Verloskunde

Onze verloskundigen en gynaecologen begeleiden u bij uw zwangerschap en bevalling. U kunt om medische redenen bevallen in het Catharina Ziekenhuis, maar ook zonder medische indicatie bent u van harte welkom.

Over Verloskunde

Bevallen is heel mooi maar ook spannend. Onze verloskundigen en gynaecologen begeleiden u tijdens de zwangerschap en bevalling. U kunt om medische redenen bevallen in het Catharina Ziekenhuis, maar ook zonder medische indicatie bent u van harte welkom.


1-op-1 begeleiding tijdens de bevalling

De afdeling Verloskunde van het Catharina Ziekenhuis werkt volgens de visie van professor Robson: Active Management of Labour. Deze methode gaat uit van drie principes:

 • Vanaf het moment dat de bevalling begint streven wij ernaar u 1-op-1 begeleiding te geven. Er is altijd een zorgprofessional om u te ondersteunen. Zij houdt u in de gaten en zorgt ervoor dat de bevalling zo goed en vlot mogelijk verloopt met zo weinig mogelijk stress.
 • Adequate pijnstilling. Pijnstilling is 24 uur per dag mogelijk (indien medisch verantwoord).
 • Het nastreven van een vlotte bevalling. De vordering van de ontsluiting wordt continu bijgehouden. Het streven is om u binnen 12 uur te laten bevallen.

Behandeling stuitligging

Als uw baby in stuitligging ligt kan een uitwendige versie uitkomst bieden. We spreken van een stuitligging als een kind met het hoofd boven in de baarmoeder en met de billen of benen beneden ligt. In een versiepoging proberen we de baby te draaien naar een hoofdligging. In het Catharina Ziekenhuis doet een vast team van gynaecologen, verloskundigen en verpleegkundigen deze behandeling. Het Catharina Ziekenhuis heeft een hoog slagingspercentage. Ook als u geen patiënt ben in het Catharina Ziekenhuis kunt u toch hiervoor bij ons terecht.


Ruime, sfeervolle kraamsuites

De afdeling Verloskunde heeft een complete metamorfose ondergaan. Het Catharina Ziekenhuis beschikt nu over vijftien ruime, sfeervolle kraamsuites, van alle gemakken voorzien. Elke kamer heeft een keukentje, een badkamer en is voorzien van internet, tv en living colors. Het is geen probleem als de partner wil blijven slapen: voor hem of haar is er op de kamer een slaapbank aanwezig. Drie kraamsuites hebben een bevalbad. Een van deze kraamsuites is groter en wordt ook gebruikt voor de bevalling van meerlingen. Aromatherapie behoort tot de mogelijkheden.

De nieuwe afdeling is een prettige plek om even bij te praten of een tijdschrift te lezen. Comfortabele stoelen, rustige verlichting en mooie materialen creëren een huiselijke sfeer.

Kijkje in de kraamsuites

Wilt u voordat u gaat bevallen graag met eigen ogen zien hoe de kraamsuites eruit zien? Dan kan! Bel 040 - 239 81 40 (verloskamers) om een afspraak te maken.

'Smiley' voor de kraamafdeling

De kraamafdeling van het Catharina Ziekenhuis is in het bezit van Smiley. Een Smiley is een blijk van waardering van patiëntenorganisatie Kind en Ziekenhuis.  Alleen instellingen die voldoen aan de tien strenge internationale vuistregels voor goed borstvoedingsbeleid ontvangen een certificaat. Meer informatie vindt u bij de certificaten.


Baby mobiel en rooming-in

Ouders van pasgeboren kinderen bieden wij de mogelijkheid om via Baby Mobiel of Baby Online in contact te blijven met hun pasgeboren kindje op de couveuseafdeling. Op deze afdeling zijn ook enkele kamers ingericht voor rooming-in: de moeder kan 24 uur bij haar kindje verblijven.


Borstvoeding

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat u gaat kiezen voor voeding. Borstvoeding lijkt het beste. In borstvoeding zitten alle antistoffen die de baby nodig heeft om bijvoorbeeld infecties te voorkomen. Bovendien is het heel bijzonder dat u uw baby in zijn eerste levensperiode op natuurlijke wijze kunt voeden. Maar het kan ook zijn dat u juist niet kiest voor borstvoeding. Deze keuze is geheel aan u.

Twijfelt u over welke voeding u gaat geven? Dan kan de lactatiedeskundige u helpen bij uw keuze. Voor een afspraak belt u met de polikliniek Gynaecologie 040 - 239 93 00. Meer informatie over borstvoeding kunt u lezen in de brochure: Handleiding voor de borstvoeding.


Voorlichting over onderwerpen in en rondom de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap komt er nogal wat op u af. Er is veel voorlichtingsmateriaal beschikbaar dat belangrijk en nuttig voor u kan zijn op verschillende momenten in de zwangerschap. Denk daarbij aan informatie over bijvoorbeeld uw leefstijl, mogelijke onderzoeken en de voorbereiding op de bevalling. De afdeling Verloskunde heeft deze informatie per trimester van de zwangerschap voor u op een rijtje gezet:

Patiënteninformatie zwangerschap 0-3 maanden

Patiënteninformatie zwangerschap 3-6 maanden

Patiënteninformatie zwangerschap 6-9 maanden

Bijeenkomsten

Een zwangerschap brengt veel veranderingen met zich mee. Lichamelijk maar natuurlijk ook in het dagelijkse leven. Het gezin breidt uit, het leven wordt drukker. Het belangrijkste is dat u gezond en ontspannen bent. Dan gaat de rest ook gemakkelijker. Wij helpen u daarbij. De afdeling Verloskunde organiseert voorlichtingsavonden, groepsvoorlichting, de cursus mindful zwanger en 'centering pregnancy'.

Voorlichtingsavonden

Ongeveer 6 keer per jaar is er een voorlichtingsavond voor patiënten die onder controle zijn in het Catharina Ziekenhuis of vrouwen die misschien in het Catharina Ziekenhuis willen bevallen. Na een voorlichtingsavond weet je precies wat je kunt verwachten als je bevalt in het Catharina Ziekenhuis. We draaien twee korte films over bevallen en u kunt vragen stellen aan de klinisch verloskundige, de gynaecoloog, de lactatieverpleegkundige en de obstetrisch verpleegkundige.

Bekijk de agenda


Groepsvoorlichting

Elke donderdagmiddag is er van 13.30 - 15.00 uur een groepsvoorlichting voor zwangeren die onder controle zijn in het Catharina Ziekenhuis. De voorlichting wordt gegeven in een groep van maximaal 8 vrouwen. De partner mag meekomen. De voorlichting staat in het teken van de voorbereiding op de bevalling. Onderwerpen die aan bod komen:

 • waarschuwingssignalen en belinstructies
 • persen
 • het 'Robson principe'
 • rondleiding op de afdeling Verloskunde

Cursus Mindful zwanger

Zwangerschap en bevalling zijn spannende gebeurtenissen. In vier groepsbijeenkomsten van 1½ uur leggen we de basis van het vermogen om aandacht en compassie te ontwikkelen ten aanzien van onzekerheid, angst en pijn waardoor je meer vertrouwen krijgt in je eigen lichaam en je eigen kunnen. Iedere bijeenkomst is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.

De cursus Mindful zwanger heeft mij enorm geholpen om de toch niet heel gemakkelijke bevalling, goed te doorstaan. Door de oefeningen die we in de cursus hebben gedaan bleef ik rustig en kon ik de pijn goed verdragen. Van harte aan te bevelen voor iedereen die zich in een korte tijd grondig wil voorbereiden op de bevalling!”

Eva volgde in het Catharina Ziekenhuis de Cursus Mindful zwanger
 • Bijeenkomst 1: ademmeditatie en met je baby zijn
 • Bijeenkomst 2: meditatie bodyscan en pijnlijke of onplezierige gewaarwordingen en informele beoefening
 • Bijeenkomst 3: meditatie en pijn en loopmeditatie
 • Bijeenkomst 4: meditatie en angst (geluid); hartmeditatie

Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord mindfulness vertalen met opmerkzaamheid of aandachtigheid.

Kosten: € 10,- totaal
Aanmelden: 040 - 239 85 20 of ingrid.neijnens@catharinaziekenhuis.nl

Geboorteaangifte

Het Catharina Ziekenhuis biedt samen met de gemeente Eindhoven het geboorteloket. Drie ochtenden in de week is op de afdeling Verloskunde van het Catharina Ziekenhuis een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente aanwezig voor het registreren van pasgeborenen. Als u nog in het ziekenhuis verblijft, vindt de geboorteaangifte plaats in de familiekamer van de afdeling of aan uw bed. Als u op dat moment al naar huis bent, kunt u de volgende dag terugkomen voor de aangifte.

Het is wettelijk verplicht om de baby na de geboorte aan te geven bij de gemeente waar hij of zij geboren is. Dit moet binnen drie dagen na de geboortedag. Het Catharina Ziekenhuis en de gemeente Eindhoven bieden het geboorteloket aan om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken. En op deze manier kan ook de moeder bij de geboorteaangifte zijn.


Gebruik maken van deze mogelijkheid?

Bevalt u in het Catharina Ziekenhuis en wilt u gebruik maken van de mogelijkheid geboorteaangifte in het Catharina Ziekenhuis? Vraag uw verloskundige of de verpleegkundige op de afdeling Verloskunde. Zij kan een afspraak voor u maken met de ambtenaar van de burgerlijke stand. U krijgt een schriftelijk bevestiging van deze afspraak en vooraf vult u enkele vragen in.

Benodigdheden voor de geboorteaangifte:

 • een geldig identiteitsbewijs van de aangever en van de moeder. Bevoegd om de baby aan te geven zijn: de moeder, de vader, ieder ander die bij de bevalling aanwezig is geweest;
 • de erkenningsakte indien in bezit;
 • akte van naamskeuze indien in bezit;
 • trouwboekje, als de ouders in Nederland getrouwd zijn kan de ambtenaar het kindje bijschrijven in het trouwboekje indien gewenst.

Naast aangifte ook voorlichting

De ambtenaar van de burgerlijke stand die de geboorteaangifte in het ziekenhuis doet, kan ook voorlichting geven over bijvoorbeeld gezag en afstamming.


Meer informatie

In de folder Geboorteaangifte in het Catharina Ziekenhuis vindt u meer informatie over wanneer u geboorteaangifte moet doen, hoe het werkt, wat u mee moet nemen en hoe het zit met de zorgverzekering van uw kindje. Ook op de website van de gemeente Eindhoven komt u meer te weten over geboorteaangifte.

Actueel

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit specialisme, een specifieke behandeling of onderzoek? Bekijk dan de video’s of de patiëntenfolders van dit specialisme. Wilt u graag persoonlijk advies van één onze specialisten? Maak dan een afspraak.