Neurologie en Neurochirurgie

Neurologie is het specialisme dat zich bezighoudt met ziekten en aandoeningen van hersenen, ruggenmerg en de spieren. De neurochirurgen doen de operatieve behandeling van neurologische aandoeningen.

Over Neurologie en Neurochirurgie

Neurologie is het specialisme dat zich bezighoudt met ziekten en aandoeningen van hersenen, ruggenmerg en de spieren. Het vakgebied beslaat een breed spectrum van heel verschillende aandoeningen: van beroerte, hersentumoren, Parkinson, multiple sclerose en dementie tot duizeligheid, carpaal tunnel syndroom en hoofdpijn. Ook voor neurochirurgie kunt u in het Catharina Ziekenhuis terecht. De neurochirurgen doen de operatieve behandeling van neurologische aandoeningen. Denk aan de herniaoperatie of het vrijleggen van beknelde zenuwen.

Deel uw ervaring

Het Catharina Ziekenhuis wil haar zorg continu verbeteren. Uw ervaring kan ons daarbij helpen. Was u tevreden of verliep iets juist niet naar verwachting? Dan horen we dat graag.

Vragenlijst polikliniek
Vragenlijst verpleegafdeling
Vragenlijst klinische Neurofysiologie (KNF)

Klinische Neurofysiologie

De Klinische Neurofysiologie (KNF) is de afdeling in het ziekenhuis waar functie-onderzoek van het zenuwstelsel plaatsvindt. Het zenuwstelsel is in staat om te functioneren doordat het middels kleine elektrische signalen informatie doorgeeft. Deze elektrisch signalen kunnen we meten. Daarnaast kunnen we door het geven van kleine elektrische stroompjes de werking van bepaalde delen van het zenuwstelsel onderzoeken. De meeste onderzoeken op de afdeling KNF worden uitgevoerd door de KNF-laboranten. Daarnaast worden bepaalde onderzoek samen met de neuroloog gedaan. De meest voorkomende onderzoeken op de afdeling zijn het EEG, EMG, Duplex onderzoek (echo onderzoek van de halsslagaders) en EPs. Meer informatie over deze onderzoeken kunt u lezen in onze patiëntenfolders. Voor de afdeling KNF volgt u route 086.

Actueel

App helpt bij revalidatie na operatie hersentumor

Na een operatie aan een hersentumor hebben veel patiënten last van vergeetachtigheid en moeite met concentreren. Een nieuwe app moet helpen bij hun revalidatie. De ReMIND app wordt in een proef, als onderdeel van de reguliere zorg door verpleegkundigen, aan maximaal vijf patiënten van het Catharina Ziekenhuis aangeboden…

Lees meer Naar het nieuwsarchief

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit specialisme, een specifieke behandeling of onderzoek? Bekijk dan de video’s of de patiëntenfolders van dit specialisme. Wilt u graag persoonlijk advies van één onze specialisten? Maak dan een afspraak.