Dikkedarmkanker

Dikkedarmkanker is de meest voorkomende vorm van darmkanker. Het is ook één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld. En juist in de vroege opsporing is het Catharina Ziekenhuis gespecialiseerd.

Dikkedarmkanker (coloncarcinoom) is een veelvoorkomende vorm van kanker, vooral bij mensen van zestig jaar en ouder. Deze ziekte komt iets vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Dikkedarmkanker ontstaat vrijwel altijd uit een poliep. Een dikke darmpoliep is een woekering van het slijmvlies van de dikke darm. De meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dit ook. Slechts in een klein percentage poliepen komen ‘onrustige cellen’ voor. Als kwaadaardige cellen in de wand van de dikke darm groeien, spreken we van dikkedarmkanker.

Onderzoek

Als u een verdenking van (dikke)darmkanker heeft, onderzoekt een arts u met een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele buis met aan het einde een camera, waarmee de darmen van binnenuit geïnspecteerd kunnen worden. Al tijdens het onderzoek kunnen poliepen worden verwijderd. Als er een tumor zit volgt vaak ook een CT-scan, om te kijken of de tumor mogelijk ook in andere organen is doorgegroeid.

Gespecialiseerd centrum

Het Catharina Ziekenhuis heeft een geavanceerde endoscopie-afdeling waar ervaren specialisten in staat zijn kwaadaardige poliepen of tumoren in een heel vroeg stadium op te sporen en te verwijderen. Ook als dikkedarmkanker niet in een vroeg stadium is opgespoord, bent u in het Catharina Ziekenhuis aan het juiste adres. Door de multidisciplinaire werkwijze is het ervaren en kundige team in staat alle stadia van dikkedarmkanker te behandelen. Het Catharina Ziekenhuis is een zogenoemd tertiair verwijscentrum voor complexe endeldarm- en dikkedarmkankeroperaties en daarmee het gespecialiseerde centrum in deze regio. Dat wil zeggen dat patiënten uit andere ziekenhuizen voor hun, vaak complexe,  behandeling worden doorverwezen naar het Catharina Ziekenhuis.

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden