Polikliniek Familiaire Tumoren (PFT)

Familiaire Tumoren Polikliniek

Route: 217

De Polikliniek Familiaire Tumoren, onderdeel van het Catharina Kanker Instituut, richt zich op de diagnose, behandeling en begeleiding van patiënten met een verhoogd risico op borst-, baarmoeder-, eierstok- en darmkanker door een (mogelijke) erfelijke afwijking.

Voor wie is de polikliniek bedoeld?

Patiënten komen naar deze polikliniek als:

  • een nieuwe genetische mutatie is aangetoond, waarbij sprake is van een verhoogd risico op het ontwikkelen van borst-, baarmoeder-, eierstok- en/of darmkanker;
  • ze hier behandeld willen worden bij een bewezen genetische mutatie met verhoogd risico op borst-, baarmoeder-, eierstok- en/of darmkanker;
  • ze vragen hebben over familiair voorkomen van borst-, baarmoeder-, eierstok- en/of darmkanker met mogelijke indicatie voor aanvullend genetisch onderzoek.

Wat kunt u verwachten?

Binnen de Polikliniek Familiaire Tumoren (PFT) werken de volgende specialismen samen:

Nadat u verwezen bent naar de Polikliniek Familiaire Tumoren onderzoeken wij aan welke specifieke zorg u behoefte heeft. Het kan zijn dat wij hiervoor telefonisch contact met u opnemen voor aanvullende vragen. Als meerdere specialismen betrokken moeten worden, zorgen wij ervoor dat uw afspraken met de specialisten, zoveel mogelijk, aansluitend gepland worden.

Aanvullende informatie over samenwerkingen/behandelingen met klinisch genetici

Binnen de Polikliniek Familiaire Tumoren werken we intensief samen met het Radboud Universitair Medisch Centrum (Radboudumc) in Nijmegen en het Maastricht UMC+. Een klinisch geneticus uit die ziekenhuizen sluit bij elk overleg aan en is regelmatig ook in het Catharina Ziekenhuis aanwezig voor poliklinische consulten.

Onze medewerkers

Veelgestelde vragen

  • Eierstokkanker kan erfelijk zijn. Bij ongeveer 10% van de gevallen gaat het om een erfelijke aanleg. Dit betekent dat de kans om eierstokkanker te krijgen groter is.

  • Bij baarmoederkanker kan erfelijkheid een rol spelen. Bij vrouwen met een familiegeschiedenis van baarmoederkanker of andere geassocieerde kankers kan genetisch onderzoek worden verricht. Zo kijken onderzoekers of er een specifieke mutatie aanwezig is die het risico op baarmoederkanker verhoogt. Preventieve maatregelen kunnen dan worden overwogen, zoals regelmatige controle of een operatie. Ook voor familieleden kan deze kennis belangrijk zijn.


© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden