Chirurgie

Chirurgie

040 - 239 71 50

ma-vr 08:30-16:30

Route: 120

De afdeling chirurgie bestaat uit meerdere poliklinieken. Bij het contactveld staat het algemene telefoonnummer vermeld. De contactgegevens van de verschillende poliklinieken vindt u onder het kopje themapoli’s en spreekuren.

Heel regelmatig drukken onze chirurgen hun stempel op belangrijke internationale chirurgische ontwikkelingen. Voor een niet-academisch ziekenhuis is dat heel bijzonder.

Een chirurg is gespecialiseerd in de behandeling van veel verschillende aandoeningen. De behandeling gebeurt meestal operatief, hiervoor zijn operatiekamers speciaal ingericht om robot-geassisteerd, met kijkoperatietechniek, inclusief bestraling of toegang tot het operatiegebied via de bloedbaan mogelijk te maken. De chirurgen van het Catharina Ziekenhuis doen de meest uiteenlopende operaties, waaronder:

Algemene chirurgie zoals operaties bij:

  • Liesbreuken
  • Galblaasaandoeningen
  • (bij)Schildklieraandoeningen
  • Refluxziekte
  • Blindedarmontsteking
  • Aambeien en fissuren
  • Ganglion en haarnestcyste
  • Buikwandbreuken en ACNES

Chirurgen werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis. In het Catharina Kanker Instituut met Borstkankercentrum en het Catharina Hart- en Vaatcentrum worden in teamverband respectievelijk patiënten met kanker en vaatdoeningen behandeld. Op het Obesitascentrum van het Catharina ziekenhuis is de begeleiding rondom bariatrische operaties veelal samen met psychologen en diëtisten. Voor traumachirurgie wordt nauw samengewerkt met orthopeden, gipsmeesters en fysiotherapeuten. Een aantal patiëntbesprekingen worden vanuit de chirurgen voor de hele regio verzorgd. Heel regelmatig drukken onze chirurgen hun stempel op belangrijke internationale chirurgische ontwikkelingen. Voor een niet-academisch ziekenhuis is dat heel bijzonder.

Vaatchirurgie

Het Catharina Ziekenhuis is een expertisecentrum voor complexe aandoeningen van de bloedvaten. De drie gerenommeerde vaatchirurgen zijn gespecialiseerd in ingewikkelde endovasculaire (het gebied binnen in een bloedvat) vaattechnieken. De vaatchirurgen van het Catharina Ziekenhuis bieden alle behandelmethoden aan. Onze specialisten behandelen zowel complexe als minder complexe aandoeningen.

Oncologische chirurgie

Onze chirurg-oncologen zijn bekend om hun expertise binnen het Catharina Kanker Instituut, een centrum waarin verschillende specialismen vrijwel alle soorten kanker behandelen. Veel chirurgische ervaring en deskundigheid zit vooral in het operatief verwijderen van borst-, endeldarm-, slokdarm/maag-, dikke darm-, alvleesklier-, schildklier- en buikvlieskanker. Voor deze vormen van kanker zijn we een regionaal én nationaal verwijscentrum. Patiënten komen vanuit andere ziekenhuizen speciaal naar het Catharina Ziekenhuis voor operaties zoals HIPEC (chemobehandeling gedurende de operatie) en IORT (bestraling gedurende de operatie).

Traumachirurgie

In het Catharina Ziekenhuis werken drie chirurgen die zich richten op traumachirurgie. Deze traumachirurgen behandelen onder andere botbreuken en hebben als belangrijke taak fractuurchirurgie bij patiënten die slachtoffer zijn geworden van een ongeval. Daarnaast zijn zij betrokken bij ongevalsletsels van de borst , de buik en het bekken. De traumachirurg speelt een belangrijke coördinerende rol in de traumaopvang op de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis.

De traumachirurg werkt vaak in teamverband met veel verschillende specialismen, bijvoorbeeld orthopeden en anesthesiologen. Om een dergelijke multidisciplinaire aanpak en hoge kwaliteit van zorg te kunnen garanderen voor ongevalslachtoffers is er in Nederland gekozen voor een infrastructuur met 11 traumacentra. Het Catharina Ziekenhuis is onderdeel van het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB).

Obesitascentrum

In het Obesitascentrum helpt het obesitasteam ruim 1000 patiënten per jaar om van het overgewicht af te komen. De obesitas kliniek behoort daarmee tot één van de grootste van Nederland. In het Catharina Ziekenhuis worden al bijna 30 jaar patiënten met overgewicht geholpen. Het Catharina Obesitascentrum biedt volwassenen een compleet zorgtraject van 5 jaar bestaande uit een screening, een eventueel voortraject, de operatie en het natraject. De bariatrische zorg gaat in het Catharina Ziekenhuis dus verder dan alleen de operatie.

De dag van de operatie

Als u een grote oncologische operatie moet ondergaan, wordt u meestal een dag vóór de operatie opgenomen op de verpleegafdeling Chirurgie. Maar wat staat u eigenlijk te wachten als u het ziekenhuis binnenkomt? En hoe zit het met de ruggenprik, pijnbestrijding, narcose en zuurstofmasker? In deze video leggen we stap voor stap uit hoe een operatiedag – van binnenkomst in het ziekenhuis tot na de operatie – er uitziet.

Onze medewerkers


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden