Medische psychologie (kind & jeugd)

Psychologie, medische (kind & jeugd)

Route: 058

Bij de afdeling Medische psychologie kind & jeugd kunnen kinderen en hun ouder(s)/verzorger(s) terecht voor psychologische begeleiding, onderzoek en behandeling die samenhangt met een lopende behandeling bij een (kinder)arts in ons ziekenhuis.

Wanneer je als kind of jongere te maken krijgen met gezondheidsproblemen, kan het lastig zijn de draad van je dagelijks leven weer op te pakken. Het kan zijn dat jij en/of je ouders moeilijk kunnen wennen aan de invloed die een chronische aandoening in je leven heeft. Ook kan het zijn dat je last hebt van de gevolgen van je medische behandeling. Het kan zelfs zijn dat er juist géén oorzaak voor je lichamelijke klachten gevonden wordt, terwijl je hier zo veel last van hebt dat je niet of nauwelijks meer toekomt aan de dingen die voor jou belangrijk zijn.

De kinder- en jeugdpsychologen van het Catharinaziekenhuis kunnen jou en je ouder(s) hierbij helpen. Als je medisch specialist je heeft verwezen, wordt je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. De vragen en behoeften van jou en je ouder(s) zijn voor ons het vertrekpunt, waarbij we je ook altijd eerlijk zullen informeren over wat wij denken dat je zal gaan helpen. Soms bieden we je een kortdurende psychologische behandeling. Soms is het beter om eerst beter te begrijpen waar je last van hebt en waarom. Dat doen we middels psychologisch onderzoek. Ook komt het regelmatig voor dat we in het ziekenhuis niet de behandeling kunnen bieden die jij nodig hebt. We zoeken dan samen met jou waar je deze hulp wel kunt vinden.

We werken nauw samen je kinderarts. Je vindt ons daarom ook op dezelfde plek in het ziekenhuis.

Misschien heb je tijdens een ziekenhuisopname of op de dagbehandeling één van de pedagogisch zorgverleners ontmoet, of hebben je ouders wel eens gesproken met onze maatschappelijk werkende. Samen vormen we het Psycho-Sociaal Team. Samen willen we er voor zorgen dat, ondanks de gezondheidsproblemen die bij jou spelen, het met jou en je gezin zo goed mogelijk gaat. Lees meer over onze werkwijze en ons hulpaanbod in de folder psychologische zorg voor kinderen en jeugdigen.

Onze medewerkers


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden