Bevallen in het Catharina Ziekenhuis

Bevallen is heel mooi maar ook spannend. Onze verloskundigen en gynaecologen begeleiden u tijdens de bevalling. U kunt om medische redenen bevallen in het Catharina Ziekenhuis, maar ook zonder medische indicatie bent u van harte welkom.

Sfeervolle kraamsuites
Het Catharina Ziekenhuis beschikt over vijftien ruime, sfeervolle kraamsuites, van alle gemakken voorzien. Elke kamer heeft een keukentje, een badkamer en is voorzien van internet, tv en living colors. Drie kraamsuites hebben een bevalbad. Een van deze kraamsuites is groter en wordt ook gebruikt voor de bevalling van meerlingen.

We willen de hechting tussen ouder en kind zoveel mogelijk bevorderen. Daarom bieden we gezinsgerichte zorg en hebben we familiekamers op de afdeling Verloskunde. De kamers zijn ruim, huiselijk ingericht en bieden privacy. Het is een tijdelijke optimale leefomgeving voor ouders en kindje. Ook de partner kan hier blijven slapen: voor hem of haar is er op de kamer een slaapbank aanwezig.

Gastvrijheid vinden wij heel belangrijk en ook u moet uw bezoek gastvrij kunnen ontvangen. We hebben gevulde kannen op de kamer zodat u uw bezoek kunt voorzien van koffie en thee. De kraamafdeling heeft ruime bezoektijden. U bepaalt natuurlijk zelf hoeveel bezoek u wilt ontvangen. Het is ook belangrijk dat u voldoende rust krijgt.

Moeder en kind blijven bij elkaar
Op de afdeling Verloskunde van het Catharina Ziekenhuis staat de zorg voor het gezin centraal. Moeder en kind worden na de bevalling niet gescheiden (ook als een van de twee extra zorg nodig heeft). Moeder en kind verblijven samen met de partner in een kraamsuite en worden alleen (tijdelijk) van elkaar gescheiden als dit medisch noodzakelijk is.

Ook hebben we op onze couveuseafdeling speciale kamers voor baby’s die extra zorg nodig hebben of te vroeg geboren zijn. Ook hier blijven moeder en kind bij elkaar en kan de partner blijven slapen. Wilt u van tevoren een keer komen kijken, u bent welkom!

1-op-1 begeleiding tijdens de bevalling
De afdeling Verloskunde van het Catharina Ziekenhuis werkt volgens de visie van professor Robson: Active Management of Labour. Deze methode gaat uit van drie principes:

• 1. Vanaf het moment dat de bevalling begint streven wij ernaar u 1-op-1 begeleiding te geven. Er is altijd een zorgprofessional om u te   ondersteunen. Zij houdt u in de gaten en zorgt ervoor dat de bevalling zo goed en vlot mogelijk verloopt met zo weinig mogelijk stress.
  • 2. Adequate pijnstilling. Pijnstilling is 24 uur per dag mogelijk (indien medisch verantwoord).
  • 3. Het nastreven van een vlotte bevalling. De vordering van de ontsluiting wordt continu bijgehouden. Het streven is om u binnen 12 uur te laten bevallen.

Geboortefotografie

Een geboorte is een speciaal moment. Veel aanstaande ouders willen dit graag laten vastleggen door een fotograaf. Dat kan, maar voorop staat dat de bevalling veilig verloopt. U leest er meer over op onze pagina over geboortefotografie.

Geven van borstvoeding
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat u gaat kiezen voor voeding. Borstvoeding lijkt het beste. In borstvoeding zitten alle antistoffen die de baby nodig heeft om bijvoorbeeld infecties te voorkomen. Bovendien is het heel bijzonder dat u uw baby in zijn eerste levensperiode op natuurlijke wijze kunt voeden. Maar het kan ook zijn dat u juist niet kiest voor borstvoeding. Onze de lactatiedeskundige kan u helpen bij uw keuze.

Geboorteloket

Het is wettelijk verplicht om de baby na de geboorte aan te geven bij de gemeente waar hij of zij geboren is. Dit moet binnen twee tot drie dagen na de geboortedag. Het Catharina Ziekenhuis biedt daarom samen met de gemeente Eindhoven het geboorteloket aan. Drie ochtenden in de week is op de afdeling Verloskunde van het Catharina Ziekenhuis een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente aanwezig voor het registreren van pasgeborenen. Als u nog in het ziekenhuis verblijft, vindt de geboorteaangifte plaats in de familiekamer van de afdeling of aan uw bed. Op deze manier kan ook de moeder bij de geboorteaangifte zijn.