Zwangerschap

Een zwangerschap is een bijzondere periode in uw leven. We vinden het als ziekenhuis belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over wat u kunt verwachten. Hieronder vindt u belangrijke informatie.

Denk daarbij aan informatie over bijvoorbeeld uw leefstijl, mogelijke onderzoeken en de voorbereiding op de bevalling. De afdeling Verloskunde heeft deze informatie per trimester voor u op een rijtje gezet:

 

Zorgpaden

Wij werken met zorgpaden om de zorg zo goed mogelijk in te richten en inzichtelijk te maken. Een zorgpad geeft aan wanneer en hoe vaak u op controle moet komen en bij wie. Afhankelijk van uw medische indicatie valt u in een bepaald zorgpad. Voorbeelden van een groen, oranje en rood zorgpad vindt u hieronder:

 

Ik wil meer weten over…


Voorlichtingsavonden & bijeenkomsten

Een zwangerschap brengt veel veranderingen met zich mee. Lichamelijk maar natuurlijk ook in het dagelijkse leven. Het gezin breidt uit, het leven wordt drukker. Het belangrijkste is dat u gezond en ontspannen bent. Dan gaat de rest ook gemakkelijker. Wij helpen u daarbij. De afdeling Verloskunde organiseert voorlichtingsavonden, groepsvoorlichting en de cursus mindful zwanger.

Voorlichtingsavonden

Ongeveer 6 keer per jaar is er een voorlichtingsavond voor patiënten die onder controle zijn in het Catharina Ziekenhuis of vrouwen die misschien in het Catharina Ziekenhuis willen bevallen. Na een voorlichtingsavond weet je precies wat je kunt verwachten als je bevalt in het Catharina Ziekenhuis. We draaien twee korte films over bevallen en u kunt vragen stellen aan de klinisch verloskundige, de gynaecoloog, de lactatieverpleegkundige en de obstetrisch verpleegkundige.

Let op: vanwege het coronavirus vinden er tijdelijk geen voorlichtingsavonden plaats. In plaats daarvan is er een webinar. Bekijk voor meer informatie de agenda.
Bekijk de agenda

Groepsvoorlichting

Elke donderdagmiddag is er van 13.30 – 15.00 uur een groepsvoorlichting voor zwangeren die onder controle zijn in het Catharina Ziekenhuis. De voorlichting wordt gegeven in een groep van maximaal 8 vrouwen. De partner mag meekomen. De voorlichting staat in het teken van de voorbereiding op de bevalling.

Onderwerpen die aan bod komen:

 • Waarschuwingssignalen en belinstructies
 • Onze visie op bevallen volgens het ‘Robson principe’
 • De ontsluitingsfase en het persen
 • De keizersnede
 • Pijnbestrijding tijdens de bevalling
 • Het inleiden van de bevalling
 • Het maken van een geboorteplan

De middag wordt afgesloten met een rondleiding op de afdeling Verloskunde.

Let op: vanwege het coronavirus vinden er tijdelijk geen groepsvoorlichtingen plaats.

Online cursus Mindful zwanger

Zwangerschap en bevalling zijn spannende gebeurtenissen. In vier online groepsbijeenkomsten van 1,5 uur leggen we de basis van het vermogen om aandacht en compassie te ontwikkelen ten aanzien van onzekerheid, angst en pijn waardoor je meer vertrouwen krijgt in je eigen lichaam en je eigen kunnen. Iedere bijeenkomst is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.

Er zijn geen kosten aan verbonden.

Aanmelden: 040 – 239 85 20 of infomindfulness@catharinaziekenhuis.nl.

“Ik weet zeker dat de mindfulness oefeningen me hebben geholpen mij tijdens de bevalling te kunnen ontspannen en dat de bevalling daarom ook zo snel is gegaan. Ook vond ik het heel fijn dat de verpleegkundige op de hoogte was van de mindfulness cursus en me daarom ook tegen het einde toe goed kon begeleiden met de ademoefeningen.” 

Deelnemer cursus Mindful zwanger

 Trainingen worden op verzoek ook in het Engels gegeven.

“The delivery went well. I thought a lot about the sessions we had together. It was very important to share everything that Ingrid spoke to me with my boyfriend. It was he who reminded me of everything, it was he who was beside me.”

Prenatale screening en diagnostiek

De meeste kinderen worden gezond geboren, maar een klein aantal heeft bij de geboorte een erfelijke aandoening of aangeboren afwijking. U kunt een aantal onderzoeken laten doen (zoals de NIPT en de 13 of 20 wekenecho). Dit noemen we prenatale screening en diagnostiek. Prenataal betekent vóór de geboorte. U bepaalt zelf of u de onderzoeken wilt laten verrichten. Hebt u interesse in één van de onderzoeken of wilt u meer informatie? Dan volgt er altijd een uitgebreid gesprek met een arts. Zij kunnen u informeren en zo nodig ondersteunen bij de besluitvorming.

Prenataal onderzoek geeft alleen aan of een bepaalde aandoening bij uw baby mogelijk aanwezig is. Het onderzoek geeft geen antwoord op de vraag of uw kind verder gezond is en of het geen andere aandoening heeft.

Echoscopie tijdens de zwangerschap

Echoscopie is een techniek waarmee men organen in het lichaam zichtbaar maakt. Een andere naam is ultrageluidonderzoek. Met echoscopie stellen we onder meer een jonge zwangerschap vast. Daarbij kijken we naar de plaats van de zwangerschap, of er een kloppend hartje te zien is en of er sprake is van een eenling- of een meerlingen zwangerschap. Op een later tijdstip van de zwangerschap stellen we met behulp van de echo de termijn vast.

Echoscopie is in het overgrote deel van de gevallen een plezierige en ontspannen gebeurtenis, die in de voorbereiding op de bevalling een belangrijke rol kan spelen. Het is vanzelfsprekend mogelijk om tijdens het maken van de echo uw partner of een familielid mee te nemen. Een rustige omgeving, om nauwgezet de metingen en onderzoek van het kindje te doen is belangrijk. Lees verder

Minder leven voelen

Vanaf ongeveer 20 weken zwangerschap kun je jouw kindje voelen bewegen. Het voelen van kindbewegingen is een belangrijk signaal dat het goed gaat met de baby. Als je namelijk een afname van kindbewegingen ervaart, kan dat een signaal zijn dat de conditie van de baby minder goed wordt. Daarom vragen wij onze patiënten om contact op te nemen met onze verloskamer (tel. 040 – 239 81 40) als je jouw kindje minder voelt bewegen. In de folder is meer te leven over ‘leven voelen’ en waarom dit belangrijk is.

Folder Voelen van leven tijdens de zwangerschap
 

 

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum) ontstaat vaak tussen de 24e en 28e week van de zwangerschap. Dat komt doordat de behoefte aan insuline stijgt tijdens de zwangerschap. Meestal heeft u hierbij geen klachten. Toch is het belangrijk de bloedsuikerspiegel zo normaal mogelijk te houden. Dit voorkomt complicaties. In deze folder ‘Zwangerschapsdiabetes en voeding’ vindt u informatie over zwangerschapsdiabetes. Ook krijgt u adviezen over uw voeding.

Folder Zwangerschapsdiabetes en voeding
 

 

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan de bloeddruk ineens hoger worden. Dit noemen we hoge bloeddruk of hypertensie.Vrouwen die voor het eerst zwanger eerst zijn, hebben meer kans op een hoge bloeddruk. Hierbij is de bloeddruk continu (tenminste twee keer met een tussenpoos van minimaal 6 uur) groter of gelijk aan 140/90. Hoge bloeddruk kan gevaarlijk zijn voor moeder en/of de baby.

Daarom vragen wij onze patiënten om bij de volgende symptomen direct contact op te nemen met onze verloskamer:

 • Hevige pijn in je bovenbuik of het gevoel dat je een strakke band om je bovenbuik hebt. De pijn straalt soms uit naar de zijkant van de buik, rug of schouderbladen.
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Hoofdpijn
 • Sterretjes of wazig zien
 • Slecht kunnen verdragen van licht
 • Een opgeblazen gezicht of handen/ enkels (door vocht vasthouden)
 • Griepachtig gevoel zonder koorts
 • Stuipen

Folder Hoge bloeddruk in de zwangerschap
 

 

Behandeling van een baby in stuitligging

Als uw baby in stuitligging ligt kan een uitwendige versie uitkomst bieden. We spreken van een stuitligging als een kind met het hoofd boven in de baarmoeder en met de billen of benen beneden ligt. In een versiepoging proberen we de baby te draaien naar een hoofdligging; bekijk de versie-van-baby-in-stuit-video op deze pagina. In het Catharina Ziekenhuis doet een vast team van gynaecologen, verloskundigen en verpleegkundigen deze behandeling. Het Catharina Ziekenhuis heeft een hoog slagingspercentage. Ook als u geen patiënt ben in het Catharina Ziekenhuis kunt u toch hiervoor bij ons terecht.https://www.catharinaziekenhuis.nl/aandoeningen/uw-zwangerschap/

Video is geblokkeerd.

English version

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden