Wat is vulvakanker/schaamlipkanker?

Schaamlipkanker is een zeldzame vorm van huidkanker van de schaamlippen. Het heet ook wel vulvakanker, omdat het niet alleen op de schaamlippen, maar ook op andere delen van de uitwendige geslachtsorganen (vulva) kan ontstaan. Deze vorm van kanker komt voornamelijk voor bij vrouwen boven de 60 jaar, maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen.

Catharina Ziekenhuis: gespecialiseerd in schaamlipkanker

 • U kunt rekenen op behandeling door een zeer ervaren team van specialisten en andere zorgverleners.
 • Wij zijn het regionale expertisecentrum voor gynaecologische kanker in de regio.
 • Ook als u uw diagnose kreeg in een ander ziekenhuis, kunt u bij ons terecht. Dat geldt ook voor een second opinion.
 • We doen veel onderzoek naar  gynaecologische kanker zoals schaamlipkanker, waardoor u een behandeling krijgt volgens de nieuwste inzichten.
 • Als blijkt dat u schaamlipkanker heeft, beslist u samen met de arts wat voor u de beste behandeling is.

Zorgpad

De behandeling van schaamlipkanker/vulvakanker bestaat uit verschillende stappen. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. U bezoekt tijdens uw behandeling verschillende specialisten en afdelingen. Op deze pagina kunt u de belangrijkste stappen vinden die bij het zorgpad schaamlipkanker/vulvakanker horen.

 • De eerste symptomen van schaamlipkanker zijn meestal:

  • jeuk, pijn of een branderig gevoel aan de vulva
  • ongebruikelijk bloedverlies of andere afscheiding
  • een verdikking of een wondje op de vulva
 • Om te bepalen of u schaamlipkanker/vulvakanker heeft, doen onze specialisten een aantal onderzoeken. De onderzoeken helpen ons te bepalen waar de eventuele tumor zich precies bevindt, om wat voor soort tumor het gaat en of er uitzaaiingen zijn.

  Onderzoek

  De gynaecoloog kan verschillende onderzoeken (laten) uitvoeren om tot de diagnose vulvakanker te komen:

  De behandeling van schaamlipkanker wordt onder meer bepaald door de tumorkenmerken die vanuit de onderzoeken naar voren komen. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld hoe agressief de tumor is.

  Vast aanspreekpunt tijdens uw traject

  Als u onder behandeling bent bij het Catharina ziekenhuis krijgt u een eigen casemanager. Dit is uw vaste contactpersoon tijdens de hele behandeling in ons ziekenhuis. Vaak is dit een verpleegkundig specialist of consulent. Deze persoon werkt nauw samen met de arts. U kunt op verschillende manieren contact opnemen:

  • vraag een e-consult aan via het Patiëntenportaal
  • plan een telefonische of fysieke afspraak in via de polikliniek via het telefoonnummer 040 – 239 66 77
  • neem telefonisch contact op tijdens het dagelijks spreekuur tussen 9:00 en 10:00 uur via het telefoonnummer 040 – 239 66 80

  Persoonlijk behandelplan

  Op basis van de diagnose maken de specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Dit gebeurt tijdens een multidisciplinair overleg. Dat is een vergadering waarbij verschillende medische specialisten samenkomen om uw persoonlijke behandelplan te bespreken. Samen bepalen zij welke behandelingen het best passen bij uw situatie. De kennis van elk specialisme wordt daarbij meegenomen. Bij schaamlipkanker gaat het om de gynaecoloog, internist-oncoloog, chirurg, radioloog, nucleair geneeskundige, radiotherapeut en uw casemanager.

  Onderdeel van het behandelplan is Samen Beslissen. Als u kanker heeft, neemt u in korte tijd moeilijke beslissingen die directe gevolgen hebben voor op uw leven op korte en/of lange termijn. U bespreekt uw situatie en voorkeuren samen met uw arts. Uiteindelijk beslist u samen met uw arts wat voor u de beste behandeling is.

 • Aan de hand van het soort afwijking en de symptomen bepaalt de arts de verdere behandeling. Bij een voorstadium van schaamlipkanker/vulvakanker is een plaatselijke behandeling meestal voldoende. Deze kan bestaan uit:

  • een behandeling met zalf die de klachten vermindert
  • een behandeling met zalf die de afwijking zelf behandelt
  • vernietiging van het afwijkende weefsel met laserlicht
  • operatie om het afwijkende weefsel weg te halen

  Soms kiest de arts voor een combinatie van deze behandelingen.

  Is de tumor kwaadaardig, dan kunt u de volgende behandeling krijgen:

  Een operatie is meestal de eerste keuze. Soms krijgt u een combinatie van deze behandelingen. Het is niet altijd mogelijk om de tumor met een operatie weg te halen. Bijvoorbeeld door de grootte van de tumor of de plek van de tumor. In sommige gevallen krijgt u daarom eerst chemotherapie, zodat een operatie daarna wel mogelijk is.

  Onze gynaecologen werken vaak samen met een plastisch chirurg tijdens de operatie. Met deze manier van werken willen de artsen de kwaliteit van leven en het zelfbeeld van de patiënten te verbeteren.

 • Het hebben van kanker heeft grote invloed op uw leven, op meerdere fronten. Bij het Catharina Ziekenhuis kunt u ondersteuning krijgen op verschillende gebieden, zoals psychosociale hulp of fysiotherapie. Het gaat hierbij niet om behandelingen die de ziekte bestrijden, maar bijvoorbeeld om het verlichten van klachten of het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan zijn tijdens, maar ook na uw behandeling. Uw casemanager kan u verder helpen als u vragen heeft over deze ondersteunende zorg.

  Seksualiteit en kanker

  Als u kanker heeft, heeft dat invloed op uw leven. Dat kan ook zo zijn op seksueel gebied of in uw relatie. Bijvoorbeeld door de gevolgen van de behandeling of omdat u moe bent. Het kan moeilijk zijn om te gaan met veranderingen in seksualiteit of intimiteit bij kanker. Het is normaal om daar over te praten. Bespreek dit gerust met uw vaste aanspreekpunt of arts. Als het nodig is, kunnen zij u doorverwijzen naar een seksuoloog. U kunt bij een seksuoloog terecht met klachten die samenhangen met uw ziekte. Het gaat dan om problemen op relationeel en seksuologisch gebied.

  Meer informatie over kanker en seksualiteit vindt u via Stichting Olijf.

Vragen over schaamlipkanker?

Bel 040 - 239 93 00
Catharina Ziekenhuis Logo
Catharina Ziekenhuis

Regionaal centrum voor gynaecologische kanker

Om de best mogelijke zorg bij kanker te geven, werken onze specialisten samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners.  

 • Het Catharina Ziekenhuis is het expertisecentrum voor gynaecologische kanker in de regio. De naam van dit centrum is GOCZ (Gynaecologisch Oncologisch Centrum Zuid). Binnen deze samenwerking doen we veel behandelingen van en onderzoek naar gynaecologische kanker. Ook hebben de artsen regelmatig overleg over patiënten. Door samen te werken met andere ziekenhuizen leveren we samen topkwaliteit zorg in de regio. De ziekenhuizen waarmee we samenwerken zijn het: Amphia, Anna Ziekenhuis, Elisabeth–Tweesteden Ziekenhuis, Elkerliek, Jeroen Bosch Ziekenhuis en Máxima MC.
 • Ook is er een samenwerking met Instituut Verbeeten, dit is een centrum voor radiotherapie en nucleaire geneeskunde. Daarnaast werkt het Catharina Ziekenhuis op gebied van oncologische gynaecologie samen met RadboudUMC en Maastricht UMC.

Europees netwerk zeldzame vormen van kanker 

Als er bij u sprake is van een zeer zeldzame vorm van eierstokkanker kan het zijn dat we toestemming aan u vragen om uw situatie anoniem te bespreken in het EURACAN oncologisch overleg. Dat is een netwerk van Europese zorgverleners en deskundigen op het gebied van zeldzame kankersoorten, waaraan ook onze artsen deelnemen.

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen het Catharina Ziekenhuis voeren onderzoekers voortdurend onderzoek uit naar verschillende vormen van kanker. Dit geldt ook voor schaamlipkanker/vulvakanker. We behandelen dan ook regelmatig patiënten in studieverband, of patiënten hebben de mogelijkheid om mee te doen aan trials (wetenschappelijke studies). Informeer hiervoor bij uw behandelend arts of uw casemanager.

Meer informatie over schaamlipkanker

Veelgestelde vragen

  • roken
  • een verzwakt immuunsysteem
  • besmet zijn met het humaan papillomavirus (HPV),
  • een geschiedenis hebben van genitale wratten
  • leeftijd boven de 70 jaar  
 • Er zijn verschillende afwijkingen van de vulva die nog geen kanker zijn, maar het in de toekomst wel kunnen worden. Deze afwijkingen worden voorstadia of premaligne genoemd en zijn in eerste instantie nog niet kwaadaardig. Mogelijke symptomen van een voorstadium van vulvakanker zijn:

  • jeuk
  • pijn
  • branderig gevoel
  • een wondje
  • verkleuring van de huid

  Raadpleeg uw huisarts als u last heeft van deze klachten. 

 • Over het algemeen is de overlevingskans bij schaamlipkanker hoog als de kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt en behandeld. Ongeveer 80% van de vrouwen met vulva kanker is 5 jaar na de diagnose nog in leven. Dit is gebaseerd op alle patiënten met dit type kanker, terwijl de situatie per persoon enorm kan verschillen. Om iets over uw overlevingskansen te kunnen zeggen, kijkt u samen met uw arts naar uw persoonlijke situatie.

 • HPV-vaccinatie is een vaccinatie tegen het humane papillomavirus (HPV). HPV is een virus dat vaak seksueel overdraagbaar is. Dit virus kan leiden tot bepaalde soorten kanker, zoals baarmoederhalskanker, vulvakanker, anus-, peniskanker en keelkanker. De HPV-vaccinatie geeft bescherming tegen bepaalde typen HPV. Deze typen zijn het meest waarschijnlijk om kanker te veroorzaken. De vaccinatie wordt aanbevolen voor jongeren om te helpen het risico op HPV-gerelateerde ziekten te verminderen.

 • Ja, HPV-vaccinatie kan helpen beschermen tegen de vorm van vulvakanker die wordt veroorzaakt door bepaalde soorten human papillomavirus (HPV). Het HPV-vaccin is effectief in het voorkomen van besmetting met deze specifieke soorten van HPV, wat kan leiden tot vermindering van het risico op schaamlipkanker en andere kankers veroorzaakt door HPV.

 • Gynaecologische kanker is kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen: baarmoeder, baarmoedermond, schede, schaamlippen en eierstokken.

Staat uw antwoord er niet bij, neem contact op.

Bel 040 - 239 93 00
Catharina Ziekenhuis Logo
Catharina Ziekenhuis

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden