Bevallen in het Catharina Ziekenhuis
VerloskundeGa direct naar:
Bevallen is heel mooi maar ook spannend. Onze verloskundigen en gynaecologen begeleiden u tijdens de bevalling. U kunt om medische redenen bevallen in het Catharina Ziekenhuis, maar ook zonder medische indicatie bent u van harte welkom.
Ik wil meer weten over...
- Welkom in onze ruime, sfeervolle kraamsuites
- 1-op-1 begeleiding tijdens de bevalling
- Pijnstilling tijdens de bevalling
- Bevallen met een keizersnede
- Geven van borstvoeding
- Geboorteaangifte in het ziekenhuis
Welkom in onze ruime, sfeervolle kraamsuites
Het Catharina Ziekenhuis beschikt over vijftien ruime, sfeervolle kraamsuites, van alle gemakken voorzien. Elke kamer heeft een keukentje, een badkamer en is voorzien van internet, tv en living colors. Drie kraamsuites hebben een bevalbad. Een van deze kraamsuites is groter en wordt ook gebruikt voor de bevalling van meerlingen.
Familiekamers
We willen de hechting tussen ouder en kind zoveel mogelijk bevorderen. Daarom bieden we gezinsgerichte zorg en hebben we familiekamers op de afdeling Verloskunde. De kamers zijn ruim, huiselijk ingericht en bieden privacy. Het is een tijdelijke optimale leefomgeving voor ouders en kindje. Ook de partner kan hier blijven slapen: voor hem of haar is er op de kamer een slaapbank aanwezig.
Bezoek
Gastvrijheid vinden wij heel belangrijk en ook u moet uw bezoek gastvrij kunnen ontvangen. We hebben gevulde kannen op de kamer zodat u uw bezoek kunt voorzien van koffie en thee. De kraamafdeling heeft ruime bezoektijden. U bepaalt natuurlijk zelf hoeveel bezoek u wilt ontvangen. Het is ook belangrijk dat u voldoende rust krijgt.
Moeder en kind blijven bij elkaar
Op de afdeling Verloskunde van het Catharina Ziekenhuis staat de zorg voor het gezin centraal. Moeder en kind worden na de bevalling niet gescheiden (ook als een van de twee extra zorg nodig heeft). Moeder en kind verblijven samen met de partner in een kraamsuite en worden alleen (tijdelijk) van elkaar gescheiden als dit medisch noodzakelijk is.
Ook hebben we op onze couveuseafdeling speciale kamers voor baby’s die extra zorg nodig hebben of te vroeg geboren zijn. Ook hier blijven moeder en kind bij elkaar en kan de partner blijven slapen.
Kijkje nemen in de kraamsuites?
Wilt u voordat u gaat bevallen graag met eigen ogen zien hoe de kraamsuites eruit zien? Dan kan! Bel 040 - 239 81 40 (verloskamers) om een afspraak te maken.


1-op-1 begeleiding tijdens de bevalling
De afdeling Verloskunde van het Catharina Ziekenhuis werkt volgens de visie van professor Robson: Active Management of Labour. Deze methode gaat uit van drie principes:
- 1. Vanaf het moment dat de bevalling begint streven wij ernaar u 1-op-1 begeleiding te geven. Er is altijd een zorgprofessional om u te ondersteunen. Zij houdt u in de gaten en zorgt ervoor dat de bevalling zo goed en vlot mogelijk verloopt met zo weinig mogelijk stress.
- 2. Adequate pijnstilling. Pijnstilling is 24 uur per dag mogelijk (indien medisch verantwoord).
- 3. Het nastreven van een vlotte bevalling. De vordering van de ontsluiting wordt continu bijgehouden. Het streven is om u binnen 12 uur te laten bevallen.
Pijnstilling tijdens de bevalling
Veel patiënten hebben vragen over pijnstilling tijdens de bevalling. De ervaring leert dat vrouwen bij een normale bevalling de pijn redelijk tot goed kunnen verdragen. Hoewel de partner zich vaak wat machteloos voelt, betekent zijn betrokkenheid veel voor de aanstaande moeder. Ook de verpleegkundige biedt steun.
Maar soms blijkt de pijn, de spanning of de angst te veel. Bijvoorbeeld als een bevalling erg lang duurt. Dan zijn er in het Catharina Ziekenhuis verschillende manieren van pijnstilling mogelijk. Welke pijnstilling tijdens de bevalling voor u het beste is, beslist u samen met de gynaecoloog.
Inleiden van een bevalling
Inleiding van de bevalling betekent dat de bevalling op gang wordt gebracht. Dit gebeurt onder meer met een rijpingsballon (katheter). Een inleiding vindt altijd plaats in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. Bekijk de video voor meer informatie.
Bevallen met een keizersnede
De keizersnede is een verloskundige operatie waarbij een baby geboren wordt via een snede in de buik en baarmoeder. Dit gebeurt wanneer de baby niet via de natuurlijke weg geboren kan worden of er een verhoogde kans is op problemen bij de bevalling. Lees verder
Geven van borstvoeding
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat u gaat kiezen voor voeding. Borstvoeding lijkt het beste. In borstvoeding zitten alle antistoffen die de baby nodig heeft om bijvoorbeeld infecties te voorkomen. Bovendien is het heel bijzonder dat u uw baby in zijn eerste levensperiode op natuurlijke wijze kunt voeden. Maar het kan ook zijn dat u juist niet kiest voor borstvoeding. Deze keuze is geheel aan u.
Twijfelt u over welke voeding u gaat geven? Dan kan de lactatiedeskundige u helpen bij uw keuze. Voor een afspraak belt u met de polikliniek Gynaecologie 040 - 239 93 00. Meer informatie over borstvoeding kunt u lezen in de folder:
Geboorteaangifte in het ziekenhuis
Het Catharina Ziekenhuis biedt samen met de gemeente Eindhoven het geboorteloket. Drie ochtenden in de week is op de afdeling Verloskunde van het Catharina Ziekenhuis een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente aanwezig voor het registreren van pasgeborenen. Als u nog in het ziekenhuis verblijft, vindt de geboorteaangifte plaats in de familiekamer van de afdeling of aan uw bed. Als u op dat moment al naar huis bent, kunt u de volgende dag terugkomen voor de aangifte.
Wettelijk verplicht
Het is wettelijk verplicht om de baby na de geboorte aan te geven bij de gemeente waar hij of zij geboren is. Dit moet binnen drie dagen na de geboortedag. Het Catharina Ziekenhuis en de gemeente Eindhoven bieden het geboorteloket aan om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken. En op deze manier kan ook de moeder bij de geboorteaangifte zijn.
Meer informatie
In de folder Geboorteaangifte in het Catharina Ziekenhuis vindt u meer informatie over wanneer u geboorteaangifte moet doen, hoe het werkt, wat u mee moet nemen en hoe het zit met de zorgverzekering van uw kindje.
Patiëntenfolders
Algemeen
- Flesvoeding Open dit document met ReadSpeaker docReader
- Geboorteaangifte in het Catharina Ziekenhuis Open dit document met ReadSpeaker docReader
- Groep-B-streptokokken en zwangerschap Open dit document met ReadSpeaker docReader
- Informatie voor aanstaande ouders Open dit document met ReadSpeaker docReader
- Informatie voor kraamvrouwen Open dit document met ReadSpeaker docReader
- Kolfdagboekje Open dit document met ReadSpeaker docReader
- Ouderparticipatie op de familiekamer Open dit document met ReadSpeaker docReader
- Pre-nataal kolven Open dit document met ReadSpeaker docReader
- Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Open dit document met ReadSpeaker docReader
- Ziekenhuisbevalling Open dit document met ReadSpeaker docReader
- Zwangerschap en bevalling Open dit document met ReadSpeaker docReader
Behandelingen
- Bloedarmoede Open dit document met ReadSpeaker docReader
- Een vaginale kunstverlossing Open dit document met ReadSpeaker docReader
- Het inleiden van de bevalling Open dit document met ReadSpeaker docReader
- Kraambedoefeningen Open dit document met ReadSpeaker docReader
- Pijnbestrijding tijdens de bevalling Open dit document met ReadSpeaker docReader
- Zorg rondom een keizersnede Open dit document met ReadSpeaker docReader
Reacties op deze behandeling (0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!