Over Maag-, Darm- en Leverziekten

Klachten en ziekten aan de spijsverteringsorganen kunnen heel divers zijn: bijvoorbeeld een alvleesklierontsteking, galstenen, leverontsteking (hepatitis), prikkelbare darm, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en coeliakie (glutenintolerantie). Ook voor onderzoek van heel specifieke problemen zoals dunnedarmaandoeningen, alvleesklierafwijkingen, een Barrett slokdarm, of voor de plaatsing van speciale (voedings)sondes bent u op onze afdeling aan het juiste adres. Een gemotiveerd team van MDL-artsen (Maag-Darm-Leverartsen), physician assistants, een verpleegkundig specialist, MDL-en endoscopieverpleegkundigen staat voor u klaar om uw klachten te onderzoeken en te behandelen.

Wij beschikken over uitgebreide kennis en de nieuwste onderzoeksmogelijkheden om uw klachten aan de spijsverteringsorganen te onderzoeken en te behandelen. Zelfs andere ziekenhuizen maken gebruik van de specifieke ervaring die de MDL-afdeling op het gebied van endoscopie en functie-onderzoek heeft.

Deel uw ervaring

Het Catharina Ziekenhuis wil haar zorg continu verbeteren. Uw ervaring kan ons daarbij helpen. Was u tevreden of verliep iets juist niet naar verwachting? Dan horen we dat graag.

Vragenlijst polikliniek Maag Darm Leverziekten
Vragenlijst afdeling Endoscopie


Efficiënt zorgtraject bij slokdarmkanker

Speciaal voor patiënten met slokdarmkanker is een efficiënt zorgtraject ingericht waarin we de meest geavanceerde behandelingen aanbieden. Voorbeelden zijn endoscopisch musocale resectie (EMR), radiofrequente ablatie (RFA) en complexe kijkoperaties. De behandeling van slokdarmkanker is vaak zo complex dat maar weinig ziekenhuizen deze mogen uitvoeren. Ziekenhuizen uit heel Zuid-Oost Nederland verwijzen daarom patiënten naar ons voor onderzoek en behandeling van deze specifieke vorm van kanker. Onze MDL-artsen leiden in het Catharina Ziekenhuis ook artsen uit binnen- en buitenland op, om specifieke behandelingen van slokdarmkanker ook elders in de wereld te kunnen toepassen. Onderzoek en behandeling van dikke darm-, endeldarm- en slokdarmkanker doen de MDL-artsen binnen het Catharina Kanker Instituut, in samenwerking met onder andere de chirurgen en alle andere oncologiedisicplines.

Functieafdeling MDL

Wanneer u problemen heeft met slikken of zuurklachten en dit onvoldoende met medicijnen wordt opgelost, kan verder onderzoek op het de Functieafdeling nodig zijn. Hier kunnen we bijvoorbeeld zien of er inderdaad maaginhoud terugvloeit in de slokdarm (pH of pH/impedantie meting). Met behulp van deze resultaten kan uw MDL-arts de meest geschikte behandeling kiezen.


Barrett-expert centrum

Het Catharina Ziekenhuis is één van de acht gespecialiseerde Barrett-centra in Nederland. Bij een Barrett-slokdarm is het slijmvlies in het onderste gedeelte van de slokdarm veranderd. Deze verandering ontstaat door het terugstromen van maagzuur in de slokdarm. Dit wordt reflux genoemd. Reflux kan optreden wanneer de afsluitfunctie tussen de maag en slokdarm niet goed werkt, bijvoorbeeld door een breuk in het middenrif.

Een Barrett-slokdarm geeft een hoger risico op het krijgen van slokdarmkanker. Patiënten met zo’n vroege vorm van slokdarmkanker worden endoscopisch behandeld in het Catharina Ziekenhuis.

Het Catharina Ziekenhuis heeft binnen het Barrett Expert Centrum een team van MDL-artsen, een verpleegkundig specialist en een endoscopieteam dat zich gespecialiseerd heeft in het onderzoeken en behandelen van het Barrett-slijmvlies in de slokdarm.


Enteraal voedingsteam

In 2008 werd in het Catharina ziekenhuis het PEG-team opgericht. Het team bestaat uit een MDL-arts (dr. Gilissen), endoscopie- en transferverpleegkundigen en een dietiste. Het is een vraagbaak voor patiënten en zorgverleners van binnen en buiten het ziekenhuis bij problemen met een PEG-sonde. Een PEG-sonde is een sonde die via de huid (percutaan) op endoscopische wijze de maag met de buitenwereld verbindt (gastrostomie). Dit type sonde wordt vaak geplaatst bij patiënten die langer dan 4-6 weken via een sonde gevoed moeten worden, bijvoorbeeld door (tijdelijke) slikproblemen. Dat kan bijvoorbeeld door neurologische aandoeningen (een herseninfarct, -bloeding, de ziekte van Parkinson of ALS) of door een kwaadaardige ziekte in het mond-keel gebied of van de slokdarm.

In 2011 is het team omgedoopt naar Enteraal voedingsteam om ook patiënten met andere types van sondes van dienst te zijn.

Hepatitis Centrum

De MDL-afdeling heeft in 2012 de registratie als Hepatitis Centrum gekregen. Daarnaast neemt het Catharina Ziekenhuis deel aan het nationaal bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Patiënten bij wie uit dat onderzoek bloed bij de ontlasting is gevonden, kunnen in het ziekenhuis terecht voor een inwendig darmonderzoek, ofwel coloscopie.

Bevolkingsonderzoek

Nationaal bevolkingsonderzoek darmkanker

Heeft u meegedaan aan het nationaal bevolkingsonderzoek darmkanker en is er bloed in uw ontlasting gevonden? Dan betekent dat niet zonder meer dat u kanker heeft. Het bloed kan ook afkomstig zijn van poliepen of aambeien. Om uitsluitsel te krijgen is een inwendig darmonderzoek nodig, ofwel een coloscopie. In de video krijgt u informatie over dit onderzoek.

Maag-, darm- en leverartsen (MDL-artsen) die meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker moeten aan zeer strenge criteria voldoen. MDL-arts dr. Pieter Friederich: "Samen met mijn collega's van het Catharina Ziekenhuis ben ik opnieuw op examen geweest. De kwaliteit en de opbrengst van het onderzoek moeten optimaal zijn en de risico's en de belasting voor de patiënt zo laag mogelijk. Wij voldoen aan alle eisen. Sterfte kan ik niet voorkomen, wel voortijdige sterfte, en daar zet ik me graag voor in."

Actueel

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit specialisme, een specifieke behandeling of onderzoek? Bekijk dan de video’s of de patiëntenfolders van dit specialisme. Wilt u graag persoonlijk advies van één onze specialisten? Maak dan een afspraak.