Als een arts vertelt dat u eierstokkanker heeft, staat uw wereld even op zijn kop. U wilt zo snel mogelijk zekerheid hebben en weten welke behandeling mogelijk is. Juist in deze onzekere omstandigheden is het belangrijk dat u weet dat u in goede handen bent. Het Catharina Ziekenhuis is het regionale expertisecentrum voor gynaecologische kanker.

Wat is eierstokkanker?

Eierstokkanker is kanker in één of beide eierstokken. De eierstokken zijn kleine ovale organen. Ze zijn 4 à 5 centimeter lang en 2 à 3 centimeter breed bij vrouwen in de geslachtsrijpe periode. Na de overgang (menopauze) worden ze kleiner.

Globaal zijn er 3 vormen:

• epitheliale eierstokkanker of adenocarcinoom: een tumor die ontstaat uit epitheel. Dat is de buitenste laag cellen van de eierstok. 80 tot 90% van de kwaadaardige eierstoktumoren is een epitheliale eierstokkanker.
  • stromaceltumor: een tumor die ontstaat uit de laag weefsel waar de eicellen in liggen.
  • kiemceltumor: een tumor die ontstaat uit de kiemcellen. Dit zijn de onrijpe eicellen die in de eierstok liggen opgeslagen.

Oorzaak van eierstokkanker

De oorzaak van eierstokkanker is niet bekend. Er zijn wel steeds meer aanwijzingen dat eierstokkanker ontstaat uit cellen afkomstig van de eileiders. Uit de statistiek blijkt dat eierstokkanker vaker voorkomt bij vrouwen die geen of weinig kinderen hebben gekregen. Eierstokkanker kan op alle leeftijden voorkomen, maar ontstaat meestal boven de 60 jaar. Ongeveer 10% van de vrouwen met eierstokkanker heeft de ziekte gekregen door een erfelijke aanleg.

Doordat de zorg voor gynaecologische kanker is gecentraliseerd in het Catharina Ziekenhuis, kunnen we ook in de toekomst blijven voldoen aan de steeds strenger wordende volumenormen en kwaliteitseisen"

dr. Dorry Boll gynaecoloog-oncoloog

Onderzoek bij eierstokkanker

De gynaecoloog kan verschillende onderzoeken (laten) uitvoeren om tot de diagnose eierstokkanker te komen:

• Vaginaal onderzoek
  • Bloedonderzoek
  • Vaginale echografie
  • Ascitespunctie
  • Aanvullende onderzoeken, zoals röntgenfoto’s van het hart en de longen of een CT-scan om organen en weefsels heel precies in beeld te krijgen.

Behandeling van eierstokkanker

Vaak is een uitgebreide operatie mogelijk als start van de behandeling. Dit kunnen 2 verschillende operaties zijn:

• een stadiëringsoperatie, om het stadium vast te stellen
  • een debulkingsoperatie, om uitgebreide tumor te verwijderen
Vroeg stadium

Blijkt na de onderzoeken en de stadiëringsoperatie dat het om een stadium I of II tumor gaat, dan kan operatieve verwijdering voldoende zijn. U krijgt dan meestal geen chemotherapie.

Gevorderd stadium

Eierstokkanker geeft meestal pas in een later stadium klachten. De kans is daarom groot dat u eierstokkanker in stadium III of IV heeft. De therapie bestaat dan uit een operatie in combinatie met chemotherapie. Soms wordt er voor gekozen om eerst kuren chemotherapie te geven gevolgd door een debulkingsoperatie en nog aanvullende kuren chemotherapie om de schade die een operatie kan opleveren te beperken.

Reacties op deze aandoening (4)

plaats reactie

Franca Bouw.mans

Waardering

Na ruim 4 jaar weer terug op de dagbehandeling voor de 1e chemokuur. Was wel weer spannend, maar ik was ook weer direct 'thuis'. De sfeer is relaxt en je voelt je in goede en deskundige handen. Hopelijk doet de kuur zijn werk en kan ik over een paar maanden weer geopereerd worden.

Roos van Tuijl

Waardering

Zag heel erg tegen de chemo op. Is me honderd % meegevallen. Het personeel stelde je op je gemak en waren heel lief en aardig. Ik ben helemaal niet ziek of misselijk geweest. Zou het zo weer doen. Nogmaals bedankt voor de goede zorgen.

Toos Meijer

Waardering

Vandaag, 27-1-2017, de laatste chemokuur. Yess! Ik ben heel tevreden met de behandeling. Ontzettend lieve verzorgsters die nog echt de tijd voor je nemen. Je voelt je geen nummer maar een mens waar naar geluisterd wordt.

Hennie Serrano van de Sluijs

Heel goed verzorgd.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?