Catharina Hart- en vaatcentrum

Met een hart- of vaataandoening bent u in ons ziekenhuis verzekerd van de beste zorg. Onze cardiologen, cardiothoracaal chirurgen en vaatchirurgen hebben hun kennis en ervaring gebundeld in het grootste hart- en vaatcentrum van Nederland.

Over het Catharina Hart- en vaatcentrum

Onze hartspecialisten hebben hun kennis en expertise gebundeld in het Catharina Hart- en vaatcentrum. Al meer dan dertig jaar zijn onze cardiologen en cardiothoracaal chirurgen gespecialiseerd in hartoperaties en onderzoek naar hartklachten. Ons Hart- en vaatcentrum heeft zich dan ook ontwikkeld tot een nationaal en internationaal bekend en gerespecteerd centrum.

Het Catharina Hart- en vaatcentrum is het grootste hartcentrum van Nederland. We hebben een bovenregionale functie; werken samen met ziekenhuizen in de regio en daarbuiten. Ongeveer 70% van onze patiënten is voor behandeling verwezen door cardiologen uit andere ziekenhuizen.

Cardiologie

Of er nu sprake is van een lichte hartaandoening of een meer complexe hartziekte, bij de cardiologen van het Catharina Hart- en vaatcentrum bent u gegarandeerd aan het juiste adres. De erkende specialisten werken met veel ambitie en gedrevenheid aan de beste zorg voor onze patiënten. Continu zoeken zij naar mogelijkheden om de zorg voor mensen met hartziekten te verbeteren. Ze doen wetenschappelijk onderzoek, ontwikkelen en passen nieuwe, betere en veiligere behandelmethoden toe. Ook leiden ze artsen en cardiologen op. Onze cardiologen behandelen een groot aantal patiënten waardoor ze optimale kwaliteit en veiligheid kunnen waarborgen.

Cardiothoracale chirurgie

Al jaren lang staat het Catharina Ziekenhuis bekend om haar expertise op het gebied van hart- en longchirurgie. Ziekenhuizen in de regio verwijzen patiënten door naar de cardiothoracaal chirurgen van het Catharina Hart- en vaatcentrum voor hartoperaties en behandelmethoden waarvoor specifieke expertise nodig is. Voorbeelden van behandelingen zijn hartritmestoornissen in combinatie met een hartoperatie, operaties aan de aorta, longoperaties, bypass operaties en hartklepoperaties. Door wetenschappelijk onderzoek leveren de cardiothoracaal chirurgen een belangrijke bijdrage aan de toekomst van de hartchirurgie. Ze ontwikkelen én passen nieuwe, moderne, meer veilige en patiëntvriendelijke behandeltechnieken toe. Ook is het specialisme Cardiothoracale chirurgie een erkend opleidingscentrum voor hart- en longchirurgie.

Nieuwbouw Catharina Hart- en vaatcentrum

In mei 2016 werd de nieuwbouw van het Catharina Hart- en vaatcentrum in gebruik genomen. Het nieuwe Catharina Hart- en vaatcentrum werd op op 23 november 2016 officieel geopend door burgemeester John Jorritsma van de gemeente Eindhoven en Piet Batenburg, voorzitter Raad van Bestuur Catharina Ziekenhuis.

Op de eerste en tweede verdieping zijn alle behandelactiviteiten van het Catharina Hart- en vaatcentrum geconcentreerd. Daar zitten onder meer de hartkatheterisatiekamers (5 kamers), de hartlounge (16 plekken, patiëntvriendelijke omgeving waar patiënten na een dotterbehandeling in alle rust kunnen herstellen), de hartbewaking (12 plekken) en de Medium Care (12 plekken). Op de begane grond zit de nieuwe entreehal van het Catharina Ziekenhuis, die pal tegen de bestaande entree is gebouwd.

Zorglijnen

In het Catharina Hart- en vaatcentrum werken we met vijf zorglijnen:

Deel uw ervaring

Het Catharina Ziekenhuis wil haar zorg continu verbeteren. Uw ervaring kan ons daarbij helpen. Was u tevreden of verliep iets juist niet naar verwachting? Dan horen we dat graag.

Vragenlijst polikliniek Cardiologie
Vragenlijst polikliniek Cardiothoracale chirurgie
Vragenlijst afdeling Hartfunctie
Vragenlijst Eerste Harthulp
Vragenlijst Hartbewaking (CCU)

Nieuwste technieken

In het Catharina Hart- en vaatcentrum kunt u terecht voor een groot aantal onderzoeken en behandelingen. Denk aan een hartklepoperatie, hartkatheterisatie, dotterbehandeling, bypass operatie en onderzoeken naar hartritmestoornissen. Het Hart- en vaatcentrum is één van de leidende hartcentra in Nederland bij onderzoek naar de ontwikkeling en het toepassen van nieuwe behandelmethodieken.

Opleidingscentrum

Het Catharina Hart- en vaatcentrum is een opleidingscentrum voor medisch specialistische en verpleegkundige opleidingen. Dat varieert van de opleiding tot interventiecardioloog, electrofysioloog, cardiothoracaal chirurg en cardioloog. Artsen uit binnen- en buitenland komen naar het Catharina Ziekenhuis om hun kennis te vergroten en van de nieuwste behandeltechnieken te leren. Als het gaat om verpleegkundige opleidingen werken we samen met het hoger onderwijs.

Research & Development

Het Catharina Hart- en vaatcentrum is een vertrouwd adres voor het behandelen van hartklachten. Ook investeren wij veel in opleiding en onderzoek. We werken continu aan de verbetering van nieuwe en patiëntvriendelijke behandeltechnieken.

Wetenschap

Om dit te realiseren, is wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk. Het Catharina Hart- en vaatcentrum beschikt hiervoor over een eigen afdeling Research & Development waar wij permanent bezig zijn met onderzoek naar nieuwe behandelmethoden en medicijnen. Dat doen we ook in samenwerking met collega’s van andere ziekenhuizen, universiteiten en farmaceutische bedrijven. Dit alles om uw klachten zo efficiënt mogelijk te kunnen behandelen en om nieuwe behandelmogelijkheden te ontwikkelen.

Zowel nationaal als internationaal staat de afdeling Research & Development zeer hoog aangeschreven. Wij verlenen jaarlijks onze medewerking aan ongeveer tientallen onderzoeken, waarvan de meeste doorlopen over een langere periode. De onderzoeksresultaten worden regelmatig gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschriften. Ieder jaar werkt een groot aantal patiënten mee aan de onderzoeken, die vaak wereldwijd worden uitgevoerd. Immers: nieuwe behandelmethoden en medicijnen moeten uitgebreid worden getest voordat ze algemeen mogen worden ingevoerd. De wetenschappelijke publicaties van onze specialisten vindt u terug op PubMed.

Topklinische zorg

hartcatheterisatiekamer hck Catharina Ziekenhuis

Het Catharina Hart- en vaatcentrum is in Nederland een vooraanstaande partij in het ontwikkelen en toepassen van nieuwe behandelmethoden. Speciaal hiervoor hebben we vijf moderne hartcatheterisatiekamers (HCK's). Hier vindt topklinische zorg plaats op diverse specialistische gebieden.

Onze specialisten gebruiken de hartcatherisatiekamers voor:

Behandelresultaten

Inzicht in de prestaties van Nederlandse Hartcentra

Een hartbehandeling als dotteren of een open hart operatie is een zeer ingrijpende gebeurtenis. Patiënten die bewust willen kiezen voor een zorgverlener, ontdekken al snel dat de informatie om een goede afweging tussen verschillende hartcentra te maken, ontbreekt. Artsen van de hartcentra in het Catharina Ziekenhuis en het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein gaven als eersten in Nederland inzicht in de uitkomsten van hun behandelingen. Onder de noemer 'Meetbaar Beter' wordt met een nieuwe methodiek gemeten wat het effect van bepaalde ingrepen is op onder meer de kwaliteit van leven van de patiënt. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met strategisch adviesbureau The Decision Group en gevalideerd door internationaal vooraanstaande medische experts.


Succes Meetbaar Beter ook in 2015 gecontinueerd

Op donderdag 26 november 2015 vond het vierde Meetbaar Beter-symposium plaats. Ook dit jaar leverde ons hartcentrum een aanzienlijke bijdrage. Samen met 18 andere Nederlandse ziekenhuizen werden de zorgresultaten voor behandelingen bij coronairlijden, aortakleplijden en atriumfibrilleren gepresenteerd. Diverse verbetertrajecten werden gedeeld en toegelicht zodat ziekenhuizen van elkaar kunnen leren en de kwaliteit van zorg steeds verder kan verbeteren.

Naast de sprekers uit de verschillende aan Meetbaar Beter deelnemende ziekenhuizen, presenteerde keynote speaker Prof. Dr. M. Graefen hoe kwaliteitsverbetering binnen de Martini Klinik succesvol plaatsvindt op basis van het meten van uitkomsten.

Bekijk het Meetbaar Beter Boek 2015

Archief


Video Meetbaar Beter 2013

Actueel

‘De nachten waren een hel’

Wat een val tijdens een potje voetballen al niet teweeg kan brengen. De zeventienjarige Lisa Beerepoot weet inmiddels wat de nasleep hiervan kan zijn. “Ik ben in februari 2014 gevallen tijdens een voetbalwedstrijd en daarbij stond één van de spelers op mijn hand. Ik had van tevoren nooit bedacht dat dit zoveel ellende zou geven.”

Lees meer Naar het nieuwsarchief

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit specialisme, een specifieke behandeling of onderzoek? Bekijk dan de video’s of de patiëntenfolders van dit specialisme. Wilt u graag persoonlijk advies van één onze specialisten? Maak dan een afspraak.