekte. Het gaat dan om problemen op relationeel en seksuologisch gebied.

  Meer informatie over kanker en seksualiteit vindt u via Stichting Olijf.

Vragen over eierstokkanker?

Bel 040 - 239 66 22
Catharina Ziekenhuis Logo
Catharina Ziekenhuis

Regionaal centrum voor gynaecologische kanker

Om de best mogelijke zorg bij kanker te geven, werken onze specialisten samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners.  

Het Catharina Ziekenhuis is hét expertisecentrum voor gynaecologische kanker in de regio. De naam van dit centrum is GOCZ (Gynaecologisch Oncologisch Centrum Zuid). Door samen te werken met andere ziekenhuizen leveren we samen topkwaliteit zorg in de regio. De ziekenhuizen waarmee we samenwerken zijn het: Amphia ziekenhuis, Anna Ziekenhuis, Elisabeth–Tweesteden Ziekenhuis, Elkerliek, Jeroen Bosch ziekenhuis en Màxima MC.

Andere samenwerkingen in de regio

Op het gebied van eierstokkanker werkt het Catharina Kanker Instituut samen met het Radboudumc en Maastricht UMC+, in het samenwerkingsverband GOZON. GOZON staat voor Gynaecologische Oncologie Zuid Oost Nederland. Met specialisten van de andere ziekenhuizen is regelmatig overleg. Ook trekken we samen op bij het doen van onderzoek. Zo bieden we samen de beste behandeling aan patiënten.

Europees netwerk zeldzame vormen van kanker 

Als er bij u sprake is van een zeer zeldzame vorm van eierstokkanker kan het zijn dat we toestemming aan u vragen om uw situatie anoniem te bespreken in het EURACAN oncologisch overleg. Dat is een netwerk van Europese zorgverleners en deskundigen op het gebied van zeldzame kankersoorten, waaraan ook onze artsen deelnemen.

Wetenschappelijk onderzoek naar eierstokkanker

Binnen het Catharina Ziekenhuis voeren onderzoekers continu onderzoek uit naar verschillende vormen van kanker en de behandeling daarvan. Dit geldt ook voor eierstokkanker. We behandelen dan ook regelmatig patiënten in studieverband, of patiënten hebben de mogelijkheid om mee te doen aan trials (wetenschappelijke studies). Informeer hiernaar bij uw behandelend arts of uw casemanager.

Op gebied van wetenschappelijk onderzoek werken we samen met het Antoni van Leeuwenhoek.

Europese erkenning behandeling eierstokkanker

In 2020 werd het Catharina Ziekenhuis voor de behandeling van eierstokkanker erkend als ‘Center of Excellence for Advanced Ovarian Cancer Surgery’ door de European Society of Gynaecologic Oncology (ESGO). De erkenning van het ESGO is voor zorginstellingen die hun patiënten met gevorderde eierstokkanker optimale chirurgische zorg kunnen aanbieden. Dit kunnen ze doen vanwege:

 • de nodige ervaring
 • de specialistische vaardigheden
 • een sterke organisatorische aanpak

Meer informatie over eierstokkanker


Gynaecoloog-oncoloog Jurgen Piek vertelt over de klachten bij gynaecologische kankersoorten, zoals eierstokkanker. 

Veelgestelde vragen

Staat uw antwoord er niet bij, neem contact op.

Bel 040 - 239 66 22
Catharina Ziekenhuis Logo
Catharina Ziekenhuis

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden