Als een arts vertelt dat u baarmoederkanker heeft, staat uw wereld even op zijn kop. U wilt zo snel mogelijk zekerheid hebben en weten welke behandeling mogelijk is. Juist in deze onzekere omstandigheden is het belangrijk dat u weet dat u in goede handen bent. Het Catharina Ziekenhuis is het regionale expertisecentrum voor gynaecologische kanker.

Wat is baarmoederkanker?

Baarmoederkanker is kanker in de baarmoeder. Baarmoederkanker groeit over het algemeen langzaam. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 1700 vrouwen baarmoederkanker vastgesteld. De meeste vrouwen zijn tussen de 55 en 80 jaar.

Er zijn twee verschillende vormen van baarmoederkanker, namelijk:

  • endometriumcarcinoom: kanker die ontstaat in het slijmvlies (endometrium) binnenin de baarmoederholte
  • uterussarcoom: kanker die ontstaat vanuit het bindweefsel of spierweefsel van de baarmoederwand

De meest voorkomende vorm van baarmoederkanker is endometriumcarcinoom (90-95%). Uterussarcoom komt veel minder voor (5-10%).

Baarmoederkanker moet niet worden verward met baarmoederhalskanker. Zowel het ziekteverloop als de behandeling van beide ziekten zijn verschillend.


Oorzaak van baarmoederkanker

De precieze oorzaak van baarmoederkanker is niet bekend. Wel is er een aantal factoren bekend die de kans op baarmoederkanker verhogen, zoals hoge bloeddruk, overgewicht en langdurig oestrogeengebruik.

Om een gespecialiseerd centrum te mogen zijn moet je aan ontzettend veel eisen voldoen. Het Catharina Ziekenhuis voldoet aan al die eisen. Er is kennis, expertise en de infrastructuur van het Catharina Kanker Instituut is van hoog niveau. Alles is hier onder één dak."

dr. Ralph Hermans gynaecoloog-oncoloog

Onderzoek bij baarmoederkanker

De gynaecoloog kan verschillende onderzoeken (laten) uitvoeren om tot de diagnose baarmoederkanker te komen.

  • Inwendig onderzoek
  • Hysteroscopie (kijken in de baarmoeder via de schede)
  • Vaginale echografie
  • Curettage (verkrijgen van weefsel uit de baarmoeder voor onderzoek)

Diagnose baarmoederkanker? Alsof je met een koekenpan een klap op je hoofd krijgt!”

Martheke Frencken uit Eindhoven is in het Catharina Kanker Instituut geopereerd vanwege baarmoederkanker. Bekijk haar video

Behandeling bij baarmoederkanker

De behandeling van baarmoederkanker bestaat bij de meeste patiënten uit een operatie waarbij de baarmoeder en de eierstokken worden verwijderd. Afhankelijk van het stadium van de ziekte kunnen ook de lymfeklieren in het bekkengebied en langs de grote lichaamsslagader worden verwijderd. Soms is na de operatie bestraling, chemotherapie of een hormonale therapie nodig. Als genezing onmogelijk blijkt, richt de behandeling zich op het remmen van de ziekte en/of het verlichten van de klachten (palliatieve behandeling).

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 1700 vrouwen baarmoederkanker vastgesteld. De meeste vrouwen zijn tussen de 55 en 80 jaar. Een operatie is vaak de enige optie. Het stadium van baarmoederkanker bepaalt hoe uitgebreid de debulking operatie is. Het is essentieel dat al deze tumoren radicaal verwijderd worden. Een enkele keer wordt ervoor gekozen om bij jonge vrouwen de eierstokken niet te verwijderen. Als die worden weggehaald heeft dat namelijk direct een enorme impact op de hormoonhuishouding. De operatie begint met een fikse incisie, van het schaambeen tot de navel. Dan wordt de baarmoeder verwijderd en wordt zoveel mogelijk zichtbaar tumorweefsel weggehaald. Na de operatie volgt vaak nog chemotherapie en bestralingen.”

Deel deze pagina

Reacties op deze aandoening (2)

Elsbeth Luiting

Er is nog zo weinig bekend over baarmoederkanker... Ik ben deze zomer in Heerlen geopereerd en had helaas een uitzaaiing in een lymfeklier. Er werd mij naast bestraling ook chemo aangeboden. Statistiek wees uit dat ik dan 7% minder kans had op terugkeer van de kanker binnen 5 jaar. 65% kans dat het goed zou blijven gaan. Voor mij geen chemokuur omdat ik opzag tegen verlies van levenskwaliteit. Over 2 weken de eerste controle. Wat echt heel spannend is. Ik eet gezonder en beweeg veel... ben zeker 12 kilo afgevallen en voel me prima. Duimen op een goede afloop dus.

Marjan Boonstra-Lemmen

Waardering

En dan ineens is er, na vage klachten, de diagnose baarmoederkanker. En de mededeling dat alles weggehaald wordt. Het was een verdovend gevoel. Ik heb tegen Dr. Bekkers gezegd: ik geef me over aan jullie, maar eerst ga ik op vakantie. Terug daarvan, werd ik snel opgenomen en geholpen via laparoscopische ingreep werden baarmoeder en eierstokken verwijderd. Dit door Dr. Boll en team. En wat een team. Geweldig. En grandioze verpleging op zowel Medium Care als op zaal. Maandag operatie, Woensdag naar huis. Rustig aan, dat mag duidelijk zijn.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering