Traumachirurgie
In het Catharina Ziekenhuis werken drie chirurgen die zich richten op traumachirurgie. Deze traumachirurgen behandelen onder andere botbreuken en hebben als belangrijke taak fractuurchirurgie bij patiënten die slachtoffer zijn geworden van een ongeval. Daarnaast zijn zij betrokken bij ongevalsletsels van de borst , de buik en het bekken. Maar dat is niet het enige. Ongevalslachtoffers worden in eerste instantie op straat gestabiliseerd door het ambulance personeel. Bij hele ernstige letsels kunnen ze de hulp van het heli MMT (Mobiel Medisch Team) inroepen. Dan worden materieel en deskundigheid van de anesthesioloog of traumachirurg naar de plaats van het ongeval gebracht. 90% van de patiënten wordt met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De traumachirurg speelt een belangrijke coördinerende rol in de traumaopvang op de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis.
De traumachirurg werkt vaak in teamverband met veel verschillende specialismen, bijvoorbeeld orthopeden en anesthesiologen. Om een dergelijke multidisciplinaire aanpak en hoge kwaliteit van zorg te kunnen garanderen voor ongevalslachtoffers is er in Nederland gekozen voor een infrastructuur met 11 traumacentra.
Het Catharina Ziekenhuis is onderdeel van het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB).
De traumachirurg werkt niet alleen maar op de operatiekamer. Ook de polikliniek is een belangrijk werkterrein. Veel patiënten met een breuk worden gecontroleerd op de gipskamer of op de polikliniek Traumachirurgie bij de Spoedpost, om de voortgang van het revalidatieproces te monitoren en eventueel in te grijpen wanneer dat noodzakelijk is.
Links
Meer informatie over traumachirurgie is ook te vinden op externe websites. Wij hebben er twee voor u geselecteerd: