Lymfklierkanker

Lymfklierkanker, ook wel non-Hodgkin-lymfoom, is een kanker in het lymfeweefsel. Lymfklierkanker ontstaat wanneer een cel van de lymfklier (een lymfocyt) kwaadaardig wordt. Het begint vaak in een lymfklier, maar kan overal ontstaan waar zich lymfeweefsel bevindt zoals in beenmerg, milt, longen en maag.

De eerste soort lymfklierkanker die ontdekt werd, is het Hodgkin-lymfoom (vroeger de ziekte van Hodgkin). De ontdekker was dr. Thomas Hodgkin. Alle andere soorten die later ontdekt werden, heten samen non-Hodgkin-lymfomen. Er zijn meer dan dertig verschillende soorten non-Hodgkin-lymfomen. We hebben in ons lichaam ongeveer 750 tot 1000 lymfklieren en deze zitten door ons hele lichaam. Deze zijn allemaal verbonden met elkaar door lymfebanen.

De ziekte van Hodgkin (Hodgkin lymfoom) komt vooral voor bij jong volwassenen tussen de 15 en 35 jaar en is meestal goed te genezen met chemotherapie en/of bestraling. Van iedere 100 patiënten met lymfklierkanker hebben echter maar ongeveer 5 patiënten een Hodgkin lymfoom, de andere 95 patiënten hebben non-Hodgkin.  Deze laatste worden in twee grote groepen verdeeld: de laaggradige (niet agressieve) non-Hodgkin lymfomen en de hooggradige (of agressieve) non-Hodgkin lymfomen. De prognose en kans op genezing hangt af van de exacte vorm van de lymfklierkanker, waarvan er op dit moment ruim zestig bekend zijn.

Oorzaken
De oorzaak van lymfklierkanker is niet bekend. Wel weten we dat het doormaken van bepaalde infecties meer kans geeft op lymfklierkanker, of het hebben van bepaalde bacteriën in de maag. Ook radioactieve straling of milieu-invloeden zouden een rol kunnen spelen. Meest waarschijnlijk is het een optelsom van gebeurtenissen in het leven die leiden tot het ontsporen van de lymfkliercel.

Onderzoek
Als bij u lymfklierkanker ontdekt is, krijgt u een aantal onderzoeken. Om te beoordelen waar in het lichaam de ziekte zit, worden CT-scans gemaakt van uw hals, borstkas en buik, wordt het beenmerg onderzocht en wordt vaak een zogenaamde PET-scan gemaakt. Daarmee kan de specialist exact vaststellen waar de ziekte zich bevindt en samen met u de beste behandeling bepalen.

Behandeling
Het Catharina Ziekenhuis heeft hemato-oncologen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van lymfklierkanker en meedoen aan nationale en internationale onderzoeken om de behandeling van de lymfklierkanker steeds weer te verbeteren. De behandeling bestaat meestal uit chemotherapie, immunotherapie, radiotherapie of een combinatie.

© 2021 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden